Browse By

De când este obligatoriu dotarea mașinilor cu anvelope de iarnă / all seasons? De la 1 noiembrie 2011

De când este obligatoriu dotarea mașinilor cu anvelope de iarnă / all seasons? De la 1 noiembrie 2011

De când este obligatoriu dotarea mașinilor cu anvelope de iarnă / all seasons? De la 1 noiembrie 2011

Dotarea autovehiculelor cu anvelope – cauciucuri de iarna este obligatorie prin lege de la 1 noiembrie. Asfel soferii se intreaba in aceste zile unde pot gasi anvelope care au semnul de iarna, adica trebuie să scrie MUD + SNOW – fulgul de nea – pe cauciucuri ca  ele să fie bune și conform legii.

Soferii cauta anvelope  ieftine, second hand din strainatate, din tari precum Germania, dar in acelasi timp vor sa fie si de calitate buna.

Cat este amenda contraventionala pentru incalcarea / nerespectarea acestei legi / ordonante?

Care este sanctiunea?

Potrivit Ordonantei, soferii sunt obligati sa aiba masinile dotate cu anvelope de iarna atunci cand carosabilul este acoperit de zapada, polei sau gheata. Cauciucurile all-seasons sunt neacceptate. In cazul in care nu respecta aceste reguli, ei pot fi sanctionati cu retinerea certificatului de inmatriculare sau de inregistrare, precum si cu amenda din clasa a IV de sanctiuni (de la 9 la 20 de puncte-amenda). Anul acesta, punctul-amenda este in valoare de 67 de lei, ceea ce inseamna ca amenzile vor fi cuprinse intre 603 si 1340 de lei.

Excepția de la regulă:

Când este obligatorie dotarea autovehiculului cu anvelope de iarna?

Dotarea cu anvelope de iarnă este obligatorie doar în cazul conducerii unui autovehicul pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Doar conform legii, este o dată orientativă cea de 1 noiembrie și recomandarea este să fi mai bine pregătit mai devreme, dacă bugetul îți permite, decât mai târziu când va exista mai mult stres și nervii ca într-o situație când peste noapte a nins iar dimineața vă treziți că nu aveți cauciucuri de iarnă.

Cadrul legal referitor la aceste aspecte este Ordonanţa Guvernului numărul 5/2011, aprobată cu modificări prin Legea numărul 161/2011.

Autoturismele trebuie dotate cu anvelope de iarnă pe toate roţile. În cazul autovehiculelor destinate transportului rutier de marfă având masa totală maximă autorizată de peste 3,5 tone, cât şi în cazul autovehiculelor destinate transportului de persoane de peste 8+1 locuri, roţile axelor de tracţiune trebuie dotate cu anvelopele de iarnă sau dispozitive (lanţuri) antiderapante. În cazul în care aceste vehicule sunt dotate cu anvelope de iarnă, nu mai este necesară montarea altor dispozitive antiderapante.
Conform Directivei Europene 92/23/CE din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora, anvelopele de iarna se individualizează prin prezenţa simbolului “M+S”, sau “M.S.”, sau “MS”, sau “M&S”.

Actele normative de mai sus nu definesc anvelopele “ALL SEASONS” şi nu prevăd acest marcaj, care este un marcaj de natură comercială.
În consecinţă, anvelopele “ALL SEASONS” nu pot fi considerate ca fiind echivalente cu anvelopele pentru zăpadă şi nu pot fi recomandate în locul anvelopelor special construite pentru zăpadă, decât dacă sunt marcate suplimentar cu unul dintre simbolurile “M+S”, sau “M.S.”, sau “MS”, sau “M&S”.

Dotarea cu anvelope de iarna va aglomera service-urile auto

Dotarea cu anvelope de iarna va aglomera service-urile

Dotarea cu anvelope de iarna va aglomera service-urile

Dotarea autovehiculelor cu anvelope de iarna, in conditiile in care de la 1 noiembrie acestea vor fi obligatorii prin lege, se arata a fi una dificila – a apreciat, la Bacau, Alina Mihaescu, marketing manager pentru Romania si Bulgaria la Goodyear Dunlop Tires. “Sintem intrebati des daca sint suficiente service-uri pentru a asigura necesarul intr-un asemenea sezon – a precizat Alina Mihaescu.

