Browse By

Băncile, obligate să aibă propriile ecrane TV, de către ANPC

Bancile obligate sa aibă propriile ecrane TV de catre ANPC

Bancile obligate sa aibă propriile ecrane TV de catre ANPC

Băncile vor fi obligate să îşi instaleze în sucursale ecrane TV pe care să fie afişate informaţii privind drepturile şi obligaţiile consumatorilor, precum şi explicaţii cu privire la termenii financiari-bancari.
Pe ecranele de minimum 70 de cm vor apărea şi informaţii furnizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Acestea sunt principalele prevederi dintr-un ordin al preşedintelui ANPC care vor intra în vigoare în 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Bancherii vor avea la dispoziţie 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului pentru a-l pune în aplicare.

„Suporturile de afişare vor fi instalate astfel încât să fie în câmpul vizual al consumatorilor aflaţi în interiorul sucursalei bancare”, menţionează ordinul ANPC.

În plus, băncile vor fi obligate „să asigure un spaţiu permanent de minimum 10% din dimensiunea ecranului TV pentru comunicatele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor privind educarea şi avertizarea consumatorilor privind serviciile bancare”, se arată în ordinul ANPC.

Atenţie la îndatorarea excesivă!

Scopul ordinului ANPC este „corecta informare a consumatorilor de servicii bancare”, precum şi „avertizarea consumatorilor privind îndatorarea excesivă”.

Informaţiile prezentate pe ecrane în sucursalele băncilor trebuie să poată fi actualizate zilnic, potrivit website-urilor băncilor, şi să cuprindă „toate elementele de preţ şi principalele condiţii ale ofertei comerciale: rată indice de referinţă /comision de operare, curs valutar al zilei şi altele”.

Băncile nu vor putea folosi sistemul decât pentru promovarea produselor proprii sau ale operatorilor economici alături de care derulează campanii comune de publicitate.

Personal de abia aştept mai în glumă mai în serios, cum şi ce spaţiu potrivit vor găsi băncile pentru amplasarea ecranelor TV şi dacă oamenii care trec pragul băncilor chiar vor acorda atenţie, poate că mai mult doar pentru cursul valutar, dobânzile pentru credite, împrumuturi, depozite bancare sau la vorbele unei angajat al băncii. Poftiţi, informaţiile le găsiţi pe acel ecran TV, iar angajatul băncii îşi va spune în sinea sa:

Mamă, cu ce idee bună au venit ăştia de la stat, uite aşa mai scap de anumiţi potenţiali sau actuali clienţi, cu care, cu siguranţă nu vor semna niciun contract cu noi, sau uite cum îmi mai  uşurez eu puţin muncă, din a mă mai repeta în fiecare zi, spunând aceleaşi nimicuri monotone cu care m-am obişnuit deja, dar hey, cel puţin nu mă pot plânge de salariu, care râmâne acelaşi, în timp ce leneveală creşte.

Şi ce le pasă lor, bancherilor, că, clienţii lor vor aştepta câteva minute bune poate pentru a citi informaţia dorită, mai bine aveau un punct de access la site-ul băncii, dar oricum îl văd ca un semn pozitiv dacă cumva eşti la o coadă şi nu ai mp3 player-ul sau mobilul cu tine mai poţi arunca privirea pe monitoarele din bănci, asta dacă vor fi suficient de vizibile pentru a citi informaţiile de pe ele şi mai apoi, dacă nu te plictiseşti şi îţi pierzi interesul, nervii şi concentrarea, toate în mai puţin de 20 de secunde. Hai noroc şi să urmărim şi noi de acum înainte meciurile şi filmele preferate în băncii, hai înainte spre progresul din viitorul foarte apropriat şi personal sper să instaleze cât mai multe băncii TV cu Google TV :)) şi telecomandă să fie numai a mea, sau să am accessul prin smartphone.