Browse By

13 Evenimente ciudate care s-au întâmplat Vineri 13

Vineri 13

Ideea de bază: Foarte mulți americani asociază ziua de vineri 13 cu ghinionul și superstițiile. Dar din punct de vedere tehnic, ziua este la fel ca oricare alta, cu evenimente ciudate care se întâmplă în fiecare zi. Însă cu toate acestea, aici este o listă cu evenimente ciudate care au avut loc vineri, 13.

ghinion

Vineri 13 este sinonim cu ghinionul și superstițiile, atât de mult, încât unii oameni refuză să zboare cu avionul, să încheie afaceri sau să se căsătorească în această zi.

Aproximativ 21 de milioane de persoane din Statele Unite ale Americii se tem de vineri, 13, conform Centrului pentru Managementul Stresului și Institutul de Fobie din Asheville, Carolina de Nord, care estimează că între 800 și 900 de milioane dolari se pierd în afaceri în fiecare vineri 13, din cauza temerilor de această zi blestemată. (Top 10 fobii)

Dar există într-adevăr vreun motiv de a-ți fi atât de teamă de o zi, care este din punct de vedere tehnic la fel ca oricare alta? Desigur că nu, spun oamenii de știință. Poți să alegi orice dată din calendar sau orice zi din istorie și poți găsi câteva lucruri ciudate, care s-au întâmplat.

De distracție, am rotunjit la 13 evenimente, unele tragice, unele pur și simplu ciudat – care au avut loc pe o zi de vineri 13:

 1. 13 octombrie 1307 – Ofițerii regelui Filip IV al Franței au percheziționat casele Cavaleriilor Templieri, care au fost luptători călugări în timpul cruciadelor, încarcerând mii de oameni fiind acuzații de activități ilegale. Nici una din aceste acuzații nu a s-a dovedit, dar sute au suferit o tortură îngrozitoare cu scopul de a obține mărturisiri, și mai mult de o sută au murit, conform cu „Poveștile Cavaleriilor Templieri” (Warner Books, 1995).
 2. 13 august 1521 – Conquistadorul Hernan Cortes a capturat Cuauhtémoc, conducătorul Tenochtitlanului, a pretins orașul Spaniei și a marcat sfârșitul Imperiului Aztec. Cortez s-a autonumit noul conducător și a redenumit orașul în Mexico City, potrivit Muzeului Național de Istorie Americană Smithsonian.
 3. 13 noiembrie 1789 – Benjamin Franklin a scris: „Totul pare să promită că va dura, dar în aceasta lume nimic nu este sigur, doar moartea și taxele”, în conformitate cu documentele guvernului SUA.
 4. 13 septembrie 1940 – 5 bombe germane au lovit Palatul Buckingham și au distrus Capela Palatului, ca parte a campaniei strategice de bombardare „Blitz” a lui Hitler, în conformitate cu rapoartele de la ziarul britanic The Guardian.
 5. 13 iunie 1952 – Un avion militar suedez DC-3 care transporta un echipaj de opt, a dispărut deasupra apei internaționale în Marea Baltică. Acest lucru a devenit cunoscut sub numele de „afacerea Catalina”, deoarece unul din cele două avioane de salvare Catalina trimise pentru a căuta avionul a fost atacat de forțele sovietice. În 1991, Forțele Aeriene Sovietice au recunoscut că au doborât și avionul DC-3, conform BBC.
 6. 13 iulie 1956 – Statele Unite ale Americii și Marea Britanie au refuzat motivele Indiei și Iugoslaviei pentru a opri testarea atmosferică a armelor nucleare, potrivit The New York Times.
 7. 13 noiembrie 1970 – O mare furtună din Asia de Sud a ucis aproximativ 300.000 de oameni din Chittagong, Bangladesh, și a crea inundații care au ucis peste 1 milioane de oamenii în delta fluviului Gange.
 8. 13 iunie 1986 – Gemenele Olsen, Mary-Kate și Ashley, s-au născut.
 9. 13 ianuarie 1989 – Virusul „Vineri 13” a infectat sute de calculatoare IBM din Marea Britanie, ștergând directorul program files și cauzând o anxietate considerabilă, la un moment când viruși de calculator au fost o amenințare relativ nouă.
 10. 13 octombrie 1989 – Dow Jones Industrial Average a suferit a doua cea mai mare scădere, care a existat ​​vreodată la acea vreme. Poreclit mini-accidentul de de vineri 13, Dow a scăzut cu 190.58 puncte în acea zi. Astăzi, acea cădere nu ajunge nici măcar în topul cele mai mari 10 căderi.
 11. 13 martie 2009 – „SAW – The Ride” a avut premiera la parcul de distracții Thorpe Park, Anglia, doar pentru a fi temporar închis din cauza „problemelor minore cu dinți”, conform știrilor din Marea Britanie.
 12. 13 august 1999 – ziua ar fi fost aniversată ca 100 de ani de la ziua de naștere a lui Alfred Hitchcock.
 13. 13 septembrie 2013 – data planificată pentru ce-l de al treisprezecea film de groază din seria Vineri 13, care îl implică pe jucătorul de hochei cu mască, Jason Voorhees.