Browse By

Black Friday, ziua iubitorilor de cumpărături

Black Friday (Vinerea Neagră) este o zi tradiţională în Statele Unite, este momentul în care se dă startul cumpărăturilor de Crăciun. Se sărbătoreşte a doua zi după Ziua Recunoştinţei (25 noiembrie).

În această zi importantă, majoritatea magazinelor se deschide la ora patru dimineaţa sau chiar mai devreme pentru a da startul ofertelor promoţionale de Crăciun.

Ziua reducerilor: Black Friday

Black Friday nu este oficial o zi de vacanţă, cum este Ziua Recunoştinţei, însă mulţi vânzători le dă liber angajaţilor pentru a creşte numărul potenţialilor clienţi. Aşadar, în această zi vânzătorii trec de cealalt parte a baricadei, devenind cumpărători.

Începând din anul 2005, Vinerea Neagră a fost cea mai aglomerată zi de cumpărături din întregul an.

Istoria Black Friday

Numele a apărut în Philadelphia, în jurul anului 1966, unde iniţial a fost folosit pentru a descrie agitaţia trecătorilor şi dificultatea în trafic în ziua de după Ziua Recunoştinţei. Termenul a apărut chiar şi în secolul al XIX-lea, fiind asociat cu o criză financiară din Statele Unite ale Americii, în 1869.

Mulţi comercianţi au obiectat folosirea unui termen negativ (black=negru) pentru cea mai importantă zi de cumpărături din America. Cu timpul aceştia s-au liniştit deoarece negrul simbolizează profitul.

Oamenii nu ţin cont de nimic atunci când vor să ajungă la reduceri

Câteva dintre ofertele de la eMAG.ro
Vrei și alte reduceri? Ai 10% discount la orice produs de pe eMAG.ro

În secolul al XIX-lea şi la începutul secolului XX era o oboşnuinţă să se organizeze parade de Crăciun sponsorizate de diferite magazine. În cele din urmă s-a ajuns ca magazinele să îşi organizeze propriile “parade”, făcându-şi publicitate prin oferte irezistibile.

Timp de mulţi ani, comercianţii obişnuiau să deschidă magazinele la ora 6. În timp, au trecut la ora 5 sau 4. În anul 2011 însă a avut loc o premieră: patronii au deschis chiar de la miezul nopţii.

Şi mai departe

În ultimii ani, comercianţii au încercat deschiderea zilei de cumpărături chiar joia, transformând-o în Black Thursday. Anul acesta Walmart a lansat Joia Neagră la ora 22, chiar de Ziua Recunoştinţei.

Cu toate acestea, există şi persoane care nu agreează Black Friday. Inspirându-se din mişcarea Wall Street, un grup american, cunoscut sub numele de “Stop Black Friday” sau “Occupy Black Friday”, boicotează ziua cumpărăturilor.

Lucrurile au mers destul de departe, astfel în ultimii ani s-a înregistrat o creştere a cazurilor de violenţă extremă în goana oamenilor după cumpărături, de Black Friday. De exemplu, nouă persoane au fost rănite într-un mall din California când încercau să intre în posesia unor cupoane de cadouri eliberate din tavan.

Oamenii nu ţin cont de nimic atunci când vor să ajungă la reduceri

În aşteptarea deschiderii magazinelor

Un alt caz dramatic a avut loc în 2008, în Valley Stream, New York. Peste 2000 de cumpărători aşteptau deschiderea unui magazin iar atunci când acest lucru s-a întâmplat, uşile au fost dărâmate. În plus, mulţimea de oameni au tăbărât peste un angajat de 34 de ani, rănindu-l foarte grav. Chiar şi în momentul în care a sosit poliţia încercând să îi acorde ajutor omului rănit, cumpărătorii au continuat să se îmbulzească, ofertele fiind mult mai importante pentru ei.

Black Friday în România

Mania cumpărăturilor a atins şi România. Copiind tradiţia americană, comercianţii români au oferit reduceri de până la 60% la peste 30.000 de produse electronice, electrocasnice, IT, muzică, jocuri, filme şi altele.

Se pare că Black Friday este o idee care prinde foarte tare la public, tradiţia acestei zile răspândindu-se peste tot în lume.