Browse By

Declaraţia 112, informaţii folositoare

sigla ANAF

Ce este Declaraţia 112?

Declaraţia 112 este declaraţia unică privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate.

Cum şi unde trebuie depusă?

Aceasta trebuie depusă până în data de 25 februarie, la ghişeu ANAF sau pe Internet. Declaraţia 112 poate fi găsită în format PDF de pe site-uri ca www.anaf.ro, www.descarca-programe.ro, www.model-de.ro.

În cazul în care depunerea se face la ghişeu, se va prezenta declaraţia D112 în format electronic (fişier PDF pe CD), însotiţă de Anexa 1 tipărită şi semnată.

Declaraţia 112 trebuie depusă până în 25 februarie

Declaraţia 112 trebuie depusă până în 25 februarie

Pentru pregătirea D112 declarantul are la dispoziţie două metode:

  1. „Generarea Automată” prin programe proprii a fişierului XML, validarea şi semnarea declaraţiei folosind Soft-ul J (tehnologie JAVA) pentru cei care dispun de sisteme informatice pentru gestiunea resurselor umane şi salarizare;
  2. „Introducerea Datelor” de la tastatură cu validarea şi semnarea declaraţiei folosind Soft-ul A (tehnologie ADOBE), pentru cei care nu dispun de sisteme informatice şi au un număr de angajati de ordinul sutelor.

Nu se recomandă ca angajatorul să trimită declaraţia simultan la ghişeu şi prin Internet.

Declaraţia 112 poate fi depusă la ghişeul ANAF sau pe Internet

Declaraţia 112 poate fi depusă la ghişeul ANAF sau pe Internet

După depunerea declaraţiei prin Internet sau la ghişeu trebuie să verificaţi starea accesând prin Internet adresa http://www.anaf.ro/StareD112/

Posibile erori

Dacă după validare au fost semnalate erori angajatorul (declarantul) trebuie să reia procesul de depunere cu o nouă declaraţie de acelaşi tip corectată.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală sfătuieşte ca, în cazul în care se întâmpină probleme la descărcarea formularelor pentru Declaraţia 112, să se adreseze prin mail la adresa [email protected]