Browse By

Cum arată STADIONUL NAŢIONAL. Oprescu: gazonul va fi adus din Italia în maşini frigorifice


Boc şi Oprescu în vizită la Lia Manoliu

La Stadionul Naţional forfotă mare la orele prânzului. Angajaţi din Primăria Capitalei, oficiali ai Federaţiei Române de Fotbal, bodyguarzi şi mulţi ziarişti aşteptau maşinile care să-i aducă pe premierul Emil Boc şi pe primarul general Sorin Oprescu. „Premierul şi-a manifestat încă de săptămâna trecută dorinţa să viziteze Stadionul Naţional”, a lămurit Oprescu motivul vizitei de protocol. Emil Boc a fost plimbat printre gradene, i-au fost arătate vestiarele sportivilor, sala de conferinţe, intrarea pe teren a sportivilor, terasa şi a revenit apoi pe treptele stadionului.

„Stadionul arată impresionant. Este o mândrie pentru fiecare bucureştean. Este o mândrie pentru fiecare iubitor al fotbalului. Nu poţi să obiectezi nimic la cum arată. Guvernul a dat 35 de milioane de euro şi va contribui cu bani ori de câte ori se va construi un stadion la standarde europene”, a spus premierul Boc la capătul traseului de protocol.

Primarul Oprescu n-a scăpat ocazie să-i spună, că banii de la Guvern „au venit şi nu prea au venit. Ca Guvernul să-şi respecte angajamentul de a contribui cu 70 la sută din costurile stadionului, ar trebui să ne mai dea 90 de milioane de euro. Este nevoie de o firmă care să asigure managementul stadionului. Când aprinzi luminile la un meci de fotbal se consumă cât consumăn tot cartierul Pantelimon”, a declarat primarul Capitalei.

Vizita premierului a durat aproximativ o jumătate de oră, iar, la plecare, primarul Oprescu i-a arătat un aparat de taxat cum vezi în taxiuri. „Cursa de la Guvern până la stadion a costat 19 lei”, a spus primarul care i-a arătat chiar şi bonul care ieşea din aparat. Ulterior acesta şi-a explicat gluma. „Iniţial premierul a spus că vine cu maşina primăriei dar îşi pune aparat de taxat. Din motive de protocol am venit cu maşina premierului şi a fost rândul meu să-i spun că plătesc cursa. Am luat cu mine chiar şi un aparat de taxat. Acesta arată 19 lei”.

Gazonul, adus din Italia în maşini frigorifice

Preşedintele Universităţii de Arhitectură, Mac Popescu, a explicat cum au fost gândite culorile la scaunele din tribună. ” Acestea respectă culorile naţionale. E un spectacol în culorile naţionale, aranjate în degrade, sunt vesele, animate şi dau senzaţia de plin. Acest sistem s-a practicat şi în Portugalia”. La teren a început deja montarea instalaţiei de încălzire a gazonului. ” Gazonul va fi montat până pe 26 iulie. Acesta va fi adus din Italia în maşini frigorifice ca să se păstreze verde, să nu se ofilească” au explicat oficiali din Primăria Capitalei.

Potrivit primarului general lucrările de construcţie a Stadionului Naţional vor ajunge de la 19 milioane de euro, cât a fost estimat iniţial, la 146 de milioane de euro, „asta ca să respectăm toate normele impuse de UEFA”.

După plecarea premierului, Oprescu s-a reîntors pe stadion unde a tras concluziile vizitei. „Premierul s-a interesat cum vor fi recuperaţi banii investiţi. Premierul a fost de acord ca managementul stadionului să fie asigurat de o firmă privată. Aşteptăm banii promişi de Guvern. Până acum nu avem nici o restanţă la plata facturilor. Îl vom termina la timp”.

Emil Boc, despre „remanierea” de la naţională

Premierul Emil Boc a profitat de prezenţa lui Ionuţ Lupescu ca să-l întrebe de calificare. „Am schimbat selecţionerul”, l-a lămurit oficialul FRF. „A! A fost o remaniere la voi. Ce meciuri mai avem?!”, a continuat Boc şirul întrebărilor. „Pai cu Belarus şi Franţa”, a răspuns Lupescu.

„Batem Belarusul la Cluj şi voi bateţi Franţa la Bucureşti. Mai avem o şansă „, a avansat premierul soluţia calificării. Apoi s-a interesat de Răzvan Lucescu. „Este la Rapid, a fost opţiunea lui”, i-a răspuns Ionuţ Lupescu. Rugat să dea un prognostic pentru meciul cu Argentina, Boc a spus „Unu la zero. Să zicem că dăm un gol mai mult decât adversarul”.

