Browse By

10 lucruri de stiut atunci cand inchiriezi o masina

Tine minte aceste 10 lucruri atunci cand iti cauti o masina de inchiriat pentru calatoria ta.

Cum a aparut acest articol? Am planificat o calatorie cu rent a car Cluj – Sibiu – Bucuresti si iata cele mai importante lucruri de luat in considerare pentru atunci cand te vei aventura si tu la drum pentru a nu avea surprize neplacute.

1. Marimea conteaza

Daca inchiriezi o masina mai mare si pretul va fi unul mai mare. Termeni precum compact, mid-size, lux pot varia de la firma la firma. Pentru a evidentia marimea masinii, firmele ofera de obicei modele de masina sau sugereaza cati pasageri pot incapea in siguranta in masina.

2. Cumpara si compara

Cauta pe mai multe site-uri pentru tipul de masina de care esti interesant sa inchiriezi. Pentru a-ti face o idee despre preturi, cauta pe siteuri care compara astfel de preturi sau vezi preturi individ vs companie care inchiriaza.

3. Oferte speciale

Daca planurile tale de calatorie sunt flexibile, atunci probabil ca vrei sa inchiriezi masina tocmai atunci cand exista oferte speciale. Incearca sa cauti astfel incat sa gasesti sa se lege oferta de timpul in care ai nevoie de masina. S-ar putea sa gasesti oferte mai bune daca rezervi de dinainte sau in combinatie cu un hotel sau un zbor cu avionul. Citeste si textul mic din contract despre restrictii in cazul ofertelor speciale, inclusiv zilele cand pretul promovat ca oferta nu este valabil. Unele firme ofera preturi speciale pentru persoanele in varsta sau membri unor organizatii particulare, precum cluburi de motociclisti etc.

4. Antecedentele tale sunt importante

Multe firme verifica istoricul si antecedentele tale, daca ai avut vreun accident, depasiri de viteza, amenzi iar firma renta a car resping astfel acele persoane care nu indeplinesc criteriile standard ale firmei. Chiar daca ai o rezervare confirmata, poti fi descalificat daca recent ai facut una dintre urmatoarele actiuni:

  • Conducere imprudenta
  • Nu ai purtat centura
  • Accidente, indiferent a cui a fost vina
  • Parasirea locului accidentului
  • Conducerea sub influenta a alcolului sau a drogurilor
  • Conducerea cu un permis invalid, suspendat sau expirat

Intreaba firma de rent a car de dinainte daca verifica astfel de informatii despre clienti.

5. Acoperire suplimentara

Unele companii recomanda sa cumperi asigurare suplimentare, dar prin care poti fi deja asigurat prin propria polita de asigurare, a angajatorului sau a firmei.

6. Intreaba despre taxe

Este o recomandare importanta sa intrebi inca de la inceput despre taxe pentru a evita surprize atunci cand trebuie sa platesti factura. Iata cateva din taxele obisnuite cu care te poti intalni:

Taxe in cazul returnarii masinii prea repede sau prea tarziu, incearca in acest caz sa vorbesti cu firma ca sa negociezi un timp cat mai bun. Daca o sa intarzii cu returnarea masinii poate e mai ieftin sa platesti o taxa sau sa extinzi inchirierea ei.

7. Taxe de combustibil

Unele firme solicita sa returnezi masina cu rezervorul plin altfel va trebuie sa platestezi o taxa care este mult mai mare decat daca ai fi facut tu plinul sau firma iti poate oferi optiunea de a cumpara din start un rezevor plin si atunci cand returnezi nu vei plati nici o taxa in plus, in schimb nu se returneaza nimic din suma de pe combustibilul neconsumat.

8. Taxe de aeroport, drum, autostrada etc.

9.Taxe pentru inchirirea de echipament

Daca vrei sa ai GPS sau un scaun suplimentar atunci va trebuie sa platesti o taxa, rezerva din timp acest lucru.

10. Blocarea cardului de debit sau credit

Cele mai multe firme rent a car iti blocheaza cardul pentru a se proteja in cazul in care exista cheltuieli suplimentare dincole de suma autorizata. Nu proceseaza suma decat daca nu reusesti sa returnezi masina asa cum este specificat in contract.