Browse By

1. Alege-ți destinația (I)

Meticulozitatea îi caracterizează pe toți oamenii de succes. Geniul este arta de a-ți asuma chinuri infinite. Toate marile realizări au fost întreprinse cu grijă extremă și prin eforturi extraordinare, până în cele mai mici detalii. – ELBERT HUBBARD

Chiar acum ai capacitatea să realizezi mai multe în viață decât ți-ai fi imaginat vreodată că este posibil. Ai mai mult talent decât ai putea valorifica într-o sută de vieți. Nu au existat nicicând atât de multe oportunități și inovații care să-ți ofere posibilitatea să atingi un nivel așa de înalt al sănătății, fericirii și bunăstării materiale. Pentru ca tu să exploatezi acest potențial nelimitat, prima și cea mai mare responsabilitate a ta este să îți clarifici ție însuți ceea ce vrei cu adevărat.

Când îți este absolut clar cine ești, ce dorești și încotro vrei să mergi, vei realiza de zece ori mai mult decât o persoană obișnuită și mult mai repede.

Teoretic, toți avem patru scopuri comune. Acestea sunt:

 1. să fii în formă, sănătos și să trăiești mult;
 2. să faci munca pentru care ești bine plătit și care îți place;
 3. să ai relații armonioase cu oamenii pe care îi respecți și îi iubești și care te iubesc și te respectă la rândul lor;
 4. să fii independent financiar, astfel încât să nu mai fie nevoie să te îngrijorezi niciodată în privința banilor.

Dacă acorzi o notă de la 1 la 10 fiecăruia dintre aceste patru domenii, vei vedea că cele mai multe probleme sunt acolo unde ai punctat cel mai puțin. Progresul cel mai rapid din viața ta se va înregistra când vei face îmbunătățiri în acel domeniu-problemă.

O viziune prosperă asupra lumii

În zborul spre oricare dintre aceste patru destinații, poți avea fie o atitudine de prosperitate, fie una de insuficiență, negativistă. Dacă adopți prima atitudine, vei fi optimist, încrezător în forțele proprii, vei gândi pozitiv și vei lucra eficient în direcția împlinirii viselor tale.

Când ai o atitudine de prosperitate, tinzi să vezi lumea într-o lumină mai bună. Crezi că lumea este un loc bun, plin de oameni buni. Simți că acesta este timpul cel mai potrivit pentru tine ca să trăiești.

Asta nu înseamnă că nu ești conștient de dificultățile și problemele caracteristice lumii în care trăim. Dar accepți că aceste probleme au existat dintotdeauna. Cu o atitudine de prosperitate, vei gândi pozitiv și constructiv axându-te mai degrabă asupra soluțiilor decât asupra problemelor. Vei fi mai preocupat de ceea ce poți face pentru a îmbunătăți o situație decât de a căuta vinovatul pentru ceea ce s-a întâmplat.

Dacă ai o atitudine de insuficientă, te vei afla exact la antipod. Vei crede că succesul e o chestiune de noroc și că cei ce au succes au câștigat probabil bani înșelând sau escrocând pe cineva. Vei vedea nedreptate și asuprire peste tot. Vei accepta ușor vechea scuză: „Nu contează ce știi, ci pe cine știi.”; „Nu te poți lupta cu morile de vânt.”

Orice atitudine vei adopta, aceasta îți va dezvolta o forță proprie. Lumea ta exterioară se va adapta lumii tale interioare. Faptul că citești această carte dovedește clar că ai o viziune de prosperitate asupra lumii.

Ai un simț ridicat al autocontrolului și crezi că mare parte din ceea ce ți se întâmplă este consecința acțiunilor tale.

Dacă ești o persoană optimistă și cu spirit constructiv, accepți că tu însuți porți o mare parte din responsabilitate pentru ceea ce ți se întâmplă. Nu dai vina pe alții și nu cauți scuze. Dacă nu ești mulțumit de o situație, faci ceva pentru a o schimba. Și dacă nu o poți schimba, o accepți. Dar nu te plângi niciodată.

