Browse By

Comisia Europeană vrea o taxă de 0.1% pe tranzacţii financiare din 2014

Comisia Europeană vrea o taxă de 0.1% pe tranzacţii financiare din 2014

Comisia Europeană vrea o taxă de 0.1% pe tranzacţii financiare din 2014

Comisia Europeană (CE) a propus, miercuri, introducerea unei taxe pe tranzacţii financiare din 2014, care ar urma să genereze 57 de miliarde de euro anual, transmite Bloomberg.

Planul va stabili niveluri minime ale taxelor pe tranzacţii financiare în cele 27 de state membre ale Uniunii Eurpene, a anunţat executivul comunitar. Tranzacţiile cu acţiuni şi obligaţiuni ar fi taxate cu 0,1%, iar cele cu instrumente derivate cu 0,01%.

Taxa are ca ţintă companii din sectorul financiar, între care băncile, firmele de investiţii, companiile de asigurări, fondurile de pensii, brokerii şi fondurile de hedging, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Planul CE ar urma să se aplice tuturor tranzacţiilor cu instrumente financiare care au loc între instituţii din domeniu, atunci când cel puţin una dintre părţile tranzacţiei este situată în UE.

Propunerea Comisiei vizează 85% din tranzacţiile financiare dintre instituţii din domeniu. Taxa nu s-ar aplica cetăţenilor şi instituţiilor comerciale. Ipotecile imobiliare, împrumuturile bancare, contractele de asigurări şi alte activităţi financiare obişnuite desfăşurate de persoane fizice sau întreprinderi mici nu intră în sfera de aplicare a propunerii, se arată în comunicatul CE.

Veniturile obţinute din taxă ar urma să fie împărţite între UE şi statele membre. O parte din acestea ar fi utilizate ca resursă proprie a UE şi ar permite reducerea contribuţiilor naţionale.

Statele membre pot decide să-şi crească veniturile din această taxă impozitând tranzacţiile cu o cotă mai mare, potrivit executivului comunitar.

Comisia a precizat că încearcă să protejeze populaţia şi afacerile mici de această taxă, susţinând că băncile ar putea impune comisioane „neexcesive”, de exemplu 10 euro la o achiziţie de acţiuni în valoare de 10.000 de euro.

„Taxa ar asigura că sectorul financiar ar aduce o contribuţie cinsitită într-o perioadă de consolidare fiscală”, se arată în comunicatul Comisiei. Statele memebre vor discuta propunearea înainte ca aceasta să fie prezentată la o reuniune a G20 în noiembrie.

Impactul pe termen lung al taxei ar fi de 0,5% din PIB, potrivit estimărilor executivului comunitar şi ar afecta comportamentul din piaţa financiară, inclusiv unele modele de business, precum tranzacţiile automate şi foarte frecvente.

Anunţul CE vinde în urma unei propuneri de anul trecut care nu a reuşit să obţină sprijinul statelor UE.