România la Campionatul Mondial al Tăietorilor de Lemne

Arad, sâmbătă, 18 august ora 18:30 în parcul 23 August din cartierul Micălaca, se află câștigătorul, reprezentantul României la individual pentru mondialele tăietorilor de lemne.

Evenimentul intitulat “Concurs de tăiat bușteni” face parte din Zilele Aradului 2012, ediția X.

România va avea un reprezentant la individual la Campionatul Mondial al Tăietorilor de Lemne din septembrie 2012 de la Lillehammer, Norvegia. Acesta va fi desemnat în urma unui concurs departajare care va avea loc sâmbătă, 18 august, la Arad. În competiție sunt înscriși patru atleți: Nicolae Nyamcsuk, Dan Petrescu, Costel Pleș și Botond Nagy.

În urma Campionatului Național desfășurat la Oradea pe 23 iunie, s-a stabilit echipa care ne va reprezenta la mondiale, urmând ca la competiția de la Arad de sâmbătă să fie desemnat cel mai “în formă”, tăietor de lemne pentru probele individuale. Mondialele de la Lillehammer se vor desfășura în perioada 7-9 septembrie, țara noastră fiind reprezentată în competiția pe echipe și cea individuală de cei patru atleți plus o rezervă.

Probele de concurs la care se vor întrece participanții pe plan național și mondial sunt:

  • Tăierea cu joagărul,
  • Tăierea orizontală,
  • Tăierea cu motoferăstrăul STIHL MS660,
  • Tăierea verticală,
  • Tăierea la înălțime și
  • Tăierea cu “Hot saw”.

În afara concursului va avea loc un show demonstrativ de tăiere cu așa-numitul “Hot saw”, un super motoferăstrău care are puterea unui autovehicul și este manevrat de un singur om. Cu 60 de cai putere și o viteză a lanțului de 240 km/h, super motoferăstrăul taie trei felii dintr-un buștean în mai puțin de 8 secunde.

Actualizat: Nicolae Nyamcsuk este reprezentantul pentru România la individual la Campionatului Mondial al Tăietorilor de Lemne, ce are loc în perioada 7-9 septembrie  Lillehammer, Norvegia.

Desemnarea s-a realizat după concursul de departajare amintit mai sus de la Arad. În competiție au fost înscriși patru atleți, iar lupta pe punctaj a fost extrem de strânsă între Nyamcsuk și veteranul Botond Nagy, la evaluarea finală a contat și punctajul obținut de atleți la Campionatul Național din iunie.

Nyamcsuk are 32 ani, este din Arad și spune că s-a “născut în codrii Maramureșului cu toporul în mână”. Cu toate că la probele cu topor este excelent, Nyamcsuk stă bine și la motorizate, reușind să îmblânzească 60 de cai putere și cele 27 de kg ai celui mai puternic motoferăstrău din lume, așa numitul “hot-saw”.

Proba de “hot-saw” este una dintre cele mai spectaculoase în cadrul competițiilor de Timbersports, viteza lanțului de tăiere depășind 240 km/h, trei felii dintr-un buștean fiind tăiate perfect în mai puțin de 8 secunde.

La echipe România va fi reprezentată de următoarea delegație: Nicolae Nyamcsuk, Botond Nagy, Dan Petrescu, Costel Pleș și Cristian Marina, ca rezervă.

Demonstrație de Hot Saw

Demonstrație de Hot Saw

România are de doi ani o echipă națională de tăietori de lemne, care o reprezintă la competițiile internaționale. Din această echipă fac parte atleții care se califică pe plan național, la competițiile care au loc pe parcursul anului. Primul Campionat Național al Tăietorilor de Lemne a avut loc în iunie 2010 la București, anul trecut fiind organizat la Gilău, Cluj.

Competițiile STIHL TIMBERSPORTS reprezintă o serie de concursuri internaționale ale tăietorilor de lemne. Disciplina tăietorilor de lemne își are rădăcinile în SUA, Canada, Australia și Noua Zeelandă.

În trecut, competițiile de tăiere a lemnului aveau loc între forestieri pentru a stabili cel mai bun dintre ei la nivel local. De-a lungul timpului aceste „încercări de forță” s-au transformat într-o concurs desfășurat la un nivel atletic înalt. În anul 1985 s-au lansat competițiile STIHL TIMBERSPORTS, sub forma unei serii de concursuri, în SUA.

Competițiile STIHL Timbersports s-au impus acum drept unele de primă clasă. Ele au loc la nivel național și internațional. În Europa, competițiile STIHL TIMBERSPORTS au debutat în 2001. Din 2005 Campionatul mondial STIHL TIMBERSPORTS aduce față în față pe cei mai buni atleți ai lumii la tăiat lemne.

Read Previous

Toate logo-urile Google cu Jocurile Olimpice Londra 2012

Read Next

Zilele Turzii 2012 | Programul