Browse By

„Cel mai bătrân om” moare în Indonezia la vârstă de 146 de ani

Un om care a pretins că este cel mai longeviv om din lume a murit la vârstă de 146 de ani, deși vârsta lui nu a fost niciodată verificată. Potrivit documentelor sale, indonezianul Sodimedjo, cunoscut și sub numele de Mbah Ghoto, s-a născut în decembrie 1870. El ar fi avut 43 de ani la începutul primului război mondial și vârsta de 70 de ani în timpul celui de-al doilea război mondial.

Fumează din greu, a supraviețuit patru soții, a murit în aceasta săptămâna în satul său din Java, după ce a fost dus la spital pe 12 aprilie, cu o stare de sănătate deteriorată. El a insistat să se întoarcă acasă pentru a fi împreună cu familia și a murit duminică.

Mbah Ghoto nu a fost cel mai bine cunoscut om longeviv, deoarece Indonezia a început să înregistreze nașterile în 1900. Cu toate acestea, oficialii au declarat pentru BBC că cartea de rezidență, care are data nașterii sale, era valabilă pe baza documentelor și interviurilor cu el.

Nepotul său, Suyanto, a declarat pentru BBC că atunci când a venit acasă, a început să mănânce din ce în ce mai puțin.

„A durat doar câteva zile. Din acel moment până la moartea sa, el a refuzat să mănânce și să bea „, a adăugat el. „Nu a cerut prea mult. Înainte de a muri, ne-a a vrut doar pe noi, pe familia lui, să-l lăsăm să plece.

Mbah Ghoto a fost îngropat în dimineața zilei de luni într-o casă de cimitir locală pe care a cumpărat-o, care a inclus o piatră de mormânt pe care a achiziționat-o cu ani înainte de a muri.

Un fost fermier și pescar, Mbah Ghoto, a declarat anul trecut că a trăit „o viață îndelungată pentru că am oameni care iubesc să mă îngrijească”. Era un erou local și povestiri despre viață sub colonizatori japonezi și olandezi.

„Viața este doar o chestiune de a accepta destinul tău din toată inima. Am vrut să mor de mult timp”, a spus el anul trecut la postul din Jakarta.

El lasă în urmă cinci copii, 12 nepoți, 17 strănepoți și doi stră-stră-nepoți.

Cum vârsta lui Mbah Gotho nu a fost verificată independent, el nu ia mantaua celor mai longevivi oameni în istoria înregistrată de francezul Jeanne Calment, care a murit în 1997 în vârstă de 122 de ani.

Cea mai în vârstă persoană din lume care trăiește astăzi este Violet Brown, o femeie jamaicană în vârstă de 117 de ani, potrivit grupului Gerontology Research Group.