Browse By

Cum poţi scăpa de cel mai puternic şi temut virus informatic din istorie

După ce în weekend Kaspersky Lab anunţa că a fost descoperit cel mai puternic virus din istorie, iată că astăzi venim cu o veste bună. Cei de la BitDefender au reuşit să creeze un utilitar gratuit ce te poate scăpa de temutul virus.

Odată executat, TDL4 infectează Master Boot Record (MBR), care permite lansarea de cod înainte ca Windows să se încarce. În acest fel, ameninţarea poate intercepta funcţiile vitale ale sistemului. Rootkit-ul poate infecta atât versiuni de Windows pe 32-biţi, cât şi pe cea de 64-biţi, ceea ce o face mai periculoasă decât alte elemente malware de acest tip.

Ameninţarea TDL4 se răspândeşte prin intermediul site-urilor pornografice, precum şi prin intermediul reţelelor ilegale de file-sharing, unde se ascunde sub forma unor fişiere codec sau crack-uri. Mai mult decât atât, infecţiile cu TDL-4 au fost detectate şi pe computere care în prealabil au fost compromise cu ZeuS, demonstrând faptul că acesta din urmă este responsabil pentru descărcarea şi instalarea unui rootkit.

„Rootkit-ul TDSS, cunoscut şi ca TDL4 sau Alureon, este unul dintre cele mai avansate specii de malware din ultima vreme. Acesta foloseşte o multitudine de technologii pentru a trece de mecanismele de protecţie ale sistemului de operare şi a-i compromite integritatea,” a declarat Cătălin Coşoi, şeful laboratorului de ameninţări online al BitDefender. „Acest lucru i-a permis să compromită un număr semnificativ de sisteme în 8 luni. Acest ultiliar permite utilizatorilor să elimine în totalitate ameninţarea şi să preia din nou controlul asupra propriului computer,” a concluzionat Coşoi.

Rutina de detecţie, eliminare şi dezinfecţie a fost integrată în soluţia desecuritate BitDefender. Cei care nu folosesc securitate de la BitDefender pot descărca gratuit utilitarul de dezinfecţie atât pentru varianta Windows pe 32-biţi, cât şi pe cea de 64-biţi.

Descarcă pentru 32 bit de aici

Descarcă pentru 64 bit de aici