Browse By

Descentralizarea continuă. Soluţii pentru transferul de atribuţii şi patrimoniu la nivel local

Descentralizarea continuă

Descentralizarea continuă. Soluţii pentru transferul de atribuţii şi patrimoniu la nivel local

Emil Boc: Descentralizarea continuă. Aveţi la dispoziţie două săptămâni (3 august), doamnelor şi domnilor miniştri, ca fiecare ministru să prezinte în Guvern ce soluţii are pentru a transfera spre autorităţile locale, însemnând consilii locale, primării, consilii judeţene, atribuţii şi patrimoniu. Pentru că acest Guvern, practic, a demonstrat că are voința de a face descentralizare, iar exemplele din educație, sănătate și transporturi sunt binevenite, dar trebuie completate și cu alte decizii la alte ministere pentru a coborî decizia la nivelul administrativ cel mai aproape de cetățean.


Iar în privința patrimoniului trebuie să îi obișnuiți pe cei din ministere să lase cuvântul „nu” din brațe atunci când este vorba de transferul către autoritățile locale a unor atribuții sau active care, repet, potrivit legii, pot fi transferate și mai bine administrate de autoritățile locale. Cred că avem aproape 3.000 de motoare locale de dezvoltare, dacă ne gândim la câte primării, consilii județene există și care trebuie încurajate de guvernul central să se dezvolte și să aibă inițiativă. Iar noi trebuie să ne menținem la nivel național ceea ce înseamnă puterea de reglementare și control.

Acesta este rolul unui guvern central, a unui guvern național. Să își păstreze în primul rând și să acționeze ca un guvern care reglementează pentru tot ceea ce înseamnă țară și controlează tot ceea ce a impus ca reglementare. În rest, administrarea trebuie să rămână la nivelul de decizie care este cel mai apropiat de cetățean, adică, primării, consilii locale și consilii județene. Prin asta se poate face o diferențiere între un guvern care are dorință și voință de descentralizare și unul care o face doar din manuale sau din lucruri scrise pe hârtie. Până acum s-a demonstrat că se poate și încă odată subliniez măsurile din educație și sănătate și descentralizarea unor structuri ale Ministerului Transporturilor. Dar, este doar un început care trebuie continuat.