Browse By

Cutremur puternic în Turcia 2011, aproximativ 1000 de victime

Cutremur puternic în Turcia 2011, aproximativ 1000 de victime

Cutremur puternic în Turcia 2011, aproximativ 1000 de victime

A avut cel mai puternic cutremur din ultimii 10 ani din Turcia, iar numărul victimelor cutremurului petrecut în nord-estul Turciei ar putea fi cuprins între 500 şi 1000 de morţi, în urma violentului seism,

Miscarea telurică a avut magnitudinea de 7,2, şi s-a produs la o adâncime de circa 20 de km.

Cutremurul a avut loc la ora locală 13.41 (13.41, ora României), duminică, 23 octombrie 2011, la aproximativ 20 de kilometri de oraşul turc Van, situat în regiunea cu acelaşi nume.

Mărmureanu: Cutremurele din Turcia nu activează în zona seismogenă din Vrancea. Nu se pune problema unui seism catastrofal în Vrancea

Contactat de TVR, profesorul Gheorghe Mărmureanu dă asigurări că acest cutremur nu va influenţa activitatea seismică din România.

După căderea nopţii, cetăţenii au fost folosit lanterne şi lopeţi cu care au căutat printre dărâmăturile clădirilor prăbuşite în căutarea supravieţuitorilor. Cel puţin şapte seisme au zguduit regiunea, unul dintre cele mai sărace dintre state, Turcia. US Geological Survey a raportat iniţial cutremurul că a avut o magnitudine de 7,3, apoi a revizuit în jos la 7,2.
25 de clădiri şi un apartament s-a prăbuşit în oraşul  Erciş pe malul de nord al lacului Van, a spus Crucia Roşie turcă. Salvatorii locali au salvat mai mulţi oameni răniţi, a spus Crucia Roşie turcă, dar fără a spune exact cât de mulți. O clădire de servicii de sănătate, de asemenea, s-a prăbuşit, împreună cu o parte a unui spital, a raportat CNN Turcia. S-au gândit că cel puţin doi medici sunt în ruinele clădirii serviciilor de sănătate, a mai spus postul TV CNN Turcia. Răniţi au fost trataţi în grădina spitalului.

Un centru de criză a fost înfiinţat de către Ministerul Sănătăţii din ţara în capitala turcă, Ankara.

Un centru de criză a fost înfiinţat de către Ministerul Sănătăţii din ţara în capitala turcă, Ankara.


Eforturilor oficiale de salvare au fost în curs de desfăşurare în Erciş, a spus reporterul  Sevda Inces, CNN Turcia. Ambulanţele au avut dificultăți in oraș deoarece drumurile erau pline cu moloz.

Crucia Roşie a cerut salvatorilor, maşini și utiliaje grele şi apă potabilă. Un centru de criză a fost înfiinţat de către Ministerul Sănătăţii din ţara în capitala turcă, Ankara.


Vice-prim-ministru Besir Atalay a spus că 10 clădiri s-au prăbuşit în centrul oraşului de Van, care citează autorităţile locale.
Ministrul Sănătății Akdag, a declarat că o ambulanţă aeriană şi mai multe elicoptere vor merge la zona de cutremur.
Imagini de la televiziunea din provincia Van a arătat salvatori şi membri de alpinism utilitar peste grămezi masive de blocuri de zgură, care a fost o clădire înainte de cutremur.
Echipele de salvare de aproximativ 500 de persoane au fost pe teren, în conformitate cu centru de criză, şi echipe suplimentare de ajutor au fost expediate de la 29 de oraşe din jur. Elicoptere medicale au transportat răniţi la spitale din alte provincii, a mai spus centrul.
Au fost înfiinţate două spitale în corturi în Erciş iar două avioane de marfă din capitală au transportat echipe medicale şi ajutoare.


O clădire de şapte etaje s-a prăbuşit pe Strada Kazim Karabekir, în oraşul Van, şi mai multe clădiri au fost reduse la ruine în satul Tabanli din provincia Van, a declarat agenţia de ştiri Anatolia. Nu se cunoaște câţi oameni au fost prinşi sub dărămituri.

Prim-ministrul Recep Tayyip Erdogan şi ministrul Sănătăţii, Akdag a sosit în zonă duminică, potrivit centrului de criză.

Israelul s-a oferit, după cutremur, să ajute Turcia cu orice ar putea avea nevoie, a declarat Ministrului Apărării Ehud Barak

Israel şi Turcia, aliaţii aproapiați, au văzut o deteriorare în relaţiile lor dintr-o dispută asupra unui raid israelian comando navale în Gaza, nava Mavi Marmara, în care 9 activişti turci au fost ucişi.

Alte naţiuni şi organizaţii au oferit condoleanţe şi asistenţă Turciei.

Alte naţiuni şi organizaţii au oferit condoleanţe şi asistenţă Turciei.

Alte naţiuni şi organizaţii au oferit condoleanţe şi asistenţă Turciei.


„Gândurile şi rugăciunile noastre sunt pentru oamenii curajoşi, care sunt la lucru pentru a aduce asistenţă pentru aceaste regiune afectate”, a declarat preşedintele american Barack Obama într-un comunicat.

„Stă, umăr la umăr cu aliatul nostru turc în acest moment dificil şi suntem gata trimitem asistență autorităţilor turceşti.” a emis o declaraţie similară și secretarul american de stat Hillary Clinton

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe turc a declarat că ţara sa, în timp ce este recunoscătoare pentru ofertele de ajutor, este pregătită pentru a face faţă dezastrului pe cont propriu.


Turcia nu este „străină în a avea astfel de evenimente seismice”, dar cutremurul de duminică este considerat unul majoră,  printre cele mai importante din istoria sa, a raportat meteorologul CNN Reynolds Wolf.

Un cutremur de o magnitudine de 7.6 în Izmit, Turcia, a ucis mai mult de 17.000 de persoane în 1999, potrivit USGS. O magnitudine 7.2 tremur în Düzce acelaşi an, a ucis 894 de oameni, a raportat USGS. Cutremure majore de duminică a lovit la ora locală 1:41 pm şi a fost urmat de cel puţin şapte seisme, au raportat agenţiile americane şi turceşti de monitorizare. Acesta a avut loc la aproximativ 12 km de Van, a declarat USGS.