Browse By

Demisia Guvernului Boc

Demisia Guvernului Boc

Demisia Guvernului Boc

Prim-ministrul Emil Boc i-a anunțat, în dimineața zilei de luni, 6 februarie 2012, pe miniștri că a decis să depună mandatul Guvernului.

Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului pentru a detensiona situația socială și politică din România„, a declarat Emil Boc.

Discusul lui Emil Boc:

Dragi colegi, cu asta am încheiat ședina de guvern și vreau să avem o discuție politică, în acest moment. După cum știți, încă de săptămâna trecută, vă precizam faptul că, după încheierea vizitei delegației Comisiei Europene, FMI și a Băncii Mondiale, Guvernul trebuie să treacă într-o altă fază a evoluției sale politice, și este momentul unor decizii politice importante. Din acest punct de vedere, vreau să vă comunic următorul lucru: am luat decizia de a depune mandatul Guvernului.

Am luat această decizie ,pentru a detensiona situația politică și socială, din țară, dar și pentru a nu pierde ceea ce românii au câștigat cu atâtea suferințe, și anume, stabilitatea economică a țării. În câteva cuvinte, aș vrea să le spunem românilor ce înseamnă această stabilitate economică a țării, câștigată cu atâta greutate și cu atât de multe dureri din partea oamenilor. Pentru anul 2011, România, după doi ani de cădere economică, 2009 și 2010, încheie cu o creștere de aproape 2,5%, una dintre cele mai mari creșteri economice din UE.

Deci, repet, după doi ani de cădere economică – 2009 și 2010 – în 2011, avem una dintre cele mai importante creșteri economice din UE. Doi, pentru 2012, atât Comisia Europeană, cât și FMI, apreciază, prin prognozele date, că România va avea o creșere economică, peste cea din zona euro. În al treilea rând, inflația este la cel mai scăzut nivel, din ultimii 20 de ani. În al patrulea rând, avem cea mai mică datorie publică pe cap de locuitor, din UE. Rata șomajului este cu două puncte sub media UE.

Cursul euro-leu a rămas și este stabil. Deficitul bugetar este sub control și fără probleme de finanțare a acestuia. De asemenea, stabilitatea economică înseamnă că nu avem un risc de neplată a salariilor și pensiilor. și, nu în ultimul rând, stabilitatea economică a țării înseamnă șansa, în viitorul apropiat, de mărire a salariilor și pensiilor. Această stabilitate economică a țării trebuie apărată cu orice preț. și spun că niciun preț nu este prea mare – plătit de un politician sau de politicieni – pentru a apăra ceea ce românii au câștigat cu munca și cu suferințele lor. Am depus mandatul Guvernului, pentru că nu mă agăț de putere. Am declarat, de multe ori, acest lucru.

Pentru mine, contează mai puțin că mai rămân pe acest scaun câteva luni în plus până la alegerile din luna noiembrie, dar pentru țară este extrem de important să avem stabilitate economică și să putem câștiga împreună cu românii din eforturile noastre comune. În acești ani de guvernare am luat decizii extrem de grele. știu că pe foarte mulți români i-au făcut să creadă că un guvern nu ia întotdeauna cele mai bune decizii. Vreau însă să știe că acele măsuri au fost luate cu gândul la viitorul României, au fost luate nu pentru că am dorit, ci pentru că a trebuit.

Fac apel la maturitatea clasei politic să treacă rapid prin Parlament un nou guvern, un guvern care să consolideze creșterea economică a țării. Vreau, de asemenea, de la acest microfon și de la această masă, să vă mulțumesc fiecăruia dintre dumneavoastră, după cum vreau să mulțumesc tuturor miniștrilor care au stat la această masă, în această perioadă de peste trei ani de zile. știu că împreună am luat decizii extrem de grele, extrem de dureroase, cu strângere de inimă, cu nopți de nesomn în spate, cu multe, multe frământări, dar roadele, după cum știți, au început să apară și cel mai important rod este acesta al stabilității economice a țării. De aceea, cred că a meritat efortul. Ați știut din primul moment când ați venit în Guvernul României că nu veniți în această perioadă de criza economică la un concurs de popularitate.

