Browse By

Arad. Autostrada Arad – Timişoara deschisă traficului în 15 decembrie 2011

Arad. Autostrada Arad-Timişoara deschisă până în 15 decembrie 2011

Arad. Autostrada Arad-Timişoara deschisă până în 15 decembrie 2011

ARAD. Autostrada Arad-Timişoara pe ultima turnantă, la asfalt: au mai rămas de asfaltat doar şapte kilometri din acest tronson.
Mai sunt doar şapte kilometri de asfaltat din autostrada Arad-Timişoara. Aceasta este informaţia furnizată de secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Eusebiu Pistru. Acesta ne-a precizat, de curând, faptul că lucrările pe centura Aradului în regim de autostradă şi pe tronsonul Arad-Timişoara sunt în grafic şi că în cazul autostrăzii care leagă Aradul de municipiul vecin mai sunt de asfaltat doar şapte, maxim opt kilometri.
În atare condiţii, susţine oficialul, pe acest tronson de autostradă se va putea circula, aşa cum a ţinut să se întâmple ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, încă din decembrie, urmând ca vehiculele să primească ok-ul de a urca pe autostradă undeva prin 15 decembrie.
Pe centura Aradului s-ar putea circula tot din toamnă, dar doar pe anumite tronsoane, în condiţiile în care pe o porţiune din centură lucrările sunt destul de în urmă. Este vorba de tronsonul din zona aeroportului, unde clădirile aflate încă pe traseul autostrăzii nu au fost demolate iar podurile trec razant pe lângă acestea. Podul peste Mureş va fi asfaltat, însă, în acest an iar porţiunea de centură de lângă autostradă ar putea fi şi ea asfaltată până în decembrie. Inaugurarea ambelor tronsoane va avea loc doar anul viitor în vară, doar atunci fiind finalizate cap-coadă, cu tot cu marcaje, panouri fonoabsorbante etc.

ARAD. CNADNR vrea să scoată la licitaţie, pe bani grei, realizarea unui film de promovare a autostrăzii Arad-Timişoara.
Greu de crezut, dar adevărat. Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) îşi face film cu autostrada. Mai exact CNADNR intenționează să realizeze un film de promovare a tronsonului de autostradă Arad-Timișoara, care se află în prezent în lucru, procentul lucrărilor finalizate fiind calculat la 80%. Şi nu orice film, ci unul scump.
Pentru realizarea filmului, CNADNR organizează o licitație publică, iar firmele care participă trebuie să întrunească câteva condiţii: trebuie să aibă o cifră de afaceri medie de 400.000 de lei pe an în ultimii trei ani şi să aibă taxele plătite la zi. Baza de date e deja stufoasă în condiţiile în care până acum au fost prezentate mai multe filme cu imagini surprinse din avion, de cameramani amatori, care survolează tot parcursul autostrăzii Arad-Timişoara. Câteva dintre aceste filme au fost prezentate de către primarul Gheorghe Falcă. Filmuţelele sunt trimise şi la CNADNR şi Ministerul Transporturilor, ministrul susţinând că prin filmuleţele săptămânale verifică lucrările de pe teren şi ţine legătura non-stop cu şantierul de aici. Primul film a fost prezentat la sfârșitul anului trecut, iar celelalte au fost făcute publice anul acesta, în lunile mai și iunie.
În august a mai fost postat pe Youtube un film cu imagini surprinse din avion, realizat de acelaşi cameraman amator, instructor de pilotaj în Arad. Filmul de acum, scos la licitaţie de CNADNR, nu se vrea făcut de amatori, căci compania are de gând să plătească bani mulţi pentru el. Şocant de mulţi: 500.000 lei.
Reprezentanţii CNADNR anunţă că vor plăti peste 500.000 de lei câştigătorului licitaţiei pentru realizarea unui filmuleţ şi a unei conferinţe de presă la inaugurarea lucrării.
În plus, firma care îşi va adjudeca suma de bani pusă la bătaie trebuie să emită comunicate de presă referitoare la stadiul lucrărilor, să realizeze bannere şi pliante pentru mediatizarea autostrăzii şi centurii Aradului şi să publice în presa locală patru materiale referitoare la importanţa realizării autostrăzii. În plus, atât în conferinţa de presă de la finalizarea lucrărilor, cât şi în materialele publicate în presă, se va urmări accentuarea faptului că o parte din fondurile necesare construcţiei autostrăzii vin de la Uniunea Europeană.
„Cu ocazia finalizării proiectului, CNADNR va organiza o conferinţă de presă pentru anunţarea rezultatelor obţinute ca urmare a implementării acestuia şi pentru accentuarea contribuţiei nerambursabile a Uniunii Europene la finanţarea contractelor încheiate”, se specifică în caietul de sarcini.
Descrierea filmului
Filmul cerut de către cei de la Drumuri trebuie să îndeplinească anumite caracteristici. Cele 30 de minute ale filmului final vor trebui editate din patru filmări distincte, realizate atât pe autostrada Arad-Timişoara, cât şi pe centura ocolitoare a municipiului. „Pe parcursul derulării imaginilor, va exista o descriere (verbală sau scrisă) a proiectului, cu precizarea atât a informaţiilor generale (obiectivul proiectului, perioada de implementare, valoarea investiţiei – cu accent pe contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene), cât şi a informaţiilor de natură tehnică în concordanţă cu imaginile prezentate”, mai cere CNADNR.
Din 15 decembrie

Cât priveşte lucrările la autostradă, premierul Emil Boc a anunțat că în 15 decembrie 2011 se poate da drumul la circulație, iar în trimestrul al doilea al anului viitor se vor termina și finisajele şi va avea loc inaugurarea finală.
Lucrările la tronsonul de autostradă Arad-Timișoara sunt finanţate printr-un împrumut de la BEI, în valoare de 200 milioane de euro, la care se adaugă cofinanţarea Guvernului, de 70 milioane de euro.