Browse By

Cum vor trăi cei 10 miliarde de oameni?

Potrivit Naţiunilor Unite, începând de luna trecută, Pământul are o populaţie de peste 7 miliarde. În plus, până la sfârşitul secolului este posibil ca populaţia să crească până la 10 miliarde. Întrebarea e cum vor trăi aceştia.

Populaţia va creşte cu 3 miliarde în secolul următor

Din perspectiva unui economist, calitatea vieţii celor 10 miliarde de persoane va fi dată de productivitatea lor. Este foarte important ca aceştia să fie educaţi şi să aibă slujbe care să contribuie la creşterea economică.

Pe de altă parte, în opinia unui om de ştiinţă politică, ceea ce contează este calitatea guvernării în ţările în care majoritatea celor 10 miliarde vor locui – vor ocoli acele guverne corupţia, vor impune legi şi vor proteja ei drepturile omului?

În prezent, şansele nu sunt foarte mari. Niciuna dintre ţările Europei, Asiei, Americii de Nord sau Japoniei  nu va fi contribuabil semnificativ la creşterea viitoare a populaţiei. Este vorba chiar şi despre China, ţară pe care o considerăm o forţă când vine vorba despre populaţie. Conform statisticilor, China este predispusă la o scădere a populaţiei de până la 400 de milioane până în anul 2100.

Unde se vor naşte cei 3 miliarde de oameni?

Din cei 3 miliarde de oameni care se vor alătura lumii în acest secol, cei mai mulţi vor creşte în ţări care astăzi sunt catalogate, de Indexul Statelor Fragile a Universităţii George Manson, ca având guverne cu fragilitate serioasă, mare sau extremă. Este vorba despre guverne care nu aplică legea, au un grad ridicat de violenţă internă şi nu fac o treabă bună atunci când vine vorba despre asigurarea educaţiei şi a locurilor de muncă.

Creşterea populaţiei este mai mult o problemă politică decât biologică. Economistul indian, Amartya Sen a arătat că foametea ce a avut loc de-a lungul istoriei nu sunt simple consecinţe ale creşterii populaţiei sau a lipsei rezervelor de mâncare, ci rezultatul unor guverne slabe sau egoiste.

Astăzi, atât Kenya cât şi Somalia suferă din cauza secetei iar lipsa mâncării este o problemă gravă. Vina o are guvernul deoarece nu este capabil să asigure mâncare celor care nu şi-o pot asigura singuri.

Locuitorul cu numărul 7 miliarde, născut în 31 octombrie

O răscruce în istoria lumii

Creşterea populaţiei globale de la 6 miliarde de la începutul acestui secol la 7 miliarde, apoi la 10 miliarde până la sfârşitul secolului va marca o răscruce în istoria lumii. În 200 de ani, din 1750 până în 1950, cea mai rapidă creştere a populaţiei a avut loc în ţările cu economia cea mai avansată din lume.

Potrivit americanilor, productivitatea în continuă creştere şi guvernarea îmbunătăţită a condus la o prosperitate nemaivăzută şi alimentează optimismul pentru viitor. Acest lucru nu este valabil pentru secolul următor, creşterea populaţiei producându-se în cele mai slabe economii ale lumii.

Un efort de a îmbunătăţi guvernarea şi educaţia ar putea duce din nou la o nouă treaptă de prosperitate globală. A eşua în această provocare ar putea însemna condamnarea a miliarde de oameni să locuiască în ţări cu condiţii precare, plin de de tineri frustraţi şi furioşi, predispuşi la violenţă.