Browse By

5 motive pentru care cei foarte bogaţi nu îşi merită averea

Cei mai bogaţi americani consideră că averea lor a fost făcută prin muncă asiduă şi că ei sunt membrii cei mai productivi ai societăţii. Însă există foarte multe cauze care demonstrează contrariul: ei nu sunt la fel de producători ca cei din clasa de mijloc.

Potrivit unui articol apărut într-o publicaţie americană, următoarele cinci motive ar trebui să consolideze convingerea că cei bogaţi ar trebui să plătească mai multe taxe.

Cinci motive pentru care bogaţii nu îşi merită averea

Cinci motive pentru care bogaţii nu îşi merită averea

1. Bogaţii au luat toate majorările salariale ale clasei de mijloc

Din anul 1980, bogaţii americii şi-au mărit averile datorită veniturilor post-fiscale. Mai exact, pentru fiecare dolar câştigat atunci, şi-au adăugat încă trei. În timp ce 90% dintre săraci au adăugat doar un cent.

Aşadar, în timp ce muncitorii au triplat productivitatea, bogaţii şi-au triplat venitul.

2. Bogaţii au manageriat prost industria Americii

America are cel mai scump sistem de îngrijire al sănătăţii din lume, o mare parte din bani intrând în buzunarele bogaţilor. De asemenea, peste 20% dintre americani sunt şomeri sau sunt angajaţi ai bogaţilor. De aici deducem, conform aceleiași articol, că mai marii industriei şi-au câştigat banii datorită prostului management.

Pentru unii oameni banii par a creşte în copaci

Pentru unii oameni banii par a creşte în copaci

3. Bogaţii au beneficiat de 50 de ani de cercetare publică

Bogaţii şi-au câştigat o mare parte din venituri de la contribuabilii la Institutul Naţional de Sănătate, la Agenţia de Apărare, la Fundaţia Naţională pentru Apărare şi alte astfel de agenţii guvernamentale.

Să luăm un exemplu concret. Tehnologiile dezvoltate de la NASA ori Air Force au luat naştere cu ajutorul numeroşilor fizicieni, chimişti, designeri, programatori, ingineri, analişti, etc. Aceştia nu ar fi reuşit fără alte persoane, cele care oferă asistenţă medicală, administrativă, de securitate, transport, întreţinere, hrană. Toţi aceştia au contribuit la produsul final.

Dar, în unele instituţii private, există oameni care aranjează lucrurile şi arată că un produs este meritul unui singur individ: cel bogat.

Bogaţii evită taxele

Bogaţii evită taxele

4. Bogaţii şi-au crescut veniturile neplătind taxe

Cei mai bogaţi oameni pot face în aşa fel încât averea lor să fie considerată „venit necâştigat”, fiind impozitat mai puţin decât venitul obţinut prin muncă reală.

Ratele fiscale pentru cei mai bogaţi americani au scăzut în ultimii 30 de ani de la 34% la 23%. Cu toate acestea, ei susţin că îşi plătesc impozitele deşi nu e chiar adevărat.

Pe baza datelor recente de la Centrul pentru Buget şi Prioritate Politică, totalul de taxe de stat şi locale, de securitate socială, accize (tutun, alcool, benzină) reprezintă 22% din venitul clasei de mijloc şi doar 10% din cel al bogaţilor.

În plus, cea mai mare parte a bogăţiilor moştenite nu este impozitată. Situaţia este la fel şi pentru diferitele corporaţii.

Taxele şi impozitele sunt văzute ca un coşmar

Taxele şi impozitele sunt văzute ca un coşmar

5. Bogaţii contribuie puţin la societate

Potrivit unor surse ca New York Times şi ProPublica, firme mari (JPMorgan, Citigroup, Bank of America, şi Goldman Sachs, de exemplu) au fost acuzate de fraudă în mod repetat doar pentru a se evita plătirea unor părţi din veniturile lor în amenzi.

Cât de bine este servită societate atunci când resursele valoroase sunt cheltuite pe iahturi, elicoptere sau playhouse de 250.000 de dolari pentru copii? Studiile arată că averea bogaţilor este corelată cu un grad mic de empatie pentru ceilalţi oameni.

În ciuda dependenţei lor asupra societăţii, bogaţii au câştigat aparent dreptul de a trăi în propria lor lume privilegiată.