Browse By

Adriean Videanu este de acord cu acuzele președintelui

Adriean Videanu, fostul ministru al Economiei

Adriean Videanu, fostul ministru al Economiei

Fostul ministru al Economiei a arătat la Jurnalul economic că nu putea prelungi el însuşi mandatele băieţilor deştepţi. Acest lucru a fost făcut de Consiliul de administraţie al Hidroelectrica.

Trebuie să recunosc şi îi dau dreptate preşedintelui că este supărat (…) singurul lucru pe care mi l-a cerut în momentul în care am preluat ministerul a fost acela de a rezolva situaţia. Nu am rezolvat decât jumătate din problemă.

Nu atât contractele bilaterale sunt problema, ci preţul.

La începutul mandatului lui Videanu toate contractele aveau termen de expirare 2013-2014. Mandatul său ar fi trecut astfel fără niciun fel de impact asupra Hidroelectrica şi atunci a cerut conducerii Hidroelectrica să găsească o soluţie.

Costurile fixe sunt 94% din structura costurilor, ceea ce implică o mare vulnerabilitate din punct de vedere instituţional pentru Hidroelectrica.

Într-un an mai prost se intra în faliment, pentru că preţul mediu de vânzare al energiei era foarte mic.

Consiliul Hidroelectrica a luat cea mai bună decizie pentru a nu intra în faliment în 2011: majorarea preţului la contractele bilaterale. În discuţiile pentru contractele bilaterale, unii au fost de acord cu renegocierea şi au cerut, în schimb, o prelungire a contractului. Cei care nu au dorit o renegociere au câştigat în instanţă. La o eventuală reziliere, exista riscul ca, în instanţă, să se constate acelaşi lucru – că reclamanţii au dreptate. Astfel, Hidroelectrica ar fi intrat în faliment mult mai repede în urma unor asemenea procese.

Cealaltă jumătate de promisiune către preşedinte nu a putut fi realizată: înfiinţarea a două mari companii energetice. Ceilalţi ar fi fost chemaţi pentru semnarea unor contracte bilaterale, dar vânzând energie mixtă.

Cât timp va exista Hidrolectrica în structura actuală, tot timpul vor fi suspiciuni şi probleme.Preţul energiei este principala problemă.

Joi, preşedintele Traian Băsescu i-a acuzat pe foştii miniştrii ai Economiei, Dan Ioan Popescu, Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, că au ţinut la secret contractele de vânzare a energiei. Şeful statului a readus în atenţia publică subiectul „băieţilor deştepţi” care cumpără energie ieftină de la stat ca să o vândă scump tot statului. Este o poveste căreia preşedintele admite că nu a reuşit să îi pună capăt.

Preşedintele Traian Băsescu i-a acuzat pe foştii miniştrii ai Economiei, Dan Ioan Popescu, Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, că au ţinut la secret contractele de vânzare a energiei.

Şeful statului a readus în atenţia publică subiectul „băieţilor deştepţi” care cumpără energie ieftină de la stat ca să o vândă scump tot statului.

Este o poveste căreia preşedintele admite că nu a reuşit să îi pună capăt.