Browse By

Analişti: Inflaţia va fi de 7-8% la finele anului

„Majorarea TVA la 24% va avea un impact semnificativ asupra evoluţiei economiei şi ratei inflaţiei. Inflaţia se va situa la finalul anului la aproximativ 8%, cu circa 4 puncte procentuale peste prognoza actuală”, a declarat sâmbătă pentru MEDIAFAX economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, Rozalia Pal.

Ea a precizat că accelerarea inflaţiei va diminua foarte mult marja de manevră a BNR, în contextul în care banca centrală vrea să încurajeze activitatea de creditare, dar are ca principal focus stabilitatea preţurilor.

„Impactul majorării TVA asupra inflaţiei ar putea fi mai redus în cazul în care impactul nu este transmis intergral consumatorilor sau dacă vor exista excepţii de la aplicarea creşterii”, a spus Pal.

Reprezentantul UniCredit Ţiriac Bank a menţionat că nu a finalizat scenariul privind influenţa creşterii TVA asupra economiei, dar anticipează că măsura va avea ca efect o scădere a PIB-ului peste aşteptările actuale.

La rândul său, economistul-şef al ING Bank România, Nicolaie Chidesciuc, a arătat că este de aşteptat ca măsura de creştere a TVA să ducă inflaţia la 6-7%, ceea ce în mod evident va afecta semnificativ puterea de cumpărare a românilor.

Mai mult, Chidesciuc a arătat că măsura va determina o contracţie a economiei mai mare decât cea anticipată în prezent, de 1,4%.

BNR a fixat pentru acest an o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de plus/minus un punct procentual, şi estimează că rata anuală se va situa la 3,7%.

Economia României a rămas în recesiune în primul trimestru al acestui an, după ce PIB s-a contractat în termeni ajustaţi sezonier cu 0,3% faţă de ultimele trei luni ale anului trecut şi cu 2,6% comparativ cu trimestrul unu din 2009

Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008, odată cu scăderea Produslui Intern Brut în termeni ajustaţi sezoneri, faţă de precedentele trei luni, cu 0,1%. Începând de atunci, PIB-ul a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, exceptând creşterea uşoară, de 0,1%, din trimestrul al treilea din 2009.

Fondul Monetar Internaţional estimează pentru acest an o creştere economică de 0%, dar nu exclude o contracţie de până la 0,5%.

Curtea Constituţională a decis vineri că sunt neconstituţionale unele dintre măsurile de austeritate din legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului, care reglementau printre altele scăderea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%.

Banconote Românești

Banconote Românești într-o mână

În aceste condiţii, Executivul a decis sâmbătă majorarea TVA de la 19% la 24%.