Proiectează-ți destinația

Cu cât acorzi mai mult timp creionării unor scopuri și a destinației la care vrei să ajungi, cu atât mai repede și mai ușor le vei atinge. Planurile de viitor determină ceea ce faci în viața de zi cu zi.

Te îndemn să începi cu cea mai importantă întrebare dintre toate: Ce vreau, de fapt, să fac cu viața mea?

Când ți-ai fixat scopurile în orice domeniu al vieții tale, fii absolut egoist. Idealizează. Determină cu precizie condițiile în care vei fi fericit și care îți vor aduce cele mai mari satisfacții dacă le vei putea stabili.

Imaginează-ți că îți îndrepți bagheta magică spre propria viață și o poți face să fie perfectă în orice privință. Cum ar arăta? La ce ai îndrăzni să visezi dacă ai ști că nu poți da greș?

Când îți pui această întrebare, gândește-te că nu ai nicio limită, de niciun fel. Imaginează-ți că ai tot timpul, banii, cunoașterea, prietenii și relațiile necesare, dar și educația și capacitatea de a îndeplini orice scop pe care ți l-ai propus. Altfel spus, imaginează-ți că ai un card fără limită de creditare și că poți zbura spre orice destinație.

Cariera ideală și salariul ideal

Începe cu slujba și cariera. Dacă ai avea un salariu ideal, de cât ar trebui să fie? Dacă locul de muncă ar fi perfect, în ce companie sau organizație ai lucra? Dacă ai putea să-ți aranjezi locul de muncă, cum ți-ar plăcea cel mai mult să muncești și în ce mod ai fi cel mai productiv? Ce talente speciale și abilități ai pe care ți-ar plăcea să le folosești la cel mai înalt nivel?

Din moment ce va trebui să ai un loc de muncă în cea mai mare parte a vieții, una dintre responsabilitățile majore este să fii lămurit care este slujba cea mai potrivită pentru tine.

După cum spunea Napoleon Hill: „ Cheia succesului este să conștientizezi ce îți place să faci cel mai mult și apoi să transformi acel aspect într-un mijloc de trai îmbelșugat.”

Dacă ar fi să faci un singur lucru cât e ziua de lungă și să fii bine plătit pentru el, care ar fi acela?

Talentele și aptitudinile tale înnăscute

Wayne Dyer spune că fiecare copil vine pe lume cu o misiune secretă. Care este misiunea ta? Ce ai fost născut să faci? Care este talentul tău special? Care sunt aptitudinile, interesele, dorințele tale speciale care te fac să fii unic – deosebit de toți ceilalți oameni? De unde știi când faci ceea ce ești hărăzit să faci?

Iată zece indicii care îți pot fi de folos în a stabili că ești unde trebuie și că faci ceea ce ai fost trimis să faci pe acest pământ:

 1. Îți iubești munca. Te interesează, te fascinează, te atrage.
 2. Vrei să excelezi la locul de muncă, să te numeri printre specialiștii în domeniu.
 3. Admiri pe cei mai buni oameni din domeniul în care lucrezi și vrei să fii ca ei, să atingi nivelul lor de succes.
 4. Îți place să înveți despre domeniul de activitate ales – să citești despre asta, să frecventezi cursuri și seminarii, să asculți programe audio. Nu obosești instruindu-te toată viața în direcția respectivă.
 5. Slujba potrivită pentru tine este ceva ce înveți ușor și faci ușor. Pare că e ceva ce-ți vine de la sine, în timp ce majoritatea oamenilor găsesc acest lucru dificil de făcut.
 6. Când ești implicat în munca pe care o faci, timpul stă pe loc. Uiți să mănânci, să bei, să iei pauze, uiți orice altceva.
 7. Succesul în acest domeniu îți amplifică stima de sine și îți oferă satisfacție, constituie experiențele de vârf ale vieții tale. De-abia aștepți să obții din nou succes.
 8. Îți place să te gândești la munca ta și să vorbești despre asta chiar când nu o faci. Este parte integrantă a întregii tale vieți.
 9. Îți place să intri în contact cu oameni care lucrează în același domeniu și să discuți probleme de serviciu în orice ocazie.
 10. Intenționezi să faci munca respectivă toată viața, să nu te pensionezi niciodată tocmai pentru că îți place atât de mult.

