Browse By

Cine câştigă dintre IKEA vs. Kika

Cine câştigă dintre IKEA vs. Kika

Cine câştigă dintre IKEA vs. Kika

Anul acesta, IKEA şi Kika merg pe strategii diferite de promovare. Ambele au ales însă să îşi externalizeze departamentul de comunicare

În timp ce IKEA s-a grăbit anul acesta să-şi lanseze noul catalog, KIKA a decis că este mai bine să renunţe la acest tip de publicitate.

Internauţii vor găsi pe site-ul magazinului  două instrumente noi de planificare 3D: pentru ansamblurile de dulapuri PAX şi pentru gama de organizare şi depozitare pentru camera de zi BESTÅ, pe lângă cel deja existent pentru toate familiile de mobilier pentru bucătărie.

De asemenea, pentru prima dată, în acest an, catalogul IKEA 2012 va putea fi răsfoit şi pe telefonul mobil: o aplicaţie pentru Iphone şi Android va fi disponibilă începând cu luna septembrie.

Anul trecut, ambii retaileri de mobilă au încercat să îşi convingă potenţialii clienţi să le viziteze magazinul prin intermediul unor cataloage de promovare. Kika a investit în 2009 aproximativ 0,3 milioane de euro pentru tipărirea şi distribuirea a 300.000 de cataloage, pe care le-a împărţit gratuit atât în Bucureşti cât şi în oraşele limitrofe. Investiţia anunţată atunci de IKEA a fost de aproximativ 1,2 milioane de euro, distribuindu-se 960.000 de exemplare. Cele două companii au fost singurele din industrie care au mers pe această strategie de comunicare, restul competitorilor promovându-se punctual, prin pliante şi prin intermediul site-urilor.

În ciuda strategiilor diferite de promovare KIKA şi IKEA şi-au externalizat anul acesta serviciile de comunicare. Astfel, austriecii şi-au încredinţat strategia de comunicare agenţiei GolinHarris, Agenţia de PR a anului 2010. “GolinHarris va construi şi va implementa strategia de comunicare a companiei austriece, acoperind întreg spectrul de servicii, de la media relations, evenimente speciale cu un nucleu puternic digital extins în offline, până la consultanţă şi servicii de comunicare online cu accent pe componenta de consumer engagement”, se arată într-un comunicat al agenţiei de PR.

La rândul lor, IKEA va lucra începând cu acest an, cu agenţia The Practice.”Integrarea componentei de relaţii publice în comunicarea externă a companiei noastre a devenit tot mai importantă, atât la nivel local, cât şi la nivelglobal. Şi asta, cu atât mai mult de când suntem parte dintr-un grup de companii ce activează în 38 de ţări. În acelaşi timp, şi ţelurile pe care ni le propunem în comunicarea cu publicurile IKEA în România au evoluat. În acest context, am considerat că viziunea obiectivă a unui partener strategic va aduce un plus de valoare pe termen.