Browse By

De ce vorbim despre noi? Creierului îi place!

Un studiu recent, publicat la Universitatea Harvard, a dovedit ceea ce educatoarele, fanii de reality show-uri sau preoţii bisericilor catolice descoperă în fiecare zi: oamenii nu pot, pur şi simplu, să nu vorbească despre ei înşişi. Se simt prea bine făcând acest lucru.

Cercetătorii de la Universitatea Harvard au efectuat o serie de experimente pentru a evalua cât de mult vorbesc oamenii despre ei înşişi. Dar nu s-au oprit aici. Ei au vrut să afle şi de ce fac oamenii acest lucru.
Concert, într-un studiu cercetătorii au scanat creierul unui număr de oameni în timp ce aceştia vorbeau despre persoana lor ori judecau alte persoane sau opiniile altora.

Spovedania e unul dintre locurile în care oamenii vorbesc despre ei înşişi

Spovedania e unul dintre locurile în care oamenii vorbesc despre ei înşişi

Într-un alt experiment, cercetătorii au testat dacă oamenii preferă să răspundă la întrebări despre sine, despre alţii sau despre situaţii neutre. În urma acestui experiment, participanţii au primit diferite compensaţii băneşti, în funcţie de răspunsul dat.

În final, un alt test a fost efectuat pentru a vedea dacă oamenii au preferat să împărtăşească rezultatele cu alţi participanţi sau le-au ţinut doar pentru ei.

Rezultate sigure

Indiferent de metoda de testare, experimentul condus de Diana I. Tamir şi Jason P. Mitchell, de la departamentul de psihologie a Universităţii Harvard, a dovedit acelaşi lucru: oamenii înclină foarte mult spre auto-dezvăluire. Pe scurt, adoră să vorbească despre persoana lor.

Potrivit studiului, 40% dintr-o conversaţie reprezintă vorbe despre noi înşine.

Oamenii adoră să vorbească despre persoana lor

Oamenii adoră să vorbească despre persoana lor

În cazul primului experiment, rezultatele au arătat că în timpul scanării creierului persoanele care au dat informaţii cu caracter personal au prezentat activitate în zonele de recompensă ale creierului (la fel ca în cazul alimentelor sau a sexului). Nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul celor care au vorbit despre alte persoane în timpul RMN-ului.

În ceea ce priveşte al doilea experiment, cel în care participanţii au primit sume de bani, s-a dovedit că oamenii ar fi dispuşi să renunţe la 17% din venit în scopul de a vorbi despre persoana lor.

Cercetătorii au descoperit şi faptul că oamenii se bucură cu atât mai mult de auto-dezvăluire cu cât sunt siguri că mai multe persoane îi ascultă. Acest lucru a fost dovedit de ultimul experiment. Dovada cea mai bună în acest exemplu este activitatea de pe site-uri precum Facebook, Twitter sau altele de acest gen.

Aşadar, când te vei afla la o petrecere sau în orice alt loc în care ţi-ai pierdut orice subiect de conversaţie, aminteşte-ţi de plăcerea creierului uman: vorbeşte despre tine dar lasă-le şi celorlalţi plăcerea de a discuta despre persoana lor.

Sursa: TIME.com