S-a spus: „Fă ce-ți place; banii vor veni oricum.” Succesul adevărat vine când ai realizat ce îți place să faci și când investești tot ce ai în a realiza lucrul respectiv din ce în ce mai bine. Stabilirea slujbei sau a carierei ideale este un punct esențial în alegerea destinației reale și în împlinirea potențialului individual.

Viața personală perfectă

Flutură o baghetă magică peste familia ta, peste relații și viața personală. Dacă viața de familie ar fi perfectă, cum ar arăta? Ce stil de viață te-ar mulțumi?

Unde ai trăi? Ce fel de casă ai avea? Cum ți-ai petrece timpul alături de cei din familie zi de zi?

Dacă nu ești căsătorit/ă, descrie relația perfectă. Imaginează-ți cum e persoana viselor tale. Scrie fiecare calitate și caracteristică pe care ar trebui să o aibă aceasta. Vei fi uimit să vezi cât de repede vei întâlni persoana potrivită, odată ce îți vei clarifica cum trebuie să fie ea.

Dacă viața personală ar fi perfectă în toate privințele, cum ți-ai petrece timpul, cum ar fi viața ta? Ce fel de mașină ai conduce? Ce fel de vacanță ai petrece? Ce destinării ai vrea să vizitezi? Creează-ți un calendar.

Ideal – zi de zi, săptămână de săptămână, lună de lună, an de an. Faptul de a ști ce vrei este primul pas pentru a obține acel ceva.

Imaginează-ți că nu ai limite

Dacă sănătatea ta ar fi perfectă, cât de mare ar fi diferența fată de starea sănătății tale de astăzi? Cât ai cântări? Cât de în formă ai fi? Ce alimente ai consuma? Ce sport ai face în fiecare zi sau în fiecare săptămână? Imaginează-ți că ai putea să-ți conturezi și să-ți sculptezi corpul perfect. Cum ai arăta?

În sfârșit, dacă situația ta financiară ar fi perfectă din toate punctele de vedere, cât ai câștiga? Câți bani ai avea în bancă? Câți bani ai avea investiți, bani care să îți aducă profit? Care ar fi capitalul tău real? Care ar fi câștigurile suplimentare dintr-o lună sau dintr-un an? În mod special, ce tip de capital ai vrea să ai?

Cu cât îți sunt mai clare răspunsurile la aceste întrebări, cu atât mai ușor îți va fi să-ți alegi destinația și să-ți pui în aplicare planul de zbor.

Independența financiară

Iată un exercițiu simplu: stabilește cât te-ar costa pe lună să trăiești confortabil chiar dacă nu ai avea niciun venit. Include costurile pentru întreținerea locuinței, mâncare, călătorie, cheltuieli medicale, vacanțe și timp liber. înmulțește cifra obișnuită cu 12 (numărul lunilor dintr-un an) și apoi înmulțește din nou rezultatul cu 20 (numărul anilor care probabil îți rămân de trăit după pensionare). Totalul reprezintă suma ideală de bani necesară pentru retragerea din activitate. Atât va trebui să aduni pentru a fi independent financiar.

Apoi stabilește ce venit ai acum. Calculează exact cât valorezi astăzi. Imaginează-ți că ar trebui să vinzi tot ce ai și să te muți în altă țară. Fii sincer. Câți bani ai obține după ce ți-ai lichida toate bunurile pe care le deții acum? Acesta e tipul de analiză pe care îl face o bancă la solicitarea unui împrumut. Creditorul (banca) vrea să știe ce capital ai, cât datorezi și de câți bani lichizi dispui.

