Browse By

Carrefour i-a dat mită de 10 000 de euro primarului din Cluj, Sorin Apostu. De ce?

Carrefour i-a dat mită de 10 000 de euro primarului din Cluj, Sorin Apostu. De ce?

Carrefour i-a dat mită de 10 000 de euro primarului din Cluj, Sorin Apostu. De ce?

Carrefour România printr-un reprezentant al lanțului de magazine l-a denunțat pe primarul suspendat al Clujului, Sorin Apostu. Din denunț a rezultat că Apostu ar fi cerut personal și ar fi primit peste 10 000 de euro de la denunțător, potrivit unor surse apropiate anchetei.

Dacă inițial s-a vehiculat ideea că mita de la Carrefour a venit în schimbul unor avize, autorizații și un acord de funcționare de care compania avea nevoie pentru deschiderea unui magazin la Cluj-Napoca, se pare că „ajutorul” pe care edilul l-a acordat a fost legat, de fapt, de magazinul din incinta Polus Center din comuna Florești.

Astfel, aceleași surse au dezvăluit pentru „Adevărul” că onorariul așa-zisului contract de consultanță ar fi însemnat, de fapt, prețul plătit de Carrefour România pentru a scăpa de exigența controalelor venite din partea Direcției Sanitar-Veterinare Cluj. Se pare că banii au intrat, lunar, în contul firmei socrului lui Apostu, Toralex SRL, firmă al cărei jurist a fost Monica Apostu.

În ultimele două săptămâni, reprezentanţii mai multor societăţi implicate în dosarul Apostu, care au plătit bani grei pentru aşa-zisele servicii de consultanţă oferite de către soţia edilului, Monica Apostu, în schimbul unor avize şi autorizaţii de la Primăria Cluj-Napoca, l-au denunţat pe primarul arestat.

Magazinul Carrefour din Polus Center Cluj, România

Magazinul Carrefour din Polus Center Cluj, România

Denunţurile arată că Sorin Apostu a cerut, pentru facilitarea obţinerii unor acte emise de către Primărie, personal, anumite sume de bani. Surse judiciare au declarat pentru „Adevărul” că, în urma denunţurilor făcute, suma pe care Apostu ar fi luat-o mită a crescut considerabil. Astfel, în momentul arestării preventive se vorbea despre suma de 125.000 de euro primită drept mită de la Aspazia Droniuc şi de la Călin Stoia pentru „aranjarea” contractelor de asigurare a parcului auto RATUC, respectiv pentru obţinerea contractului de salubrizare a oraşului de către Brantner-Vereş. Pe lângă această sumă, se pare că Apostu ar fi încasat, în ultimii doi ani, prin firma de avocatură a cărei angajată este soţia sa, alţi aproximativ 100.000 de euro de la mai multe companii nou-intrate pe piaţa clujeană, care au obţinut diferite avize şi autorizaţii de la primărie în schimbul banilor.

Carrefour România nu a oferit o poziție oficială cu privire la denunț, în ciuda insistenței jurnaliștilor „Adevărul”.

Procurorii DNA au pus, săptămâna trecută, la dispoziția primarului suspendat al Clujului, Sorin Apostu, și a apărătorilor acestuia materialul de urmărire penală a cărui redactare a durat aproape două luni.

Sorin Apostu a fost arestat în noaptea de 10 spre 11 noiembrie, fiind acuzat de luare de mită în formă continuată. Ulterior, procurorii DNA au emis o ordonanță de extindere a urmăririi penale, acuzându-l pe Apostu și de fals în înscrisuri și de spălare de bani.