Browse By

Ce prevede noua taxă auto 2012?

Noua lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, promulgată de preşedintele Traian Băsescu la începutul lunii ianuarie a noului an, a fost publicată în Monitorul Oficial al României şi a intrat în vigoare la 13 ianuarie.

Ce prevede noua taxă auto 2012?

Noua lege stabileşte că taxa de poluare va fi plătită o singură dată atât pentru autovehicule noi, cât şi pentru cele la mâna a doua, care sunt înmatriculate pentru prima dată în România. Legea este valabilă indiferent dacă autovehiculul este produs în ţară sau în străinătate.

Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare se va achita la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, în cazul înstrăinării acestora.

Noua taxă auto a intrat în vigoare în 13 ianuarie

Noua taxă auto a intrat în vigoare în 13 ianuarie

Când se plăteşte taxa?

Conform legii, taxa se plăteşte:

  • cu ocazia înscrierii în evidenţele autorităţii competente, potrivit legii, a dobândirii dreptului de proprietate asupra unui vehicul de către primul proprietar din România;
  • la repunerea în circulaţie a unui autovehicul după încetarea unei exceptări sau scutiri;
  • la reintroducerea în parcul auto a unui autovehicul în cazul în care, la momentul scoaterii din parc, i s-a restituit proprietarului valoarea reziduală a taxei.

Cine nu plăteşte taxa?

Vor fi scutite de achitarea taxei de poluare în noua ei formă maşinile înmatriculate în perioada 1 ianuarie 2007-1 iulie 2008, deoarece ele au fost supuse unei sarcini fiscale similare. Adică la prima înmatriculare a acestora a fost achitată taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule.

Poluarea este plătită prin noua taxă auto

Poluarea este plătită prin noua taxă auto

Noua taxă de poluare nu va fi plătită de autovehiculele încadrate în categoria vehiculelor istorice sau care au fost acordate unor instituţii ale statului. De asemenea, vor fi scutite de plată autoturismele confiscate sau cele acordate cu titlu gratuit.

Bani restituiţi

În cazul în care taxa auto plătită în perioada 1 iulie 2008 şi până la data de intrare în vigoare a acestei noi legi, este mai mare decât taxa rezultată din aplicarea noilor prevederi, legea oferă posibilitatea de a primi înapoi diferenţa de taxă plătită.

Acest lucru este posibil dacă se face o cerere în acest sens la organul fiscal competent.

De asemenea, legea mai prevede şi că, atunci când un autovehicul pentru care s-a plătit taxa în România este ulterior scos din parcul auto naţional, proprietarului plătitor al taxei i se restituie valoarea reziduală a acesteia.

Cum poţi afla cât trebuie să plăteşti?

Valoarea noii taxe auto poate fi calculată pe internet, căutând „calculator taxă auto 2012”.

Iată câteva exemple: www.taxaauto.net/calculator-taxa-auto-2012, www.auto.ro/calculator-taxa-auto.

Valoarea noii taxe auto poate fi calculată pe Internet

Valoarea noii taxe auto poate fi calculată pe Internet