Browse By

Arta din hartie

Arta din hartie sau Origami

„Mestesugul in hartie” sau mai bine zis „paper craft” este colectia de arte care implica utilizarea hartiei ca mediu artistic principal. Hartia este cel mai folosit material in arte si mestesuguri. De-a lungul timpului s-au dezvoltat numeroase tehnici de folosire a hartiei, precum impaturirea, taierea, lipirea, modelarea, coaserea sau punerea in straturi. Fiecare societate in parte foloseste hartia pentru a crea opere de arta, ajugandu-se, in zilele noastre, la asocierea fiecarei comunitatii cu anumite tehnici. Astfel, in vest, origami este folosit pentru a desemna arta impaturirii hartiei in general, cu toate ca acest termen se refera doar la arta impaturirii hartiei in Japonia. Alte forme de impaturit hartie includ Zhezhi (tehnica Chinezeasca), Jong (sau jeop-gi, tehnica Coreeana) si tehnica folosita de tarile Vestice (traditionele barci si avioane din hartie).

Origami are ca scop transformarea unei bucati plane de hartie intr-o sculptura, prin impaturire, de aceea in aceasta arta nu se foloseste taierea sau lipirea hartiei. Numarul tipurilor de impaturiri de baza este mic, dar acestea pot fi combinate intr-o varietate de moduri, pentru a obtine diferite forme. Cel mai cunoscut model de origami este probabil cocorul Japonez. In general, aceste modele incep cu o foaie patrata de hartie ale carei parti pot fi diferit colorate. Origami Japonez traditional, care a fost practicat inca din secolul al 17-lea este de obicei, mai putin strict in privinta tehnicilor, folosind de obicei taierea sau incepand cu o hartie in alta forma decat cea patrata.

Un model de arta din hartie este quillingul sau arta din hartie de filigran, care implica folosirea unor fasii de hartie rulate, modelate, si lipite impreuna pentru a crea designuri ornamentale. Hartia este rulata, facuta bucle, incretita sau indoita pentru a crea forme decorative folosite in special la ornarea vederilor, picturilor, cutiilor, oualelor, si pentru confectionarea de bijuterii, mobila, si altele. Cea mai versatila si cea mai folosita tehnica in quilling este cea a rularii hartiei, pe degete sau cu ajutorul unei ustensile. Spirala este apoi eliberata, lipita la varf si modelata. Aceste modele de spirala sunt aranjate astfel incat sa formeze flori, frunze, sau alte modele ornamentale. Modele sunt apoi folosite la decorarea invitatiilor de nunta, felicitarilor de Craciun si diferite ocazii, pagini ale agendelor, si cutiilor. Aceasta arta a devenit foarte populara, in ultimul timp, datorita costurilor scazute ale materialelor. Opere quilling pot fi gasite in galeriile de arta din Europa si din Statele Unite ale Americii, fiind o maiestrie practicata in toate colturile lumii.