S-au făcut reforme și decizii importante pentru țară, de la reforma fiscal-bugetară și a aparatului bugetar, la reforma justiției, la reforma educației, la reforma Codului Muncii, la reforma asistenței sociale, la reforma pensiilor. Sunt tot atâtea reforme, care au marcat țara, în sensul de a pune ordine, de a face curățenie și de a aduce România, pe direcția și pe traiectoria corectă.

De asemenea, vreau să mulțumesc președintelui României, pentru suportul acordat procesului de modernizare și de reformă a statului și pentru parteneriatul corect, în interes public, pe care l-am avut. Apreciez, de asemenea, eforturile pe care PDL-ul și partenerii din coaliție le-au făcut în toți acești ani, sacrificându-și voturi, pentru ca România să reușească, și îi asigur că efortul va fi răsplătit, inclusiv din punct de vedere politic. În încheiere, nu-mi rămâne, decât să mă adresez cu sinceritate, uitându-mă în ochii românilor… cărora vreau să le mulțumesc, pentru că au fost aceia care, cu adevărat, au salvat România.

Politicienii și-au făcut doar datoria. Românii au salvat economia și țara, de la colapsul economic. știu că, prin măsurile pe care le-am luat, v-am necăjit pe foarte mulți dintre dvs. știu asta, pentru că sunt dintre dvs și mă întorc între dvs, dar, în vremuri de criză economică, iei decizii cu capul, și mai puțin cu inima, pentru că, atunci, poți să te asiguri că România are viitor. știu că medicamentul pe care l-am administrat de multe ori a avut un gust amar.

România s-a însănătoșit, din punct de vedere economic, și avem această stabilitate economică, despre care am vorbit. Nimeni și niciun politician nu are dreptul să o compromită. Sper ca și gestul meu să fie privit, de către clasa politică, ca un semnal care să ducă la consolidarea a ceea ce avem, și nu la dezbinare și ură. Politicienii trebuie să unească, și nu să dezbine.

De aceea, cred că acest guvern și-a făcut datoria. Cred că este momentul să lăsăm locul unui nou guvern, care să consolideze roadele muncii noastre și să fie mai popular, pentru că nu mai are de luat măsuri de austeritate. Noi am fost aceia care am făcut curățenie, am pus ordine în finanțele țării, am însănătoșit economia și dăm șansele acestei țări, să meargă spre prosperitate economică. Astăzi, România este stabilă și credibilă, din punct de vedere economic”.

VIDEO

Emil Boc le-a comunicat partenerilor de guvernare intenția de a demisiona în cadrul ședinței de Coaliție, de la Palatul Victoria. Aseară, Elena Udrea a declarat că PDL ar putea anunța oricând remaniarea cabinetului Boc. Ministrul Turismului a spus că, deși subiectul se discută de luni de zile în partid, nu a fost momentul să se facă vreun anunț oficial, cât timp au fost în țară organismele financiare internaționale care evaluau România.

Până la desemnarea unui nou guvern, premierul interimar a fost ministrul justiției: Dl. Cătălin Predoiu.

Emil Boc a declarat într-un interviu la TVR că unul dintre cele mai mari regrete pe care le are din timpul guvernării sale, a fost că în 2009, când la masă cu PSD-ul a adoptat o lege care desemna oamenii în funcții publice pe criterii politice.

Președintele Băsescu are programate, luni, de la ora 12.00, consultări cu liderii USL, iar de la ora 13.00 cu formațiunile din coaliție, respectiv PDL, UNPR, UDMR și minoritățile.

Temele sunt perspectivele ratificării de către România a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea și convergența în Uniunea Economică și Monetară, precum și dialogul dintre partidele politice, funcționarea Parlamentului României și desemnarea unui nou guvern.