Browse By

Angajatorii cer parolele de facebook ale potentialilor angajati

Un caz din America, unde Justin Bassett a fost la un interviu pentru un nou loc de munca, el s-a asteptat la intrebarile obisnuite despre experienta si referintele sale. Deci, el a fost foarte uimit atunci cand intervievatorul i-a cerut si altceva: numele de utilizator si parola sa de Facebook.

interviu

Un reportaj realizat de reportera Shannon McFarland de la Associated Press si publicat pe The Wall Street Journal.

Bassett, un statistician din New York City, tocmai cand a terminat de raspuns la cateva intrebari de caracter atunci intervievatorul a apelat la calculatorul ei pentru a cauta pagina lui de Facebook.

Dar ea (angajatorul) nu i-a putut vedea profilul lui privat. Astfel s-a intors inapoi si i-a cerut sa ii dea informatiile sau autentificare.

Bassett a refuzat si și-a retras cererea, spunand ca nu a vrut sa lucreze pentru o companie care ar cauta astfel de informatii personale. Dar, asa cum piata fortei de munca se imbunatateste in mod constant, alti candidati la locuri de munca se confrunta cu aceeasi intrebare de la potentialii angajatori, iar unele dintre ei nu isi pot permite sa spuna nu.

In eforturile lor de a ii alege pe cei mai buni, unele companii si agentii guvernamentale nu doar se uita la profilurile unei persoane pe retelele de socializare si va cer in schimb si datele de logare pentru a arunca o privire.

„Este ca si cum ai cere cuiva cheile de la casa”, a declarat Orin Kerr, un profesor de drept la Universitatea George Washington si un fost procuror federal care o numeste „o incalcare extraordinara de confidentialitate”.

S-au ridicat intrebari cu privire la legalitatea acestei practici, care este, de asemenea, si scopul unei propuneri de legi in Illinois si Maryland, care ar interzice agentiilor publice sa solicite accesul la retelele sociale.

De la evolutia si raspandirea retelelor sociale, a devenit o obsinuinta pentru manageri sa revizuiasca profilurile publice disponibile pe conturile de Facebook si Twitter si alte site-uri pentru a afla mai multe despre candidati la locurile de munca. Dar multi utilizatori, in special pe Facebook, au profilurile pe privat, ceea ce le face disponibile numai pentru persoanele selectate sau anumitor retele.

Companiile care nu cer parolele au luat alte masuri, cum ar fi sa ceara solicitantilor sa adauge un manager de resurse umane ca prieten sau sa ceara sa va conectati la un calculator din companie in timpul unui interviu. Odata angajati, unii muncitori au fost obligate sa semneze acorduri de non-denigrare, care ii interzic sa vorbeasca negativ despre un angajator in mediile sociale.

Poltica de cere parola unui candidat este mai raspandita in randul institutiilor publice, in special a celor care doresc sa ocupe pozitii de aplicare a legii, cum ar fi ofiteri de politie sau operatori de telefonie 911 / 112.

Inainte in 2010, Robert Collins s-a intors la locul de munca ca ofiter de corectie de la Departamentul Maryland a sigurantei publice si a serviciilor corectionale dupa ce si-a luat un concediu dupa moartea mamei sale. In timpul unui interviu de reintegrare, el a fost intrebat de datele de autentificare si parola, iar agentia a pretins ca scopul este de a verifica orice afiliere la vreun grup infractional. El a fost uimit de cerere dar a respectat-o.

cina in familie

„Aveam nevoie de slujba mea pentru a-mi hrani familia. A trebuit sa accept.”, a adaugat el.

Dupa ce ACLU a depus plangere impotriva practici, agentia si-a modificat politica, cerand in schimb solicitantiilor de locuri de munca sa se conecteze in timpul interviurilor.

„Pentru mine, este inca o metoda invaziva. Pot aprecia dorinta de a afla mai multe despre solicitant. Dar este inca o incalcare a vietii private si personale a oamenilor”, a declarat Collins, al carei caz a inspirat legislatia din Maryland.

Pana anul trecut, orasul Bozeman, Mont a avut o politica de lunga durata de a cere solicitantilor de locuri de munca parolele la adresele lor de e-mail, site-uri de social-networking si alte conturi online.

Si, din 2006, judetul McLean, III, biroul serifului a fost unul dintre multele departamente din llinois care cer solicitantilor sa se logheze in site-uri de social media pentru a fi verificati.

Adjunctul-sef Rusty Thomas a aparat practica, spunand ca solicitantii au dreptul de a refuza. Dar nimeni nu a facut acest lucru. Thomas a spus ca „vorbeste de bine a oamenilor care aplica si se conformeaza aceste practici.”

Cand a fost intrebat ce fel de material ar pune in pericol sansa de a obtine locul de munca, Thomas a spus ca: „depinde de situatia”, dar ar putea include „imagini nepotrivite sau relatii cu oameni care sunt minori sau au un comportament ilegal.”

„In trecut, am vorbit cu prietenii si vecinii, dar de multe ori am constatat ca cei care isi cauta un loc de munca interactioneaza mai mult prin site-uri sociale, mass-media decat o fac cu prietenii adevarati”, a declarat capitanul Mike Harvey. „Prietenii lor virtuali stiu mai multe despre ei decat o persoana care traieste la de 30 de metri distanta de ei.”

Harvey a declarat ca anchetatorii cauta orice comportament „peiorativ” care ar putea afecta reputatia agentiei.

facebook autentificare

Oferirea de informatii de conectare la facebook spre terte parti incalca termenii si conditiile de utilizare a serviciului retelei de socializare.

Astfel se poate spune ca fiecare afacere are regulile sale, astfel ca persoana care merge la interviu nu poate incalca regulile facebook, iar daca ar face acest lucru atunci angajatorul ar trebui sa se intrebe daca aceea persoana este sau nu potrivita sa lucreze in afacerea sa.

Dar aceste conditii au o greutate sub semnul intrebarii juridica, si de experti spun legalitatea de a cere astfel de informatii raman tulburi.

Lori Andrews, profesor de drept la IIT Chicago-Kent College din Legea specializat in intimitatea pe Internet, este preocupat de presiunea plasata pe reclamanti, chiar daca acestia ofera in mod voluntar accesul la site-urile sociale.

„Voluntariatul este coercitia, daca aveti nevoie de un loc de munca”, a declarat Andrews.

Nici Facebook sau Twitter a raspuns solicitarilor repetate pentru comentarii.

In New York, Bassett se considera norocos ca el a fost capabil sa refuze job-ul de consultanta la o firma de lobby.

„Cred ca a cere datele de logare de cont este o practica regresiva”, a spus el. „Daca trebuie sa pui mancare pe masa pentru dvs. si cei trei copii, nu iti poti permite sa lupti pentru convingerea ta.”