Este vorba despre asa-numitele OIREP-uri, respectiv Organizatii de Indeplinire a Raspunderii Extinse a Producatorilor, care au aparut in urma publicarii OUG nr.74 din 2018.
Aceasta ordonanta prevede ca acele firme ce activeaza in domeniul reciclarii, precum si producatorii ce comercializeaza bunuri ambalate sau autoritatile locale, sa aiba obligatia de a-si indeplini obiectivele de reciclare, prin intermediul OIREP-urilor. Aceste organizatii preiau responsabilitatea de raportare deseuri, ajutandu-te sa obtii mai usor datele pentru rapoartele de mediu care trebuie trimise la Agentia pentru Protectia Mediului, conform legislatiei in vigoare. Rapoartele se trimit lunar si anual, si trebuie sa faca referire la cantitatea de ambalaje produsa, respectiv canitatea de ambalaje reciclata. Aceste masuri sunt importante pentru protectia mediului.
Directiva 94/62/CE stabileste normele de la nivel UE pentru gestionarea deseurilor de ambalaje
Prin prevenirea si reducerea impactului ambalajelor si al deseurilor de amblaje asupra mediului, exista un singur scop: imbunatatirea calitati vietii. Doar in Municipiul Bucuresti, in anul 2017, se generau aproape 600 de tone de ambalaje pe zi, provenite de la alimente si alte bunuri de larg consum. Conform rapoartelor emise si de alte state membre UE, in perioada 2007 – 2017, hartia si cartonul au constituit principalele deseuri de ambalaje, respectiv 31,5 milioane de tone in anul 2017. Locul imediat urmator i-a revenit plasticului si sticlei: 14,5 milioane de tone – plastic, respectiv 14 milioane de tone – sticla, in 2017. Datele mai recente arata o crestere a acestor cifre, de unde si impunerea obiectivelor clare de reciclare si valorificare pentru toate statele membre UE, pe baza directivelor emise la nivel european. Preventia productiei de ambalaje, urmata de refolosirea amblajelor, reciclarea si recuperarea deseurilor de ambalaje este prioritatea nr. 1 in acest moment si a creat un cadru legislativ foarte clar in acest sens.
Tot mai multe companii transfera responsabilitatea raportarilor de deseuri catre OIREP-uri
Organizatiile de Indeplinire a Raspunderii Extinse a Producatorilor sunt un aliat puternic al companiilor, care vor sa isi usureze responsabilitatea raportarii de deseuri. Aceste rapoarte se pot clasifica in doua categorii, in functie de frecventa trimiterii lor: unele se trimit anual, in timp ce altele se trimit lunar, existand termene cat se poate de clare in acest sens. Conform Legii nr. 249 din 2015 (cu modificarile si completarile ulterioare), atunci cand un agent economic pune pe piata amblajele produselor obtinute in import sau ambalajele pe care le-a cumparat din tara, el trebuie sa raporteze catre Agentia de Protectia Mediului cum va gestiona respectivele ambalaje. Ca atare, trebuie sa specifice ce tip de deseuri produce firma, indiferent daca agentul economic este producator sau importator. Optand pentru colaborarea pe termen lung cu un OIREP, vei fi informat despre tot ceea ce trebuie sa stii privind raportarea de deseuri.
Ecologic3rAmbalaje.ro, succesorul celui mai vechi OTR reciclare din Romania
Ecologic3rAmbalaje.ro este succesorul celui mai vechi OTR reciclare din Romania si a activat in industria managementului deseurilor mai mult timp decat orice alt operator economic de pe piata.
Nu are concurent atunci cand vine vorba de seriozitate, fiind o firma de mediu cu o vasta experienta in Romania. In portofoliul Ecologic3rAmbalaje.ro vei gasi peste 3500 de importatori si de producatori la nivel national, din absolut toate domeniile de activitate. A introdus pe piata un sistem de operare online pentru managementul documentelor si este o companie care tine pasul cu ultimele inovatii din domeniu.
Date de contact:
Tel: 0239.680.500
E-mail: contact@ecologic3rambalaje.ro