Browse By

Ajutoare de încălzire acordate doar persoanelor cu venituri mici în 2011-2012

Ajutoare de încălzire acordate doar persoanelor care au venituri mici în 2011-2012

Ajutoare de încălzire acordate doar persoanelor care au venituri mici în 2011-2012

Guvernul a aprobat astăzi o ordonanță de urgență privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece, a anunțat premierul Emil Boc, la finalul ședinței Executivului.


Primul-ministru Emil Boc a declarat că, spre deosebire de anul trecut, când Guvernul a acordat prin Ministerul Administrației și Internelor o subvenție de 350 milioane de lei – tuturor, indiferent de venit – și ajutoare de încălzire prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale în valoare de 120 de milioane de lei, în funcţie de venit, anul acesta va fi eliminată subvenția acordată nediferențiat și va creşte valoarea ajutoarelor de încălzire alocate prin bugetul MMFPS la 345 de milioane de lei. “O bună parte din subvenţia pe care Guvernul o dădea generalizat, la toată lumea, se duce la Ministerul Muncii pentru ajutoare de încălzire acordate persoanelor care au venituri mici” a explicat Șeful Executivului.


Premierul Emil Boc a precizat că la aceste ajutoare se va adăuga subvenția acordată de autoritățile locale, care anul trecut s-a cifrat la aproximativ 700 milioane de lei.


Primul-ministru Emil Boc a declarat că ajutoarele de încălzire vor fi acordate de Ministerul Muncii după aceleași criterii de până acum, în funcție de veniturile populației. Ordonanța adoptată astăzi prevede ridicarea plafonului prin adăugarea unei noi categorii de beneficiari: cei cu venituri între 615 și 786 lei/persoană/lună. Va crește astfel numărul beneficiarilor de ajutoare de încălzire de la 200.000 la 320.000 de persoane.


De asemenea, va crește plafonul maxim pentru acordarea de ajutoare de încălzire pentru persoanele singure, la 1082 lei/persoană. Astfel, persoanele singure care au venituri cuprinse între 786 lei și 1082 lei vor beneficia de o compensare de 10%.
În ceea ce privește subvenția acordată de către autoritățile locale, aceasta se poate situa între 0 și 63%. Totodată, autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să asigure acordarea de sprijin cumulat pentru energie termică, din bugetele locale, în proporţie de cel puţin 10% din maximul compensării procentuale.


“Cred că sistemul este echitabil: îi sprijinim în primul rând pe cei care se află cu adevărat în nevoie, pe cei care au venituri mici, și în acelaşi timp dăm posibilitatea autorităţilor locale ca, în funcţie de resurse, să treacă şi peste plafonul pe care l-au avut impus prin lege”, a mai afirmat premierul.


Șeful Executivului a arătat, de asemenea că autorităţile locale, în funcţie de resursele proprii, pot aproba, prin hotărârea consiliului local, ajutoare pentru energia termică peste tranşele şi procentele stabilite de Guvern. ”Dacă ei doresc să acorde ajutor de încălzire peste 786 de lei venit pe membru de familie, pot să o facă şi au cadrul legal să facă acest lucru. De unde resurse: dacă direcționează doar jumătate din cei 700 de milioane pe care i-au plătit anul trecut celor cu venituri până la 786, oamenilor nu le vor crește facturile. Așa că au resurse, dacă doresc să-i sprijine și pe cei cu venituri peste 786 de lei”


Primul-ministru Emil Boc a mai precizat că pentru persoanele care “beneficiază de încălzire pe lemne, pe cărbuni sau pe gaze, adică au centrală proprie de apartament, nu se schimbă cu nimic faţă de anul trecut sistemul de acordare a ajutoarelor de încălzire”.

  • DIMA

    PRIMARIA BACAU OBLIGA OAMENII SA SEMNEZE CONTRACT CU CET-UL DACA VOR SUVENTIE !!!E CORECT ASA ????SAU ESTE UN ABUZ?