Jocurile Olimpice de Vară Londra 2012

Anul acesta, oraşul gazdă al Jocurilor Olimpice va fi Londra, Marea Britanie. Ceremonia de deschidere va avea loc în data de 27 iulie şi va ţine până în 12 august.

A XXX-a ediţia a Jocurilor Olimpice se va desfăşura pe Stadionul Olimpic din Londra. Astfel, oraşul va deveni primul din istoria modernă care organizează Jocurile Olimpice de vară pentru a treia oară, după cele din 1908 şi 1948.

Cum se selectează oraşul desfăşurării concursului?

În anul 2005, Londra, New York, Moscova, Madrid şi Paris candidau pentru a fi oraşul gazdă al Jocurilor Olimpice din 2012. În prima rundă a fost eliminată Moscova, în a doua rundă New York-ul iar în a treia rundă Parisul.

Stadionul Olimpic din Londra

Stadionul Olimpic din Londra

Astfel, în data de 6 iulie 2005, membrii Comitetului Internaţional Olimplic, la cea de-a 117-a sesiune de la Singapore, au ales ca Londra să fie oraşul gazdă al Jocurilor Olimpice din anul 2012.

Sporturile olimpice

Numărul de probe sportive din anul 2012 va fi de 302, atleţii înscrişi fiind 10.500. Sporturile participante la Jocurile Olimpice sunt: atletism, badminton, baschet, box, caiac canoe, canotaj, ciclism, echitaţie, hochei pe iarbă, fotbal, gimnastică, haltere, handbal, înot sincron, judo, lupte, nataţie, navigaţie, pentatlon modern, polo, sărituri nataţie, scrimă, taekwondo, tenis de masă, tenis de câmp, tir, tir cu arcul, triatlon şi volei.

Membrii Comitetului Internaţional Olimpic au decis să elimine câteva sporturi din lista propusă. Acestea sunt: baseball-ul, softball-ul, golful, mersul cu rolele, rugby-ul cu şapte jucători, karate şi squash-ul.

Sigla Jocurilor Olimpice

Iniţial au existat două sigle pentru Jocurile Olimpice de vară din 2012. Una a fost concepută pentru procesul de alegere al oraşului gazdă, iar a doua siglă a fost concepută special pentru jocuri.

A doua siglă a fost creată de designer-ul Wolff Olins și a costat peste 400.000 de lire sterline (aproximativ 590.000 de euro). Logo-ul este reprezentarea artistică a numărului 2012 și are incluse cercurile olimpice în cifra „zero”. Este disponibil în patru culori diferite, iar pentru prima dată, sigla va fi folosită și în cazul jocurilor paralimpice, doar cu culorile diferite.

Sigla Jocurilor Olimpice de vară 2012

Sigla Jocurilor Olimpice de vară 2012

În mod neaşteptat, primele reacţii ale publicului în ceea ce priveşte sigla au fost negative. Din această cauză, Comitetul Olimpic a anunţat că sigla va fi modificată însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Unii s-au plâns că sigla seamănă cu o zvastică distorsionată, Iranul susţine că simbolurile din logo pot fi rearanjate formând cuvântul “Zion”, termen biblic ce se referă la Ierusalim.

Mascotele Jocurilor Olimpice

Mascotele oficiale pentru Jocurile Olimpice 2012 sunt două figurine cu câte un singur ochi fiecare, numite Wenlock și Mandeville. Ele au fost lansate în 19 mai 2010.

Mascotele simbolizează ultimele picături de oţel folosite la gradenele stadionului din Londra, construit special pentru acest eveniment.

Mascotele Jocurilor Olimpice 2012

Mascotele Jocurilor Olimpice 2012

Imnul Jocurilor Olimpice

Potrivit BBC, unicul compozitor al imnului olimpic pentru Jocurile Olimpice de vară 2012 va fi Muse, însă cotidianul zilnic Daily Mirror a făcut o speculație cum că și Coldplay împreună cu Damon Albarn ar putea ajuta la compoziția imnului.

Pe scena ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară 2012, ar putea urca Muse, Coldplay, Led Zeppelin, The Rolling Stones, Elton John, Paul McCartney precum și Ringo Starr.

Numărătoarea inversă

În data de 14 martie 2011, cu ocazia celor 500 de zile rămase până la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară din 2012, organizatorii împreună cu Omega – compania care cronometrează probele sportive de Jocurile Olimpice au inaugurat ceasul cu numărătoarea inversă, în Piaţa Trafalgar, Londra.

Numărătoarea inversă

Numărătoarea inversă

România la Jocurile Olimpice 2012

Sportivii români s-au calificat la următoarele probe: atletism, box, caiac canoe, ştafetă, ciclism, gimnastică masculină şi feminină, haltere, nataţie, navigaţie, tenis de masă şi tir.