Browse By

Cum a ajuns un student de 19 ani cel mai mare duşman al lui Steve Jobs

Nicholas Allegra

Nicholas Allegra

Nicholas Allegra (19 ani) este un tânăr pasionat de calculatoare, care locuieşte cu părinţii la New York şi studiază la Universitatea Brown, scrie Forbes.

Nu are încă un job, dar şi-a găsit o ocupaţie care nu îl lasă să se plictisească niciodată şi care a băgat spaima în toţi angajaţii Apple. Nicholas s-a „specializat” în căutarea de erori (bug-uri) în codul software al iPhone, unul dintre gadgeturile care prezintă cele mai multe restricţii.

„E ca şi cum ai corecta o lucrare la limba engleză. Pur şi simplu te uiţi şi cauţi erorile. Habar nu am de ce sunt bun la chestia asta”, mărturiseşte tânărul.

Până nu demult, băiatul era cunoscut sub numele său de hacker, Comex, dar a acceptat să se destăinuie Forbes după ce publicaţia l-a „demascat”.

Comex e mereu cu un pas înaintea programatorilor de la Apple

Comex a scris un program, numit JailBreakMe, care permite milioanelor de utilizatori de iPhone din întreaga lume să „spargă” telefonul şi să-şi instaleze orice aplicaţie doresc. A fost o lovitură dură pentru Apple, care obţine venituri de 100 de milioane de euro din vânzarea telefoanelor sale.

Forbes explică faptul că software-ul inventat de Nicholas nu are ca scop furtul, ci doar îi lasă pe utilizatori să-şi instaleze ce aplicaţie doresc. Practic, este o palmă dată companiei lui Steve Jobs, recunoscută pentru „politica sa obsesivă de securizare totală a dispozitivelor sale”, notează publicaţia.

De altfel, imediat ce au aflat de programul JailBreakMe, cei de la Apple au lansat un patch care să „anuleze” efectele software-ului creat de Nicholas. Situaţia s-a repetat şi când studentul a lansat a doua, apoi a treia versiune a programului: compania lui Steve Jobs a răspuns în doar câteva zile. Totuşi, un lucru e cert: studentul de 19 ani reuşeşte mereu să fie cu un pas înaintea companiei care valorează 200 de miliarde de dolari.

Peste 1,4 milioane de posesori de iPhone şi-au instalat aplicaţia creată de Nicholas, scrie Forbes. Fenomenul a luat o amploare atât de mare încât Apple a decis să blocheze, în toate magazinele sale, site-ul jailbreakme.com, de unde utilizatorii îşi pot descărca software-ul.

Nicholas a învăţat să programeze la 9 ani

Dino Dai Zovi, co-autor al unei cărţi despre cum să „spargi” calculatoarele Mac, spune că programul lui Nicholas este atât de avansat încât poate fi comparat chiar cu Stuxnet, un software proiectat de guvernul israelian sau american să infecteze echipamentele nucleare ale Iranului. „Nicholas e probabil cu cinci ani înaintea programatorilor Apple”, a declarat Zovi.

Forbes menţionează că studentul de 19 ani nu a spart codul Apple pentru profit, site-ul lui fiind gratuit. De altfel, hackerul se declară chiar un fan Apple şi un inamic al produselor pe baza sistemului de operare Android. „Presupun că totul se rezumă la provocare”, încearcă Nicholas să explice.

Americanul a învăţat să programeze încă de la vârsta de nouă ani, când folosea Visual Basic. „Când am ajuns să studiez computerul la şcoală, ştiam deja tot ce ţine de el”, mărturiseşte Nicholas.

El a povestit că s-a decis să caute erori în sistemele de operare după ce a aflat că nu poate salva un screenshot pe care l-a făcut când se juca „Super Smash Brothers” pe Nintendo Wii.

În finalul articolului, jurnalistul Forbes îi sfătuieşte pe cei de la Apple să-l angajeze pe Nicholas, probabil pe principiul „ţine-ţi prietenii aproape, iar duşmanii şi mai aproape”.