Browse By

Povestea tortului – ghid pentru viitori miri

Tortul a fost mereu piesa centrala la o nunta, cu variatii dupa caz. Este adevarat ca in trecut prezenta sa era notabila prin alt mod decat simpla servire: in Roma Antica spre exemplu mirele trebuia sa arunce in capul miresei cu un tort facut in mare pare din pandispan, ca  forma publica de recunoastere si validare a uniunii. In zilele noastre s-a mai pastrat doar ideea ca mirele si mireasa sa serveasca din tortul ales ca prima actiune facuta in calitate de soti.

Ani mai tarziu, dupa generatii, tortul a capatat si alte valente. Asa se face ca tintind la ideea de puritate a miresei, tortul era musai sa aiba cel putin glazura alba, daca nu chiar sa fie alb in totalitate.

Tortul zilelor noastre

In prezent, tortul se include in meniul nuntii insa i se ofera si statutul special pe care il merita. Este prezentat ca desert festiv, are rolul de a delecta insa pana la partea de degustare si incantare a papilelor, are un design cu care cucereste publicul.

Cand vine vorba de alegerea tortului, exista anumiti pasi de urmat. Poate ca ar fi bine ca cei doi sa aiba deja un plan cand incep partea de selectie: cantitate raportat la numarul de invitati, tip de tort, culoare. Desigur ca ideile lor se vor adapta la momentul in care se discuta cu cofetarul ales. De asemenea, acest pas ar trebui planificat cu cel putin 2 luni inainte – in ritmul in care sunt planificate nuntile, ai nevoie de garantia ca ai pus totul la punct si nu esti taxat extra pentru taxe de urgenta sau cine stie ce altele aspecte.

Mai mult decat atat, se are in vedere:

  •  Doua mari categorii sunt si cele care fac marile diferente la umplutura, cremele onctuoase sau cele fructate. Desigur, la fiecare in parte exista si subcategorii. De exemplu, fructele exotice te pot costa mai mult, dar sunt desigur un deliciu.
  • Fondantul este de asemenea o alegere populara, avand in vedere si posibilitatile extinse in ceea ce priveste conturarea unui design, cu elemente decorative detaliate. Dar poti de asemenea sa te alegi cu o glazura din unt si sa iti placa la nebunie.
  • Ca tot vorbeam de decor, un alt aspect popular il reprezinta culorile si florile. Daca nu mizeaza pe contraste, un tort impresionant de nunta vine cu tema florala, desigur elemente ce se regasesc si in decorul evenimentului. Florile pot fi si comestibile, mai ales daca iti gasesti un cofetar priceput care sa iti ofere posibilitatea aceasta.

Cum gasesti pana la urma raportul corect la tort, cantitatea, si cum alegi acel design impresionant? Se pare ca este mai usor sa cauti online, cel putin inspiratia de care ai nevoie. Asadar, aici gasesti torturi pentru nunta in toate variatiile dorite. Se estimeaza o portie ca fiind de 100 si maximum 150 g per invitat, deci raporteaza la numarul total pentru a afla ce cantitate de tort ai nevoie. Iar la design este o alegere pur personala, precum si compozitia lui; dar pentru asta ar trebui sa te bucuri si de o sesiune de degustare.