Browse By

Colindatul la români

Din momentul în care începe Postul Crăciunului şi până la frumoasa sărbătoare de iarnă, creştinii ascultă liniştitoarele şi caldele colinde. Tradiţia colindatului este veche de sute de ani, magia sărbătorilor nefiind întregită fără prezenţa colindătorilor în fiecare casă.

Originile colindelor

Iniţial, colindele aveau o însemnătate rituală, şi anume de urare pentru fertilitate, rodire şi belşug. Acest lucru se întâmpla fie la începutul anului agrar, la venirea primăverii, fie la culegerea recoltei, toamna. Un alt scop al colindelor era alungarea spiritelor rele.

Costumul tradiţional este nelipsit pentru colindătorii de la sat

Odată cu Naşterea Domnului însă, colindele au căpătat un cu totul alt sens. Oamenii colindă pentru a vesti venirea pe lume a Fiului Sfintei Maici şi de a cinsti naşterea Lui.

Tradiţii româneşti

În unele zone ale ţării, în Suceava mai ales, copiii încep colindatul dimineaţa devreme, înainte de a se lumina. Acest lucru se întâmplă deoarece Fecioara Maria l-a născut pe Iisus în taina nopţii, doar în prezenţa animalelor din iesle, a stelelor, a pastorilor şi a îngerilor.

Locul în care se colindă este diferit în funcţie de mai mulţi factori. De exemplu, copiii din Sălaj şi Hunedoara colindă la fereastră, în timp ce tinerii şi perechile căsătorite colindă în casa gazdelor. Indiferent cine vine să te colinde, se spune că este bine să nu refuzi pe nimeni pentru a avea un an bun.

Fiecare colindător trebuie să fie răsplătit. Deşi în prezent răsplata vine sub formă de bani, în mod tradiţional se primesc nuci, colaci, mere.

Un obicei nemuritor

Chiar dacă în ultimul timp colindele şi-au diminuat oarecum însemnătatea, obiceiul din preajma Crăciunului este unul care încălzeşte inimile tuturor. Indiferent dacă sunt cântate în limba română, engleză sau franceză, colindele continuă să fie tradiţia cea mai plăcută de copii, tineri şi bătrâni.

Cel mai vechi colind

Deşi puţin cunoscut, cel mai vechi colind românesc este Colindul Sfântului Andrei, patronul spiritual al României. Sfântul Andrei este sărbătorit în data de 30 noiembrie.

Ştefan Hruşcă

Ştefan Hruşcă în timpul unui concert de colinde

Fuego

"La poarta raiului", album de colinde Fuego

În România, cântăreţii Ştefan Hruşcă şi Fuego sunt cei mai iubiţi şi ascultaţi colindători. În fiecare an artiştii organizează concerte de Crăciun în toată ţara.