Acum ai un punct de plecare financiar, venitul tău curent, destinația financiară și cifra pe care vrei să o atingi în anii ce vor urma. Ești pregătit să acționezi.

Gândirea de tipul înapoi-din-viitor

Aplică „perspectiva pe termen lung” în stabilirea destinației finale în orice aspect al vieții tale. Această tehnică, folosită de majoritatea oamenilor de succes, cere să-ți planifici activitatea pentru următorii câțiva ani, să stabilești unde vrei să ajungi la sfârșitul acelei perioade de timp.

În momentul respectiv practici gândirea de tipul „înapoi-din-viitor”. Folosindu-ți imaginația, de la punctul țintă din viitor privești înapoi spre unde te afli în momentul prezent. Apoi te gândești la pașii pe care îi poți face începând de astăzi, astfel încât să ajungi din punctul în care ești acum până unde vrei să fii în viitor.

Această perspectivă pe termen lung îți dă posibilitatea să te vezi pe tine însuti și viața ta cu mai mare claritate. Îți dezvăluie ce trebuie să faci și ce trebuie să nu mai faci dacă vrei cu adevărat să ajungi la destinație.

Când îți este absolut clar care îți este destinația, vei lua mult mai ușor decizii privind acțiunile tale, zi de zi și oră de oră. Secretul este, pur și simplu, să te asiguri că tot ce faci astăzi, fiecare decizie pe care o iei, te ajută să mergi în direcția pe care ți-ai ales-o.

Patru tehnici puternice

În procesul de stabilire a destinației, poți folosi patru tehnici speciale care să accelereze progresul și să mărească probabilitatea că îți vei atinge scopurile la timp. Acestea sunt: verbalizarea, vizualizarea, exprimarea sentimentelor și raționalizarea. Să le luăm în ordine.

 1. Verbalizarea: prin verbalizare îți exprimi scopurile în scris, într-un mod clar, specific și ușor de apreciat. Nu poți atinge o țintă dacă nu o vezi. Nu poți atinge un scop pe care nu îl poți exprima clar în cuvinte. Cu cât acorzi mai mult timp unei descrieri precise și clare a scopului pe care vrei să-1 atingi, cu atât îți va fi mai ușor să te asiguri că fiecare pas pe care îl faci este în direcția bună.
 2. Vizualizarea: Toate îmbunătățirile în viața exterioară încep prin îmbunătățirea imaginii mentale despre tine însuți și propriile dorințe. Vizualizezi creându-ți o imagine mentală clară și detaliată a scopului perfect și a destinației către care te îndrepți. Capacitatea de a vizualiza este una dintre puterile extraordinare pe care le ai. De fiecare dată când rememorezi imaginea scopului tău ca și cum el ar fi deja realizat, îți imprimi acest mesaj din ce în ce mai adânc în subconștient. Cu cât vezi mai clar scopul în minte, cu atât mai repede se va materializa în realitate.
 3. Exprimarea emoțiilor: Când îți exprimi emoțiile și scopul pe care deja l-ai verbalizat și vizualizat, dai naștere în interiorul tău sentimentelor pe care le-ai experimenta dacă ți-ai atinge scopul. Cu cât dorești mai intens să atingi acest scop, cu atât vei investi mai multă energie și voință și cu atât mai repede te vei apropia de el. Când îți imaginezi sentimentele de bucurie, mândrie și plăcere ce însoțesc atingerea țintei, tu îți amplifici puterile mentale care te ajută să ajungi la respectiva țintă.
 4. Raționalizarea: Raționalizezi scopul scriind toate motivele pentru care vrei să-1 atingi și toate avantajele de care te vei bucura când îl vei atinge. Fă o listă cu toate aspectele prin care atingerea scopurilor îți va îmbunătăți viața. Nietzsche scria: „Cel ce are motive puternice poate îndura orice preț s-ar cere pentru a le realiza”.

