Browse By

Croaţia va adera la Uniunea Europeană în 2013, al 28 – lea stat membru

Croaţia va adera la Uniunea Europeană în 2013, al 28 - lea stat membru

Croaţia va adera la Uniunea Europeană în 2013, al 28 - lea stat membru

Ministerul Afacerilor Externe salută semnarea Tratatului de Aderare a Croaţiei la Uniunea Europeană, în cadrul ceremoniei solemne desfăşurate astăzi la Bruxelles, în marja Consiliului European  de iarnă.

Evenimentul marchează un moment semnificativ atât pentru Croaţia, cât şi pentru Uniunea Europeană, care confirmă că, în pofida dificultăţilor economice cu care se confruntă Uniunea, procesul extinderii îşi păstrează credibilitatea şi forţa transformatoare.

Ministerul Afacerilor Externe felicită autorităţile croate pentru semnarea Tratatului de Aderare la UE. Perspectiva aderării Croaţiei la Uniunea Europeană la 1 iulie 2013 transmite un semnal neechivoc cu privire la angajamentul UE în direcţia integrării statelor din Balcanii de Vest, pe măsura parcurgerii paşilor necesari în apropierea de standardele şi valorile europene.

MAE reiterează sprijinul pentru politica „uşilor deschise” în favoarea statelor care au voinţa politică şi capacitatea de a îndeplini criteriile presupuse de extinderea Uniunii Europene. În acest sens, încurajează continuarea procesului de reformă în ţările candidate şi aspirante, ca modalitate de accelerare a apropierii de UE şi de avansare a parcursului european.


Informaţii suplimentare

Croaţia şi-a depus candidatura oficială pentru aderarea la Uniunea Europeană la 23 februarie 2003, Consiliul European confirmând statutul de candidat al Croaţiei în iunie 2004. Negocierile de aderare s-au încheiat cu prilejul Conferinţei interguvernamentale de la Bruxelles, din 30 iunie 2011. După ratificarea Tratatului de Aderare de către toate ţările semnatare şi intrarea sa în vigoare, Croaţia urmează să devină cel de al 28-lea stat membru al Uniunii Europene, contribuind astfel la consolidarea spaţiului de democraţie şi securitate pe continentul european.