Browse By

Compozitorul polonez Wojciech Kilar a murit la vârsta de 81 de ani

Wojciech Kilar - compozitor polonez

Wojciech Kilar a fost un pianist și compozitor polonez de muzică clasică pentru mai multe filme printre care „Pianistul” (2002) de Roman Polanski premiat la Oscar și „Dracula” (1992) de Francis Ford Coppola. El a murit duminică la vârsta de 81 de ani.

Compozitorul a murit în orașul său natal din Katowice, sudul Poloniei, din cauza unei boli cronice, a declarat Jerzy Kornowicz, șeful Asociației Compozitorilor din Polonia.

„Puterea și mesajul muzicii sale, precum și caracterul nobil al Wojciech Kilar ca persoană, va rămâne pentru totdeauna în memoria mea”, a spus Kornowicz.

Deși Wojciech Kilar a declarat că prima lui dragoste era să scrie simfonii și concerte, el a câștigat faimă la nivel mondial ca un compozitor de film, scriind muzica pentru peste 130 de filme și a lucrat cu regizorii celebri, cum ar fi Jane Campion (Portretul unei doamne ) și Francis Ford Coppola.

”Dracula al lui Bram Stoker” i-a adus în 1992 premiul pentru cel mai bun compozitor de muzică la American Society of Composers, Authors and Publishers.

Se cunoaște că Coppola i-a dat frâu liber pentru compunerea muzicii la filmul Dracul, iar atunci când regizorul american l-a întrebat mai târziu pe Kilar ce l-a determinat să scrie o astfel de muzică, Kilar a răspuns criptic: „Trebuie să trăiești în Katowice”.

Născut în anul 1932, el a studiat pianul și compoziția în Polonia, unde a absolvit Școala Superioară de Stat de Muzică, în Katowice, a absolvit printre primii în 1955.

Inspirat de lucrările lui Claude Debussy, Maurice Ravel și compatriotul său Karol Szymanowski – el a co-fondat Societatea Szymanowski Karol în 1977, munca sa cuprindea cântece populare poloneze și muzica bisericii catolice.

Compozițiile sale au variat de la avant – garde Riff62, la operele cu coruri, cum ar fi în 1981 Exod (folosit în trailerul filmului ”Lista lui Schindler”) și ”Magnificat” (2006).

Kilar a spus odată că cele trei criterii care l-au determinat să scrie muzică pentru filme au fost, în ordinea respectivă, următoarele lucruri: numele directorului, salariul și scenariul.

În 1991, Zanussi a făcut un film biografic despre compozitor.

În 2003, el a primit o nominalizare la BAFTA pentru muzica de la filmul ”Pianistul”.

Comitetul Polonez de Cinema de Stat l-a onorat pe Kilar cu un premiu pentru întreaga sa cariera în 1991, în timp ce în noiembrie 2008 Kilar a fost decorat cu Marea Cruce a Ordinului de Polonia Restituta.

Soția sa Barbara, pianistă, a murit în 2007, după mai mult de 40 de ani de căsnicie. Kilar a spus odată că și-ar dori să fie amintit ca un „om bun, cineva care a adus un pic de fericire, speranță și reflecție în viața și în lume și, probabil, un pic de credință„.