Browse By

Alegerile locale 2012 din România: dezastru sau succes

Mita și votul ilegal înseamnă închisoare

Mita și votul ilegal înseamnă închisoare

La alegerile locale ce au loc în România pe 10 iunie 2012, cetățeni românii de peste 18 ani cu drept de vot vor alege și vota un primar, un consiliul local, un președinte de județ și un consiliu județean.  Iar toate buletinele de vot trebuie puse în urne diferite dar nu este nici o problemă dacă pui buletinul de vot într-o urnă greșită pentru că el rămâne în continuare valabil, conform Biroulului Electoral Județean (BEJ).

Atenție însă dacă vrei să anulezi votul pentru că cea mai sigură variantă este să pui ștampilă chiar peste tot, adică și în alte patrulatere, nu doar într-unul singur și de mai multe ori.

Acum vine partea cu adevărat dezastroasă cu se poate întâmpla în România. Să presupunem că se întâmplă trei lucruri în urma alegerilor locale din acest an, 2012.

  • prezență scăzută la vot și astfel automat reprezentanți aleși vor fi doar a unei minorități din populația României;
  • la toate cele 4 alegeri pe plan local, la fiecare categorie în parte rezultatele sunt diferite, alte partide sau candidați independenți care au câștigat: cum se vor putea înțelege astfel încât comunitatea în care au fost ales să prospere;
  • la toate cele 4 alegeri, din nou, mă refer aici, pe plan local: câștigătorul este un singur partid, alianță, uniune etc. Ce se va întâmplă însă pe mai departe? Se vor înțelege extrem de bine și vor colaborarea în spre binele oamenilor? Sau, în schimb, vor apărea conflicte interne, puternice de interese care va afecta foarte mult desfășurarea proiectelor?

Însă cred că dintre toate ultima este cea mai favorabilă pentru că dacă se întâmplă ceva mai puțin transparent se va putea rezolva în interior fără să ajungă vreo scurgere de informație în exterior. Poate că ar trebuie modificat astfel, ca cine nu câștigă majoritatea voturilor exprimate la toate categoriile atunci nu este declarat ales oficial, și atunci se organizează un nou scrutin până când este îndeplinită această condiție, atunci cred că va fi un mare succes politic și democratic pentru țara noastră. Sau până când este convinsă jumătate din populație să meargă la vot.

Pe când în celălalt caz, dacă au loc neînțelegeri sau se descoperă anumite fapte mai puțin morale, se poate ajunge la amânarea proiectelor sau chiar încetarea lor sau dosare de corupție prin tribunale etc.

Mai rămâne doar să închei într-un mod ironic cu campania de informare a MAI: Mita și votul ilegal în România… se pedepsește cu închisoarea în 2012 pe foaie dar în practică poate doar în 2020.

Iar cu sunatul la 112 în caz de încălcarea legislației electorale îmi amintește de o vorbă a lui Arafat sunați doar dacă este ceva urgent de viață și de moarte, nu dacă sunteți blocat în trafic iar afară este o vreme frumoasă, pentru că s-ar putea ca pentru cineva care într-adevăr să fie o urgență, linia telefonică să fie blocată.

Ce concluzie poți să tragi de aici? Că votul înseamnă este o decizie dintre viață și moarte…

Dar în schimb, cred că era mult mai ușor acordarea unui alt număr de telefon special pentru acest lucru.

În România, degeaba există legi dacă nu există nimeni pe care să le și aplice.

În același timp nu am văzut o campanie concretă de informare a cetățenilor la TV sau în radio pentru a merge la vot, câteva sfaturi și ce impact important vor avea rezultatele în stilul de viață a fiecărui român. Câte campanii? Nici una, zero barat, nema.

În schimb din parte ONG-urilor am văzut o grămadă, unele dintre ele realizate chiar foarte profesionist dar mare păcat însă ca nu au ajuns informațiile și la cine trebuie.

Pe când noi nu avem încă observatori internaționali și camere video în centrele de votare ca la recentele alegeri din Rusia. Pe lângă aceste lucruri este și foarte dificil de demonstrat cu probe că s-a fraudat.