Browse By

Coreea de Nord a eliberat studentul care a furat un banner de propagandă, dar are leziuni neurologice grave

Coreea de Nord

Coreea de Nord

Tatăl studentului american repatriat în comă în Statele Unite după detenția sa în Coreea de Nord a declarat joi că ”nu există nicio scuză” pentru modul în care Phenianul l-a tratat pe fiul său, Otto Warmbier, care suferă de ”leziuni neurologice grave”, transmit France Presse și DPA.

Studentul în vârstă de 22 de ani „se află în stare stabilă, dar suferă de grave leziuni neurologice”, a declarat o purtătoare de cuvânt a spitalului UC Health University din Cincinnati, Ohio, unde el primește îngrijiri medicale, într-o conferință de presă comună cu Fred Warmbier în acest oraș.

„Sunt foarte mândru de Otto, fiul meu, care s-a aflat în mâinile unui regim paria în aceste ultime 18 luni, maltratat și terorizat, și care acum s-a întors la familie”, a spus tatăl, care a purtat la conferință vesta pe care studentul a avut-o în timpul confesiunii sale spectaculare și mediatizate de către Phenian.

Tatăl tânărului a mai declarat presei că nu crede în versiunea regimului nord-coreean privind modul în care fiul său a intrat în comă după ce a fost condamnat într-un proces-spectacol în martie 2016.

„Nu există niciun motiv pentru ca o națiune civilizată să mențină secretă starea sa și să îi refuze tratament medical pentru atât de mult timp”, a spus Fred Warmbier.

„Nu există nicio scuză pentru modul în care nord-coreeni l-au tratat pe fiul nostru și nicio scuză pentru modul în care ei au tratat atâtea alte persoane. Le cer să îi elibereze și pe ceilalți americani ținuți închiși”, a declarat el.

Otto Warmbier se afla în vizită în Coreea de Nord la începutul anului trecut când ar fi încercat să fure un banner de propagandă din hotelul său și a fost inculpat pentru acte ostile împotriva statului.

El a fost condamnat la 15 ani de muncă forțată într-un lagăr după un proces de o oră în martie 2016.

Tatăl tânărului a salutat acțiunile administrației președintelui Donald Trump pentru a obține eliberarea fiului său, după ce administrația Obama a sfătuit familia să nu aibă apariții publice pentru a nu deranja regimul nord-coreean.

„Ne-am bazat pe această premisă falsă că îl vor trata pe Otto corect și îi vor da drumul”, a spus el.

Trump a sunat familia studentului noaptea trecută, a mai afirmat Fred Warmbier.

Mama studentului, Cindy Warmbier, nu a asistat la conferința de presă. „Ea este alături de Otto în această dimineață, așa cum a fost de la revenirea sa în Ohio”, a explicat tatăl tânărului.