Browse By

Analiza Săptămânii Financiare în România: 20 – 26 martie 2012

Leul iese din zona periculoasă

Pragul de 4,37 este important în primul rând pentru populație ; pentru piețele financiare locale și internaționale, nivelul de 4,4 este cel care ar da semnalul deprecierii leului. În apropierea Sărbătorilor de Paște, e de așteptat ca leul să se aprecieze. Investitorii sunt pregătiți pentru EUR/RON în creștere ; pe termen lung, BNR ar putea „lăsa” leul să evolueze din în tendința piețelor financiare, respectiv peste 4,37.

Leul iese din zona periculoasă

Leul iese din zona periculoasă


Leul a agitat spiritele pe 15 martie, când a depășit palierul psihologic de 4,37 lei pentru 1 Euro, ducând astfel referința BNR la niveluri record, dar a rămas ulterior pe un palier în jurul acestei valori, neînregistrând alte fluctuații majore. Pentru piața interbancară însă, pragul de 4,4 lei pentru 1 Euro, pe care moneda națională

l-a atins în iunie 2010, este un reper mai important, reprezentând atât un nivel psihologic semnificativ, cât și vârful istoric atins în interiorul unei ședințe de tranzacționare.

Claudiu Cazacu

Claudiu Cazacu, analist-șef al sucursalei din România a X-Trade Brokers.

Dacă pragul de 4,4 pentru EUR/RON ar fi fost depășit de la « primul asalt », atunci ar fi antrenat interesul investitorilor pe piețele financiare de a specula mai departe și mai accentuat pe deprecierea leului, conducând astfel la o mișcare amplă a căderii monedei naționale, cu care nici BNR nu s-ar fi simțit confortabila. Barajul impus de Banca Centrală pare a fi unul dintre cele mai importante motive ale stabilizării recente a cursului de schimb, a arătat Claudiu Cazacu, analist-șef al sucursalei din România a X-Trade Brokers.

Leul a beneficiat de « scutul » BNR, împreună cu eliberarea unei noi tranșe de 500 milioane de Euro din acordul preventiv cu FMI. Evaluarea predominant optimistă a unui oficial al Fondului, care a precizat că « toate țintele programului au fost atinse », a împrăștiat parțial temerea instalată de riscul unor derapaje ale cheltuielilor bugetare într-un an electoral.

Leul a beneficiat și de un modest impuls pozitiv din partea interesului manifestat de patru companii înregistrate în jurisdicții externe pentru privatizarea Cupru Min Abrud: prețul minim de vânzare este stabilit la aproximativ 60,25 milioane Euro, procesul de privatizare fiind mai degrabă un factor de impact psihologic asupra cursului de schimb.

În aceasta săptămână, BNR va decide cel mai probabil să scadă dobânda de referință până la 5,25%, având suficient spațiu de operare întrucât inflația nu ne pune probleme majore. O dobândă mai mică reduce însă în mod tradițional apetitul pentru deținerea monedei respective, dar diferența între dobânda de referință a BNR pentru lei si cea promovată de Banca Centrală Europeană pentru Euro (în prezent de 1%) rămâne încă destul de confortabilă.

Leul rămâne atractiv pentru plasamente, mizând pe diferențialul de dobândă chiar și la o dobândă de referință de 5,25%. Însă tendința de scădere a dobânzilor la titlurile de stat poate amplifica vulnerabilitatea leului pe termen mediu, a precizat Claudiu Cazacu.

Cursul de schimb valutar RON/EUR

Cursul de schimb valutar RON/EUR

Cursul de schimb ar putea traversa o perioadă de relativă stabilitate pe termen scurt, în cazul în care BNR nu ne va surprinde cu o decizie de politică monetară opusă față de cea așteptată. Este chiar de luat în calcul un impact pozitiv asupra leului pe măsură ce ne apropiem de perioada Sărbătorilor de Paște, care aduc tradițional fluxuri din partea celor care lucrează în străinătate, din conversia în lei a veniturilor obținute în Euro.

Însă, în același timp, investitorii pe piețele internaționale de capital ar putea căuta un nou moment prielnic pentru poziționarea lor împotriva leului, speculând o eventuală extindere a crizei datoriei europene către Portugalia și Spania ori indicii de relaxare a disciplinei bugetare.

Semnalul oferit de piața valutară în ultimele două săptămâni a fost limpede : investitorii sunt pregătiți să ducă mai sus cotația EUR/RON… dacă îi „lasă” BNR, desigur. Deocamdată cel puțin, BNR „spune nu”, așa încât speculatorii rămân „la pândă”.  Pe termen lung însă, este foarte posibil ca BNR să nu se mai „opună” tendinței principale a pieței (respectiv de depreciere ușoară a leului), asumându-și însă în continuare rolul de a netezi fluctuațiile și de a permite o evoluție lină ; în caz contrar, creșterile bruște ar putea crea panică în piețele financiare, iar tendința de depreciere a leului s-ar putea autoalimenta, conducând la o scădere nejustificată a monedei naționale”, a arătat Claudiu Cazacu.