Raspunsul este nu. De ce? Pentru ca stim cu totii ca romanul vine, de obicei, pe ultima suta de metri sa rezelove problema si sta la coada 24 de ore pentru a-si monta anvelopele.” Goodyear Dunlop Tires a deschis, in Romania, o retea de 21 de centre Premio, pentru servicii de service auto si retail de anvelope. Un asemenea centru functioneaza si in Bacau, vizavi de Vama, prin franciza preluata de firma Gomma Motors, si dispune de cinci rampe de lucru.
Peste mai poutin de o luna, cei care vor cirula pe drumuri inzapezite sau cu gheata fara cauciucuri de iarna vor primi amenzi de la 2.500 la 4.000 de lei. Bugetul necesar pentru schimbarea anvelopelor difera in functie de dimensiunea masinilor. De exemplu, pentru o masina de dimensiunea unui Ford Ka ar trebui aproximativ 400 de lei, în timp ce pentru un Logan aproximativ 1.400 de lei.

Vânzările on-line de anvelope cresc, dar nu reprezintă încă soluția potrivită

Comercianții de cauciucuri consideră că punctul critic al echipării mașinilor cu anvelope de iarnă se apropie. Chiar dacă tot mai mulți români apelează la magazine on-line pentru a cumpăra cauciucuri, vânzările sunt încă foarte reduse, reprezentând mai puțin de 3% din piață.

Viorel Tofan, directorul general al companiei Dinamic 92 Distribution, unul dintre cei mai mari distribuitori de anvelope din România, consideră că „volumul de comerț on-line cu anvelope în Romania are o pondere mică și nu se vor genera vânzări mari pe acest canal”. Asta chiar dacă tot mai mulți români se află în aceste zile în căutarea anvelopelor de iarnă. Oficialul este de părere că „avantajul achiziției on-line este reprezentat de preț, dar există și multe dezavantaje”. Printre acestea, Tofan enumeră faptul că nu sunt oferite și servicii adiționale, consilierea fiind foarte importantă în momentul alegerii unei anvelope, iar stocurile afișate pe site-uri nu sunt sigure. Astfel se poate pierde timp până se primește produsul.

Conform comercianților, românii preferă și în acest an cauciucurile „de buget”, adică cele ieftine. Acestea reprezintă nu mai puțin de 65% din piață, conform unor estimări. Vânzările de anvelopele „medii” reprezintă încă 10%, iar restul de 25% din achiziții se îndreaptă către produsele „premium”.
De asemenea, directorul comercial al Michelin România și Balcani, Cedric Binoit, a declarat pentru Capital că, „deoarece acesta este primul an în care legea intră în vigoare, şi nu avem un precedent, cred că românii vor aştepta până în ultimul moment pentru a cumpăra și schimba anvelopele de vară cu cele de iarnă. Probabil că cei care vor rămâne cu anvelope de vară la 1 noiembrie, vor invoca ca scuză lipsa disponibilității atelierelor de lucru. Cred că este important ca şoferii să-și ia măsuri de precauţie şi să nu amâne până în ultima zi schimbarea anvelopelor”. În privința comerțului on-line cu anvelope, oficialul Michelin este convins că acesta va crește.

Vânzările on-line de anvelope cresc, dar nu sunt încă soluția optimă

Vânzările on-line de anvelope cresc, dar nu sunt încă soluția optimă

„Este clar că Internetul este un canal de distribuţie în creştere în toate ţările din Europa. În România, nu avem o date clare asupra aşteptărilor utilizatorului final cu privire la cumpăraturile on-line pentru anvelope. Avantajele unei achiziții de anvelope on-line sunt, în primul rând generate de dorința consumatorilor de a reduce timpul de cumpărare. Însă, acest timp câștigat se transforma în costuri de curierat pentru produsul achiziționat și, bineînțeles, în găsirea celui mai bun atelier auto pentru a monta cel mai bine anvelopele cumparate”.
Binoit menționează și că „sunt în continuare mult mai mulți români care preferă să intre direct într-un magazin, să interacționeze cu vânzătorul care are rol de consilier în achiziția anvelopelor, să vadă ce cumpără și să compare la fața locului modelele între ele. O achiziție on-line îi aduce câștig de timp consumatorului ocupat și comod, iar una offline îi aduce pasionatului de cumpărături sau de autovehicule, experiența cumpărării și interacțiunea directă cu produsele și cu vânzătorul. Ambele variante satisfac consumatori cu profil diferit.”

  • silviu

    si in cazul in care presupunem ca zapada intarzie,si inghetzul undeva in luna Dec. la fel sunt obligatorii purtate incepand cu 1 Nov.

    • oglindadevest

      Dl. aveți dreptate și în articol am accentuat acum mai mult pe acest lucru, dar trebuia să menționeze o dată orientativă în lege, iar sfatul meu este că mai bine mai pregătit devreme decât mai târziu când poate ajunge o situație mai neplăcută