Browse By

Cometa Elenin de văzut cu ochiul liber în 16 octombrie 2011 – NASA. Când?

Cometa Elenin de văzut cu ochiul liber în 16 octombrie 2011 - NASA. Când?

Cometa Elenin de văzut cu ochiul liber în 16 octombrie 2011 - NASA. Când?

Cometa Elenin va putea fi văzută cu ochiul liber în 16 octombrie 2011 – anunță NASA. Când? Astfel 2011 devine anul fenomenelor astronomice importante. Ultima descoperire ne vorbeste despre o cometa care se apropie de Pamant si care in luna octombrie va trece la o distanta atat de mica, incat va putea fi vazuta cu ochiul liber.

Un fenomen extrem de spectaculos, care are sanse sa se repete peste 10.000 de ani „, ne explica specialistii.

Astronomul rus Leonid Elenin a observat, in decembrie, o cometa apartinand familiei Jupiter care se indreapta catre Terra. Imediat au inceput cercetari care initial aratau ca acest corp ceresc, botezat Elenin, dupa numele omul de stiinta, va trece pe langa noi la o distanta considerata mare.

Cateva luni mai tarziu cometa si-a schimbat traiectoria, iar acum rezulta ca se apropie de Pamant. Calculele arata ca pe data de 16 octombrie va fi cel mai aproape de noi. Daca se poate spune asa.

Chiar daca vorbim despre o distanta de 10 ori mai mare decat cea la care se afla Luna fata de planeta noastra, unii cercetatori rusi au avansat o ipoteza deloc linistitoare: Pamantul ar putea fi influentat de magnetismul cometei Elenin, iar asta ar putea duce chiar si la o miscare a polilor magnetici. Mult mai multe voci exclud teoria.

De aceeasi parere sunt si specialistii de la NASA, dar si unii dintre cercetatorii de la Academia de Stiinte din Moscova. Asa ca ramanem cu spectacolul.

Tot anul acesta in luna noiembrie un asteroid gigant de 55 de milioane de tone va trece prin dreptul planetei noastre. YU 55 are un diametru de 400 de metri si care se va afla la o distanta de Terra mai mica decat cea pana la Luna. Motive de ingrijorare n-ar trebui sa avem nici in privinta lui.

Cometa Elenin ar putea lovi Terra, declansand Apocalipsa. Aceasta era ingrijorarea multora, insa NASA a raspuns acum acestor informatii si ne linisteste.

Elenin este ultima cometa care viziteaza sistemul solar, scrie Sott. Ea va trece la o distanta de 35 de milioane de km fata de noi, in data de 16 octombrie 2011.

Denumirea ei astronomica este C/2010 X1, aceasta fiind descoperita pe 10 decembrie 2010 de catre Leonid Elenin, un cercetator din Liubersti, Rusia, care a vazut-o de la un observator izolat aflat in New Mexico. Cand a fost observata pentru prima data, cometa se afla la 647 de milioane de km de Terra.

De atunci, distanta fata de noi s-a redus. A durat ceva timp pana ca NASA sa ofere unele raspunsuri in legatura cu acest corp ceresc controversat, care a stimulat imaginatia oamenilor. Intr-un interviu, specialistii NASA, Don Yeomans si David Morrison, au lamurit toate informatiile care asteptau un raspuns avizat.

Nu vor fi dezastre naturale

Ei spun ca Elenin se va vedea cel mai bine cu putin timp inainte de punctul in care va fi cel mai aproape de noi. Pentru a face o comparatie, distanta la care ea se va apropia de Terra este de peste 90 de ori cea dintre Pamant si Luna. De asemenea, alinierea ei cu alte corpuri ceresti nu poate provoca dezastre naturale pe planeta noastra, spun cei doi, efectul exercitat fiind neglijabil.

Cometa are un diametru de aproximativ 3-5 kilometri si va fi foarte greu de observat cu ochiul liber. Va trebui ca bolta cereasca sa fie foarte clara, iar amatorii vor avea nevoie de cel putin un binoclu.

Specialistii NASA au mai spus ca aceasta cometa nu a beneficiat de atentia agentiei spatiale din cauza faptului ca ea este prea mica si neinsemnata. Elenin a beneficiat de atat de multa atentie pana acum doar datorita ingrijorarii pe care au provocat-o astronomii amatori, au mai adaugat reprezentantii NASA.