Motivele sunt combustibilul pentru rezervorul realizărilor. Dacă ai multe motive pentru care îți dorești să atingi un scop, devii mult mai hotărât. Cu cât ai mai multe motive, cu atât vei fi mai sigur pe tine, indiferent de împotriviri. Cu cât ai mai multe motive, cu atât devii mai creativ în depășirea dificultăților și înlăturarea obstacolelor și mai de neoprit în deplasarea spre destinație.

Fă să fie realizabil

Iată un aspect important: asigură-te că scopurile tale sunt realizabile și realiste.

Napoleon Hill spunea: „Tot ce concepe și crede mintea umană poate fi realizat”.

Când te decizi asupra unei destinații viitoare încântătoare, scopul tău trebuie să fie realist. Trebuie să fie ceva care să-ți ceară eforturi mari și totuși să-ți dea sentimentul încrederii că poți ajunge acolo.

Acesta este motivul pentru care trebuie să faci ca scopurile să-ți fie realizabile: dacă îți stabilești un scop care este cu mult peste ceea ce ai făcut vreodată, el te demoralizează de fapt în loc să te motiveze. Când îți stabilești o țintă prea înaltă, în subconștient se va produce un „scurt-circuit” care îți va perturba puterea de voință.

Dacă nu poți crede în mod conștient că poți atinge un scop, nici una dintre puterile mentale nu se va declanșa pentru a te ajuta să-1 atingi. Poți fi într-adevăr motivat și entuziast pentru o vreme, dar, când vei întâmpina împotrivirea și dezamăgirea ce fac parte din procesul atingerii țintei, vei renunța.

Mergi înainte de a alerga

Destul de des, după seminarii, unii oameni vin după mine și îmi spun că s-au hotărât care e ținta lor financiară. Când îi întreb despre ce este vorba, ei îmi spun că s-au hotărât să devină milionari sau miliardari în timp de un an sau doi.

În majoritatea cazurilor, acești oameni au fie foarte puțini bani, fie deloc. De obicei, au vârste cuprinse între treizeci și patruzeci de ani și au în spate o viață de proastă gestionare a veniturilor. Fără îndoială ei cred că pot șterge toate experiențele trecute și că pot sări cumva direct la bogăție și bunăstare, cu pregătire și resurse puține și fără o idee clară despre cum să ajungă acolo. Ei cred că tot ce trebuie să facă este să aibă gânduri pozitive și că astfel vor primi tot ce au nevoie pentru a depăși ani întregi de frustrare și eșec.

Când oamenii îmi spun că vor să fie milionari pe cât de repede posibil, le sugerez să devină întâi „miari”. Abia după ce vor fi reușit să economisească o sută de mii de dolari și după ce vor fi scăpat de datorii, vor putea crește până la a fi miliardari. Pentru a atinge ținte înalte sunt necesare eforturi mari. Orice persoană trebuie întâi să meargă pentru a putea mai apoi să alerge.

Problema meritului personal

Astăzi, marea frontieră nu este spațiul extraterestru, ci mai degrabă spațiul interior: recunoașterea și eliberarea puterilor incredibile ale minții.

Datorită experiențelor din copilărie și a altor factori, tu ai în adâncul tău o serie de blocaje psihologice „frâne mentale” ale potențialului tău. Unul dintre primii pași spre realizarea lucrurilor mărețe este să identifici și să eliberezi aceste frâne mentale, astfel încât să poți avansa în viață mai repede decât altădată.

Una dintre cele mai dăunătoare bariere inconștiente este sentimentul că nu meriți ceva anume. Asta se întâmplă când simți, în adâncul sufletului tău, că tu nu meriți cu adevărat să fii fericit, sănătos și prosper. Majoritatea oamenilor cunosc sentimentul respectiv într-un anumit grad și pentru mulți el devine un obstacol major în calea succesului. Acest blocaj se exprimă prin: „nu sunt suficient de bun”.

