Browse By

80 de focoase pentru rachete furate, dintr-un tren, de hoţii de fier vechi, statul spune că sunt nepericuloase

64 de focoase pentru rachete dintr-un tren furate de hoţii de fier vechi, statul spune că sunt nepericuloase

80 de focoase pentru rachete dintr-un tren furate de hoţii de fier vechi, statul spune că sunt nepericuloase

♦ În acest moment nici unul din cei 10 jandarmi nu este pedepsit sau suspectat. Este o anchetă în curs şi în acest moment nici unul dintre ei nu este pus sub acuzare

♦ Nu este muniţie de război ci doar simple componente care nu sunt periculoase. Deja a început o anchetă şi dacă vor fi depistate nereguli vinovaţii vor fi pedepsiţi

♦ Maiorul Magercu Nicolae, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Giurgiu: Pentru acest tip de misiune s-a aplicat procedura standard. Aceste componente nu prezintă nici un pericol.

♦ Aceste componente în sine nu reprezintă pericol ci doar integrate într-un sistem. De aceea se şi transportă separat, pe componente, pentru a nu fi periculoase. Aceasta este şi procedura standard de transport a acestor sisteme

♦ Parchetul militar a preluat acest caz şi nu este de competenţa noastră să oferim prea multe amănunte

UPDATE Furtul a fost „nepremeditat”, au declarat pentru gândul surse din Ministerul Apărării. Potrivit surselor citate, anchetatorii iau ca primă ipoteză un furt întâmplător, ceea ce confirmă declaraţiile pentru Mediafax date, în cursul dimineţii, de surse judiciare, potrivit cărora cele 80 de focoase ar fi ajuns pe mâna unor hoţi de fier vechi.

UPDATE Jandarmeria Română a trimis o comisie la Girugiu pentru verificări în cazul armamentului dispărut

Jandarmeria Română a trimis o comisie la Giurgiu pentru a verifica modul în care jandarmii responsabili cu paza transportului de armament şi-au îndeplinit obligaţiile.

Comunicat Ministerul Public legate de focoasele furate dintr-un tren

Comunicat Ministerul Public legate de focoasele furate dintr-un tren

CLICK pentru a MĂRI

Membrii comisiei vor încerca să stabilească dacă aceştia au fost neglijenţi în îndeplinirea atribuţiilor, caz în care ei vor fi sancţionaţi şi se vor lua măsuri legale faţă de aceştia, a declarat, pentru MEDIAFAX, Florin Hulea, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române.

UPDATE Trenul ce transporta obiecte cu specific militar era privat, nu era necesară informarea autorităţilor

Trenul care transporta obiecte cu specific militar era un transport social privat, astfel că nu era necesară informarea autorităţilor în legătură cu deplasarea şi cu ruta urmată, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

UPDATE Parchetul ICCJ: Ruperea sigiliilor la trenul din Gara Giurgiu, sesizată sâmbătă la ora 15.30

Parchetul ICCJ anunţă că Parchetul Militar Bucureşti a fost sesizat, sâmbătă, că la un vagon din garnitura trenului care conţinea obiecte cu specific militar, transportate în baza unui contract între societati private, sigiile aplicate erau rupte şi uşa glisantă deschisă.

Potrivit unui comunicat al Parchetului ICCJ, sâmbătă Parchetul Militar al Tribunalului Militar Bucureşti a fost sesizat de către Inspectoratul Judeţean de Jandarmerie Giurgiu că în cursul acelei zile, în jurul orelor 15.30, lucrători ai Staţiei CFR Giurgiu Nord au constatat că la un vagon din garnitura trenului care conţinea obiecte cu specific militar, transportate în baza unui contract între societăţi private, sigiile aplicate erau rupte şi uşa glisantă deschisă.

Trenul se afla în Statia CFR Giurgiu pentru efectuarea formalităţilor vamale, iar din interior s-a constatat că lipseau patru lăzi cu dispozitive militare.

La faţa locului s-a deplasat echipa operativă împreună cu instituţiile abilitate, sub coordonarea procurorilor militari, pentru cercetări, adaugă sursa citată.

Patru lăzi în care se aflau câte 16 focoase pentru rachete au dispărut dintr-un tren care transporta armament de la Zărneşti spre Bulgaria, dispariţia fiind semnalată în Gara Stăneşti din judeţul Giurgiu, Parchetul Militar Bucureşti declanşând o anchetă în acest caz.

Potrivit unor surse judiciare, trenul venea de la o fabrică de armament din judeţul Braşov şi avea destinaţia Bulgaria, iar transportul, care reprezenta export de armament, era păzit de jandarmi.

Conform surselor citate, de la Braşov spre Bulgaria trenul ar fi avut trei opriri, iar dispariţia lăzilor cu focoase a fost sesizată de către angajaţii CFR din Gara Stăneşti (Giurgiu), care au observat că de la unul dintre vagoane lipsea sigiliul.

Ulterior, împreună cu jandarmii şi Poliţia a fost constatată lipsa celor patru lăzi în care se afla cantitatea totală de 80 de focoase.

Sursele citate mai spun că dispariţia ar fi fost sesizată sâmbătă după-amiază.

Reprezentanţi ai Ministerului Apărării susţin că transportul nu aparţine ministerului.

Parchetul Militar Bucureşti a declanşat o anchetă în acest caz.

Totodată, surse judiciare afirmă că ar fi fost vorba despre un export privat de armament, iar una dintre ipotezele luate în calcul este că furtul ar fi fost comis de către hoţi de fier vechi.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Giurgiu, comisar Mirela Gheţa, a declarat că poliţiştii giurgiuveni au instituit filtre rutiere în totul judeţul.

„Ancheta în acest caz nu ne aparţine, noi am instituit filtre rutiere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Giurgiu.