Browse By

Companiile petroliere sunt amendate de Consiliului Concurenţei


sigla Consiliul Concurentei

sigla Consiliul Concurentei

5 companii semnificative pe piaţa carburanţilor aparţinând unor lanţuri internaţionale precum: OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL şi Agip sunt amendate de Consiliului Concurenţei pentru scoaterea de pe piaţa în acelaşi timp a unui carburant şi anume: benizina premium. Ei motivează că au făcut acest lucru din punct de vedere economic.

Cifra lor de afaceri cumulată se ridică la circa şase miliarde de euro. Prin urmare, chiar şi o amendă de câteva procente din cifrele lor de afaceri înseamnă o sumă uriaşă de bani.

Raportul investigaţiei de pe piaţa carburanţilor propune acordarea de sacţiuni companiilor petroliere pentru că acestea s-au înţeles între ele, iar deciziile lor afectează competiţia pe toată piaţa europeană, a declarat astăzi Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

„În această vară am terminat o parte importantă a investigaţiei pe piaţa carburanţilor, iar raportul investigatorilor a fost trimis Comisiei Europene. Am transmis firmelor raportul, iar ele au la dispoziţie 30 de zile pentru a-şi formula un punct de vedere”, a arătat Chiriţoiu.

Pe Aceeaşi Temă

Petroliştii reacţionează la ancheta Concurenţei: Nu am încălcat nicio clipă legea

Moş Crăciun vine cu amenzi-surpriză pentru benzinari
El a precizat că reprezentanţii companiilor vor fi audiaţi în a doua parte a lunii decembrie.

„Avocaţii lor îşi vor prezenta cazul, apoi eu şi colegii mei din Consiliu vom lua decizia finală. În caz că vom vota raportul, care recomandă sancţiuni, companiile au dreptul de a contesta decizia noastră în justiţie”, a adăugat oficialul Concurenţei.

Petroliştii riscă amenzi uriaşe

Cea mai mare sancţiune aplicată până acum de Consiliu a fost de 63 de milioane de euro şi a fost primită de către Orange şi Vodafone, care au contestat-o.

Petroliştii români au distorsionat întreaga piaţă europeană

Chiriţoiu a punctat faptul că firmelor li se reproşează că s-au înţeles între ele, ceea ce este suficient pentru a fi considerată o încălcare a legii concurenţei.

Totodată, Chiriţoiu a precizat că a fost nevoie de un dialog cu oficialii Comisiei Europene, întrucât deciziile companiilor petroliere afectează concurenţa pe întreaga piaţă europeană. „Evident că atunci când este vorba de firme mari, efectele nu sunt doar pe piaţa internă”, a adăugat el.

Chiriţoiu a precizat că dialogul Consiliului cu oficialii Comisiei este confidenţial.

Ancheta finalizată se referă la faptul că petroliştii s-au înţeles între ei pentru a scoate din piaţă sortimentul de benzină Eco Premium.

„Încercăm să terminăm cât de curând posibil şi restul anchetei de pe această piaţă, cea care se referă la preţurile practicate de companii”, a completat preşedintele Consiliului Concurenţei.