Browse By

Pentru dislexie s-a descoperit o potențială cauză anatomică

dislexie

Cercetătorii francezi consideră ca au descoperit o potențială cauză anatomică pentru dislexie, ascunsă în minusculii receptori ai ochilor celor afectați de această tulburare de lectură, potrivit unui studiu publicat miercuri și citat de AFP.

Receptori pentru lumină la persoanele care nu au dislexie sunt asimetrici. Prin urmare, creierul alege semnalul trimis de unul dintre cei doi ochi pentru a crea imaginea văzută de persoană.

Persoanele dislexice, aceasta zonă a ochiului este simetrică în ambii ochi. Potrivit acestui studiu publicat în revista Proceedings of Royal Society B. Acest lucru este o sursă de confuzie pentru creier deoarece creează „imagini în oglindă”.

„Observațiile noastre sugerează că am găsit o potențială cauză a dislexiei”. A declarat unul dintre autorii studiului, Guy Ropars, de la Universitatea din Rennes, pentru AFP.

„Asimetria este necesară pentru a elimina imaginea în oglindă, care împiedică o lectură normală. Dacă ea persistă așa cum se întâmplă în cazul dislexicilor”, a continuat el.

Pentru copii și adulți, asimetria oferă o nouă metodă de diagnostic relativ simplă”, a indicat el.

Ropars și colegul său, Albert Le Floch, au ajuns la aceste concluzii prin compararea a două grupuri (30 studenți). Unul compus din dislexici și altul din non-dislexici.

„Existența unor întârzieri între imaginea primară și imaginea în oglindă. În emisfere opuse (de ordinul a 10 milisecunde) ne-a permis să dezvoltăm o metodă. Ea șterge imaginea în oglindă care deranjează atât dislexicii”. Grație utilizării unui tip de lampă stroboscopică cu LED-uri, a precizat Ropars.

Dislexia — amintește AFP — afectează aproximativ 700 de milioane de persoane din întreaga lume.

Jamie Oliver despre copii cu dislexie

Copiilor cu dislexie ar trebui să li se spună cât de norocoși sunt că o au, potrivit lui Jamie Oliver. El spune că condiția este secretul succesului său în afaceri.

Oliver a fost clasat ca un copil cu nevoi speciale la școală. El a continuat să construiască o avere de peste un milion de lire. Șeful celebrității și campion nu a citit un roman până la vârsta de 38 de ani. În 2015 a devenit al doilea autor britanic, după JK Rowling. A vândut cărți în valoare de 150 de milioane de lire sterline.

Dislexia oferă oamenilor o perspectivă unică și capacitatea de rezolvare a problemelor, a spus Oliver.  El a părăsit școala doar cu două GCSEs.

„Cred cu adevărat că atunci când cineva îți spune” Johnny are dislexie „. Ar trebui să coborâți în genunchi, să scuturați mâna copilului și să spuneți:”. Bine, băiat norocos, norocos „, a declarat Oliver pentru Radio Times.

„Dacă mă aflu într-o întâlnire, văd doar problemele diferite și am obsedat lucrurile diferit. Unele bucăți de lucru trebuie să fie transpuse și plâns și artizanat.

„Pentru că sunt dislexic, uneori, atunci când este nevoie de o încărcătură de lucruri, trebuie doar să o fac. E ca și cum aș fi un bolovan masiv, de zece tone, care se rostogolește pe deal.

Statistici despre dislexie

Se estimează că unul din 10-20 de persoane din Marea Britanie are un anumit grad de dislexie, potrivit NHS. Cei cu dislexie întâmpină dificultăți în lectura și ortografia și pot fi greu să planifice și să urmeze instrucțiunile.

Oliver își aduce noua carte și a spus că devine tot mai greu să găsești noi unghiuri de rețetă. Lucrările sale anterioare includ Salvare cu Jamie, cu produse alimentare care costă aproximativ 80p o porție și 15 minute.

„Cinci ingrediente sună puțin brânză, dar oamenii doresc și așteaptă o anumită răsucire. Doar vă dau o rețetă bună nu este ceea ce fac „, a spus el.

„Trebuie să aibă o palmă mică, o lovitură mică, o mică surpriză.”

El nu va folosi niciodată doar cinci ingrediente în sine, descriind rețetele ca fiind „o clasă de măiestrie reținută. Desigur, toți bucătarii buni și toți bucătarii nu gătesc niciodată așa. Nimeni nu face asta.