Browse By

Cum îşi imaginau oamenii la 1900 că ar arăta civilizaţia umană în anul 2000

Cum îşi imaginau oamenii la 1900 că ar arăta civilizaţia umană în anul 2000

Cum îşi imaginau oamenii la 1900 că ar arăta civilizaţia umană în anul 2000

Un blog american de specialitate, Paleofuture, oferă o colecţie inedită de vederi din anul 1900, cu tema anului 2000. Cărţile poştalei lustrate au fost realizate de „Hilderbrands”, o renumită companie germană producătoare de ciocolată, care mai există şi astăzi. În secolul al XX-lea, nimeni nu ştia la ce să se aştepte de la veacul următor. Artiştii vremii şi-au exprimat propria viziune prin artă şi au încercat să anticipeze câteva dintre „minunile” contemporane.

Deşi procesul de industrializare rapidă ajuta omenirea acelui timp să producă cele mai moderne dispozitive tehnice de până atunci, niciun artist implicat în ilustrarea vederilor nu a „prezis” platformele digitale şi tehnologia care au marcat şi caracterizează epoca postmodernă.

„Înapoi în viitor” – cum arăta ANUL 2000 în viziunea predecesorilor noştri

Oamenii căpătau capacitatea de a merge pe ape, ajutaţi de baloane, cu ajutorul cărora îşi menţineau echilibrul. Mijloacele feroviare de transport erau dezvoltate şi personalizate la maximum, astfel încât oamenii puteau merge direct „cu propria casă la plimbare”, şi nu doar cu trenul. În viziunea lor, oamenii viitorului ar fi urmat să dispună de aparate personale de zbor. Vapoarele se deplasau nu numai pe apă, ci şi pe şine. Avioanele erau propulsate cu ajutorul baloanelor cu aer. Existau şi submarine acoperite, cu pereţi din sticlă, prin care călătorii puteau admira şi explora îndeaproape adâncurile. Pentru a combate inundaţiile, oraşele dispuneau de un fel de scut, un acoperiş care putea fi tras atunci când ploua foarte tare. Exista şi o maşină de „îndreptat” vremea.

Oamenii secolului trecut anticipau şi evoluţia mijloacelor de comunicare, la numai câţiva ani după ce Graham Bell inventase telefonul (1876). De asemenea, călătoriile în ţinuturi îndepărtate, cum ar fi Polul Nord, erau imaginate drept preocupări esenţiale ale contemporanilor noştri.

The Moving PavementHouse-Moving by Train

Televised Outside Broadcasting

Personal Flying Machines

Weather Control Machine

Combined Ship and Railway Locomotive

Undersea Tourist Boats

Roofed Cities

Personal Airships

Summer Holidays at the North Pole

Police X-Ray Surveillance Machine