„Desenele animate” sunt investiții foarte bune la bursă

colaj de desene animate

Acțiunile listate la bursele din SUA au avut în acest an evoluții importante în ambele sensuri – de la scăderile înregistrate de Facebook, Hewlett-Packard sau McDonald’s, până la capacitatea foarte bună marcată de Apple, Walt Disney și Wal-Mart.

Walt Disney s-a aflat printre companiile care au adus randamente foarte bune investitorilor la bursă, realizând după primele 10 luni ale anului un profit de aproape 30%. Lider cu vechime al îndrăgitei industrii a desenelor animate, Walt Disney a devenit în timp cea mai mare companie de entertainment din lume, incluzând- alături de “lumea lui Mickey Mouse” – rețeaua Statelor Unite ale Americii de producții și televiziune ABC (“Anatomia lui Grey”, între alte seriale de succes), conglomeratul media ESPN (axat prioritar pe programe de sport), Lucasfilm Ltd (achiziționată de Walt Disney în 2012), alte case de producție și distribuție de film (care în 2012 au lansat, între altele, filmul “The Avengers”, cu încasări record) și alte firme din domenii adiacente.

Acțiunile Wal-Mart Stores, cel mai mare retailer din lume, au adus, la rândul lor, după primele zece luni ale anului 2012, un profit de cca 25%. În octombrie, acțiunile Wal-Mart – cel mai mare angajator privat la nivel mondial- au atins maximul istoric, ca urmare a creșterii consistente a vânzărilor în magazine încă dinaintea startului sezonului Sărbătorilor de Iarnă.

Desigur, nu putem vorbi despre profitul pe care l-au adus investitorilor acțiunile unor firme din SUA fără să analizăm Apple, cea mai valoroasă companie din toate timpurile. Acțiunile sale au înregistrat un maxim istoric în luna septembrie, după care au intrat într-o perioadă de declin, în contextul unui cumul de factori: competiția în creștere pe această piață foarte mobilă, raportarea unor rezultate în creștere dar sub așteptările lumii financiare, unii investitori nemulțumiți de anumite caracteristici ale produselor lansate în această toamnă etc. Cu toate acestea, acțiunile Apple au adus după primele 10 luni ale acestui an un profit de cca 45%”, a arătat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

La polul opus, acțiunile Facebook au scăzut cu cca 49% de la listarea lor la bursă în luna mai și până la finele lunii octombrie. “Față de primele luni după listare, în octombrie volatilitatea acțiunilor Facebook a mai scăzut într-o oarecare măsură: investitorii au încredere în perspectivele companiei, dar nu știu câtă încredere să aibă… Cel mai probabil însă, fiind o companie foarte inovatoare, Facebook mai are multe de spus”, a precizat Victor Safta.

Acțiunile Hewlett-Packard s-au depreciat, la rândul lor, cu aproape 48% după primele 10 luni ale acestui an, compania confruntându-se cu ample programe de restructurare, pe fondul scăderii consistente a cererii de imprimante, calculatoare, alte echipamente pentru centrele de date etc. În aceeași perioadă de timp, McDonald’s a înregistrat o depreciere de cca 14% a acțiunilor sale, în contextul scăderii vânzărilor.

După maximul istoric atins la începutul lunii octombrie, acțiunile Google au intrat pe un trend descendent (ajungând astfel la doar 4% creștere pe primele zece luni din acest an), după ce compania a anunțat rezultatele financiare sub așteptări și le-a publicat mai devreme decât prevăd uzanțele din SUA.

Victor Safta

Victor Safta

O evoluție interesantă ar putea avea în viitor acțiunile Microsoft: compania se reinventează, pasul important în acest sens fiind făcut deja prin intrarea sa în acest an pe piața tabletelor”, a arătat Victor Safta.

Prin intermediul platformelor online de tranzacționare, investitorii din România au acces la instrumente financiare bazate pe acțiuni de pe întreg mapamondul.

Investitorii trebuie să cunoască foarte bine companiile pe care le vizează, indiferent de sectorul lor de activitate: financiar, imobiliar, petrol, metale, desene animate, software sau hardware. Ei trebuie să fie la curent cu planurile acestora, cu calendarul lor de acțiuni și anunțare a rezultatelor financiare și, desigur, trebuie să cunoască evoluțiile la nivel macroeconomic. Însă, foarte important, investițiile trebuie să fie precedate în primul rând de verificarea casei de brokeraj prin care o persoană intenționează să investească la bursă, și anume să fie o companie autorizată de Comisia Națională a Valorilor Mobiliare sau de o instituție similară, de preferat din UE”, a arătat Victor Safta.

Read Next

Desuuri ca-n povesti