Browse By

Ajutor de şomaj pentru cei respinşi la bacalaureat 2011

Absolvenţii de liceu care nu au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat se aleg cu 250 de lei – ajutor de la stat! Eşecul de la examenul de bacalaureat nu este pentru toţi absolvenţii o tragedie, mai ales privită din punct de vedere financiar.

Ajutor de şomaj pentru cei respinşi la bacalaureat 2011

Ajutor de şomaj pentru cei respinşi la bacalaureat 2011

Dacă pentru cei ce au trecut cu brio BAC-ul urmează de acum înscrierea la facultate şi un considerabil efort financiar pentru plata taxelor de şcolarizare, pentru tinerii care au căzut bacalaureatul situaţia este ceva mai specială. Aceştia din urmă au posibilitatea de a solicita statului plata a 250 de lei pentru o perioadă de şase luni. Practic vorbim despre acordarea ajutorului social pentru tinerii absolvenţi, sume prevăzute în Legea Şomajului şi care se acordă pentru tinerii care nu urmează o altă formă de studiu şi nu au un loc de muncă.

În acest an, însă, bugetul asigurărilor de şomaj se pare că va fi pur şi simplu ciuruit de aceste plăţi sociale. Cu o promovabilitate a examenului de bacalaureat extrem de scăzută, ajunsă chiar la cote istorice, cel mai probabil o bună parte dintre absolvenţi se vor prezenta la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă cu gândul că, dacă tot au picatul exaemnul, măcar să beneficieze de o compensaţie materială.

Situaţia dramatică în care ar putea ajunge bugetul statului a fost remarcată şi de către opoziţie. Vicepreşedintele PNL Arad, Ionel Ciupe, a explicat că: „S-a ajuns ca până când şi un examen de bacalaureat să producă pagube bugetare”. Ciupe acuză incompetenţa Guvernului care ”va trebui să scoată, tot din buzunarele românilor, suma de 45-50 milioane de euro” pentru premiile de consolare ale absolvenţilor. Cifrele vehiculate de liberal sunt îngrijorătoare.

Cei peste 100.000 de absolvenţi care nu au promovat examenul de bacalaureat au şansa de a primi bani de la stat, chiar dacă intenţionează să repete examenul la sesiunea din toamnă. „Potenţialii beneficiari trebuie să se prezinte la birourile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă cu o adeverinţă medicală cu specificaţia apt de muncă sau eventuale restricţii medicale, o adeverinţă eliberată de administraţia financiară, actul de identitate, actul de studii, certificatul de naştere şi trebuie să se înscrie în registrul privind cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă”, ne-a spus Horia Ocolicean, director AJOFM Arad. Cert este că pentru următoarele şase luni, perioadă pentru care se acordă indenizaţia absolvenţilor, Fondul de Şomaj va fi grevat de peste un milion de euro.

„Continuă dezastrul”

Dezastrul de la Bacalaureat şi efectele acestuia au fost sesizate şi de către vicepreşedintele PNL Ionel Ciupe. „Dezastrul provocat de examenul de bacalaureat din acest an continuă! Iată de ce: în conformitate cu legislaţia muncii şi protecţiei sociale, toţi absolvenţii, adică şi cei 2.968 de «căzuţi» la bac, pot beneficia de asistenţă socială, din partea statului. Un simplu calcul ne arată că numai în Arad, pentru cei 2.968 de viitori asistaţi sociali, statul, adică toţi contribuabilii oneşti, vor plăti suma de 4.452.000 lei!”, a spus Ciupe. Liberalul a adresat şi o întrebare către liderii democrat liberali şi către ministrul educaţiei pentru a afla de unde se va face rost de sumele necesare acestor plăţi.

 • stancu

  am dat a doua uara bacul si nu l.am luat si mi.au spus cei de la fortele de munca ca nu pot sa beneficiez de acest somaj.o cunostinta de a mea care este in aceeasi situatie ca si mine a bagat pe 13.09.2011 ultimul dosar.ea de ce a putut su eu nu?
  oare este si akolo cu pile.deci in concluzie pot si eu sa beneficiez de acest somaj sau nu?

  • stancu

   vreau un raspuns

   • oglindadevest

    Noi reprezentam doar un ziar dar daca vreti mai multe informatii sunati la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca din judetul dvs sau accesati site-ul lor. In mod normal ar trebuie sa puteti, dar depinde acum din ziua lunii in care va inregistrati si bineinteles de dispozitia, starea functionarului public „obosit”