Creează valoare pentru ceilalți

De fapt, tu meriți toate lucrurile bune pe care ți le poți imagina, atât timp cât le obții făcând sau contribuind cu ceva valoros la binele altor oameni și al lumii. Când îți dezvolți talentele și aptitudinile, muncești din greu și faci lucruri bune care aduc beneficii și altor oameni, meriți toată recunoașterea și răsplătirea pe care o câștigi. Nu trebuie în niciun fel să te simți vinovat sau nedemn de răsplată. Când aduci valoare în viața altora, ești îndreptățit să păstrezi o parte din această valoare pentru tine. Acest concept stă la baza piețelor și a societăților libere.

Când atingi succesul financiar, unii oameni ar putea să te întrebe: „Nu te simți vinovat că ai atâția bani?” Poți să răspunzi cu mândrie și încredere: „Nici un pic. M-am hotărât că cea mai bună cale de a-i ajuta pe cei săraci este să nu devin unul dintre ei.”

Practica schimbului voluntar

Ajungem la un punct important. Toți banii provin din crearea unei averi de un fel sau altul. Majoritatea banilor pe care îi deține o persoană sunt rezultatul schimbului dintre timpul și efortul alocat de persoana respectivă pentru producerea unui bun sau a unor servicii și o anumită sumă de bani.

Cu alte cuvinte, fiecare ban pe care vrei să îl câștigi în drumul spre independența financiară trebuie să vină de la cineva care a muncit în vreun fel pentru a câștiga acei bani. Așadar, fiecare ban pe care vrei să îl câștigi trebuie să îți fie dat sau plătit în mod voit de altcineva care a muncit din greu ca să câștige pentru sine acel ban. Întrebarea cheie este următoarea: „ Ce pot eu să fac ca să merit acești bani?”

Puterea contribuției

Peter Drucker spunea că multe dintre neînțelegerile noastre cu privire la afaceri și finanțe ar putea fi înlăturate dacă am înlocui cuvântul „succes” prin „contribuție”.

Privind înjur, vei vedea că cei mai înstăriți oameni sunt aceia care contribuie substanțial la viața a nume-roși oameni. Ei produc bunuri și servicii pe care un mare număr de oameni le cumpără de bunăvoie pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții.

Întrebarea care se pune și la care trebuie să răspunzi este: „Cum voi contribui eu la viața altor oameni, astfel încât să-i determin să-mi dea banii pe care vreau să-i câștig?”Asta ar putea fi întrebarea cea mai importantă cu privire la situația ta financiară. Ce faci astăzi? Ce ai putea face în viitor? De ce meriți banii pe care vrei să îi câștigi? Ce valori ești gata să le oferi altora, în așa fel încât ei să-ți dea de bunăvoie banii lor, bani pe care i-au câștigat prin efort?

Mai mult decât orice se pune întrebarea ce fel de persoană vrei să devii pe plan interior la nivelul cunoștințelor, aptitudinilor și caracterului pentru a merita viața pe care vrei să o trăiești în exterior?

Când încetezi să te gândești la tine și la ce poți obține și începi să te transpui în mintea și sufletul persoanelor pentru care vrei să te faci folositor, vei vedea tot felul de posibilități și oportunități de a-i ajuta pe alții. Când vei începe să te concentrezi pe a da, vei păși cu adevărat pe drumul bogăției.

Textul este extras din cartea Planul de zbor: Cum să reușești în viață mai rapid decât ai visat vreodată – de Brian Tracy.

Cuprins
Introducere: Adevăratul secret al succesului
1. Alege-ți destinația (I) (II)
2. Revizuiește-ți opțiunile de zbor
3. Fixează-ți în scris planul de zbor
4. Pregătește-te pentru călătorie
5. Decolează la putere maximă
6. Plan pentru turbulențe
7. Modifică în permanență traiectoria
8. Accelerează-ți studiul și progresul
9. Activează-ți latura supra-conștientă a minții
10. Evită scurtăturile și mirajele
11. Stăpânește-ți temerile
12. Perseverează până reușești
Concluzii: Succesul nu este un accident
Index
Despre auto