Lucrările la noul stadion, care va purta denumirea de Arena Naţională, sunt pe final, până la meciul România – Argentina mai rămânând de făcut finisările şi de pus gazonul, a declarat, vineri, primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

Sorin Oprescu a menţionat că Guvernul mai are de alocat o sumă de bani pentru construcţia stadionului conform înţelegerii iniţiale. „Nu e vorba despre virat aici, ci despre gestul de bunăvoinţă al primului ministru şi în funcţie de resurse. Guvernul mai are de dat 379 de milioane de ron. Atât mai are de dat. Primăria lucrează în aşteptarea acestor bani, dar din acest moment. Vorbim de 20 şi ceva de zile. Dar sunt plăţile aferente din spate unde Primăria n-a putut să tamponeze decât exact cât a avut. Primul ministru şi-a declarat disponibilitatea de a putea să acopere procentul de 70 la sută care este al Guvernului. De asemenea este de acord cu ideea de management privat al stadionului. Problema mea e că ultimele 20 de zile nu sunt acoperite şi din urmă sunt lucrările esenţiale, dar nu astea mă ţin acum. Ci partea de a le termina şi le terminăm. Noi suntem la zi cu facturile, de aia şi vorbim de 20 de zile”, a explicat Oprescu.

Construcţia noului stadion va costa 146 de milioane de euro, cu 27 de milioane mai mult decât se estimase iniţial deoarece pe parcursul lucrărilor proiectul s-a modificat pentru a respecta noile standarde ale UEFA. „Costul total al lucrărilor se ridică de la 119 milioane de euro la 146 de milioane, respectând normele care au apărut după 3 ani de la începerea lucrărilor pentru a-l transforma în stadion Elite şi pentru a intra în circuitul stadioanelor pe care UEFA organizează meciuri”, a precizat Sorin Oprescu.

Managementul privat este singura soluţie, susţine primarul Capitalei, pentru ca investiţiile în stadion să poată fi recuperate. „Primul ministru a fost de acord cu managementul privat. M-a întrebat: «Dar voi cum vă recuperaţi banii». Şi asta se poate face numai printr-un management privat cu evenimente în 365 din 365 de zile dacă e posibil. Cu licitaţia trebuie să trecem din nou prin Consiliu. La prima şedinţă o să propun asta. Vreau să îi conving pe domnii consilieri că ăsta este singurul drum. Va fi o licitaţie internaţională pentru că e vorba de firme care au mai administrat, care au experienţă, pentru că ideea este de a recupera banii, nu doar câţiva bani. Păi 90 de minute de lumini aprinse pe stadion minimum înseamnă plata iluminatului public pe cartierul Pantelimon pe o lună. Aşa că sunt cheltuieli de operare a stadionului. Şi asta poate să o facă un privat într-un contract de parteneriat clar cu Primăria, spunând clar cât din profit”, a spus primarul.

El a mai afirmat că şase-şapte firme s-au arătat deja interesate de adminitrarea arenei. „Făcând evenimente de tot genul şi tot anul, atunci banii ăştia se amortizează mai repede. Eu sper să scoată profit din primul an… Sper să câştige o firmă puternică acest management privat. Facem aşa pentru că Administraţia Locală nu are posibilitatea să ţină acest stadion. Dacă vrei să îl întreţii aşa cum trebuie, pentru că dacă vrem să ne batem joc atunci se poate. E vorba despre o concesiune de serviciu de management, nu a stadionului. Şi ne gândim la o perioadă de 5-10 ani, în funcţie de cum îşi calculează şi ei rata de profit. Până acum am discutat cu 6-7 firme care şi-au arătat disponibilitatea de a veni la licitaţie. Sunt din firme din Anglia, din America, din Germania, din Italia şi este şi una din România”, a adăugat primarul Bucureştiului.

În ceea ce priveşte partida România – Argentina, organizată la 10 august cu ocazia inaugurării Arenei Naţionale, Sorin Oprescu a menţionat că un scor egal ar fi „elegant”. „Eu l-am rugat pe Ionuţ Lupescu să vorbească cu argentinienii s-o lase mai moale. 1-1 este elegant”, a spus în glumă primarul, care a explicat că îi va invita la meci pe toţi membrii Guvernului.

Primarul Capitalei Sorin Oprescu a vizitat, vineri, Arena Naţională împreună cu premierul Emil Boc şi cu directorul general al Federaţiei Române de Fotbal, Ionuţ Lupescu. Ei au vizitat vestiarele, sala de conferinţe, zona mixtă şi zona din jurul gazonului.