Browse By

Adrian Năstase, condamnat la patru ani de închisoare cu executare

Adrian Năstase

sursa: Adrian Năstase, facebook

A. Năstase a fost condamnat definitiv, luni, la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Zambaccian.

Totodată instanța supremă a mai decis ca timp de cinci ani să-i fie interzise anumite drepturi pentru luare de mită în formă continuată și trei ani cu suspendare pentru șantaj. De la soții Năstase a fost confiscată suma de 1.824.303 lei, iar de la Irina Jianu 80.489 de dolari și 5.000 de euro.

Despre A.N.

  • Adrian Năstase a fost premier, ministru de externe, președinte al Camerei Deputaților, președinte de partid, candidat prezidențial, autor, profesor de drept și multe altele.

Cine sunt cei care au dat această decizie?

  • Completul care a dat decizia este format din cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ): Ionuț Matei (președinte), iar membri: Cristina Rotaru, Ioana Bogdan, Agela Dragne, Luminița Zglimbea

Alți condamnați în dosarul Zambaccian

  • Dana Năstase, soția sa, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită și infracțiuni la legea vamală, cu un termen de încercare de opt ani.
  • Irina Jianu, fosta șefă a Inspectoratul de Stat în Construcții, a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare și cinci ani interzicerea unor drepturi civile pentru spălare de bani în forma continuată și participație improprie la fals intelectual la legea contabilității și folosirea la autoritatea vamală de documente false. Jianu este deja în închisoare, pentru că a fost condamnată definitiv anterior în dosarul Trofeul Calității.

Cum s-a ajuns la această condamnare?

  • El a fost acuzat că între anii 2002 și 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct și prin soția sa, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro. Aceste foloase necuvenite constau în contravaloarea unor bunuri importate din China și cheltuielile aferente acestor importuri, precum și contravaloarea unor lucrări prestate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu și din București.
  • Adrian Năstase a mai fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare în dosarul Trofeul Calității. Acesta a fost încarcerat pe 26 iunie 2012 și pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul București a acceptat cererea sa de eliberare condiționată.

A. Năstase ar putea să execute mai puțin de un an de închisoare

  • Acesta are dreptul să solicite eliberarea condiționată după ispășirea unei treimi din pedeapsă pentru că are peste 60 de ani, potrivit articolului 60 din Codul Penal.

Ce a declarat pe blogul său personal?

Nu mi-am închipuit că răzbunarea politică poate merge atât de departe și că ea poate îmbrăca forme atât de perverse.

Ce au declarat alții despre condamnarea sa?

Premierul, Victor Ponta:

Este condamnat politic, un caz comparabil cu Iulia Timoshenko

Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu:

Nu există o conexiune directă între factorii politici și justiție.