În 2012, România are șansa reală să atragă bani europeni de minimum 6 miliarde de euro

Premierul Emil Boc a participat la emisiunea "După 20 de ani", la ProTV

Premierul Emil Boc a participat la emisiunea “După 20 de ani”, la ProTV unde a discutat pentru aproximativ 45 de minute.

În 2012, România are șansa reală să atragă bani europeni, minimum 6 miliarde de euro – în jur de 2,5 pe agricultură, 3,5 din fondurile de coeziune, pentru că 90% dintre proiecte sunt deja semnate şi în implementare, Prim-ministrul Emil Boc a declarat în cadrul emisiunii

Mai jos prezentăm transcriptul, stenograma de la întreaga emisiune:

Realizator: Bună dimineaţa, tuturor! O ediţie în direct “După 20 de ani”. În această duminică domnul Emil Boc, prim-ministru al României, este invitatul nostru. Bună dimineaţa!
Emil Boc: Bună dimineaţa şi mulţumesc pentru invitaţie!
Realizator: Noi mulţumim că sunteţi alături de noi în această dimineaţă. Claudiu Pândaru – gandul.info, şi Cristian Hostiuc – Ziarul Financiar. Domnule Emil Boc, o să încep cu o întrebare de sezon, să-i spunem, suntem foarte aproape e Ziua Naţională a României, 1 decembrie. Pro TV, Gândul, Ziarul Financiar au început o campanie de curiozitate, să-i spunem, îi întrebăm pe utilizatorii site-urilor noastre şi pe publicul nostru, până la urmă, de ce iubesc România. Există o mulţime de răspunsuri, şi înregistrate, şi scrise, există dovezi în sprijinul acestei afirmaţii sau poate dovezi împotriva acestei afirmaţii. Însă vreau să-mi răspundeţi şi dumneavoastră la această întrebare. De ce iubiţi România?

Emil Boc: O să vă răspund aşa cum simt ca cetăţean, şi nu ca politician, şi aş vrea să luaţi ca atare răspunsul. Iubesc ţara aceasta pentru oamenii pe care îi are, pentru căldura, sufletul şi talentul lor. Iubesc România pentru că are frumuseţi naturale, iubesc România pentru că este ţara care a reuşit să mă facă să fiu mândru pentru că are o istorie neatârnată, ne-am păstrat limba, ne-am păstrat tradiţia, ne-am păstrat obiceiurile, indiferent de greutăţile prin care am trecut în decursul veacurilor. Şi iubesc România pentru că oriunde aş fi nicăieri cuvântul acasă n-are altă semnificaţie şi n-o poate avea decât aici, acasă, în România, semnificaţia lui autentică. Pentru asta iubesc România!

Realizator: Mulţumesc pentru acest răspuns. O să ne întoarcem la chestiunile concrete ale zilei, ale săptămânilor ce au trecut, ale săptămânilor ce vor să vină. Se pare că suntem într-o Europă extrem de instabilă, în care situaţia este gravă şi se agravează pe zi ce trece. Nu ştiu dacă aţi apucat să vedeţi ultima copertă a publicaţiei “The Economist” care are un mesaj mai curând sumbru despre viitorul Europei. Se întreabă jurnaliştii de la “The Economist” dacă e acesta sfârşitul, – aceasta este şi coperta -, sfârşitul, evident, pentru moneda euro şi pentru zona euro. Care este situaţia, din punctul dumneavoastră de vedere?

Emil Boc: După cum aţi menţionat şi după cum se poate observa, Uniunea Europeană se întoarce cu faţa din nou spre austeritate. Şi când spun asta mă refer la faptul că dacă prognozele de primăvară erau mai optimiste pe creşterea economică cu privire la 2012, acum vedeţi, s-au întors spre o creştere economică de 0,5%-0,6%, în loc de 2%-3% sau chiar 4%. Chiar şi motoarele economiei UE, Franţa şi Germania, şi-au revizuit în jos prognoza, de la în jur de 2% la 0,6%-0,8%. Asta spune foarte mult despre ce înseamnă Uniunea Europeană. În al doilea rând spune foarte clar că trebuie luate măsuri clare şi decisive din punct de vedere politic şi economic. De ce suntem în această situaţie? În primul rând datorită crizei datoriilor suverane ale statelor, adică politicienii timp de zeci de ani după cel de-al doilea război mondial şi-au câştigat popularitate, voturi şi putere pe promisiuni electorale cu mai multă sau mai puţină acoperire în economie. Şi de aceea s-a ajuns la situaţii precum în Grecia să ai o datorie de 160% din PIB, Italia 120%, media UE să fie peste 80% datorie publică în PIB, când maximul Tratatului de la Maastricht este de 60%. E timpul ca politicienii să-şi asume acum aceleaşi responsabilităţi pe care, repet, în urmă cu ani de zile câştigau voturi pe ele.

Realizator: Ce înseamnă asta, mai concret, vă rog?
Emil Boc: Mai concret, înseamnă… uitaţi ce a fost în Grecia. Era absolut iresponsabil să trimiţi la referendum o decizie care să vizeze echilibrarea bugetului pe termen mediu şi lung, în loc ca politicienii să-şi asume, pentru că tot ei au fost aceia care au generat aceste datorii publice.
Claudiu Pândaru: Dar, domnule prim-ministru…
Emil Boc: Şi atunci, asta este şi soluţia în Uniunea Europeană: măsuri ferme, politice asumate de către liderii politici. Dacă nu vor face acest lucru, într-adevăr, acest titlu de ziar poate – Doamne fereşte! – deveni realitate.
Claudiu Pândaru: Nu credeţi, însă, că misiunea politicienilor în acest moment s-a cam încheiat? E aproape imposibil să inverseze răul pe care l-au făcut. Adică, nu e timpul ca nişte specialişti, nişte economişti să vină şi să preia frâiele?
Emil Boc: Locul politicului nu poate fi luat în lume. Politicul a fost acela care, în decursul istoriei omenirii, într-o formă sau alta, a condus lumea; politica având multiple forme, multiple regimuri, forme de manifestare. Tot politicul este acela care trebuie să rezolve aceste probleme, dar repet, nu cu populisme, ci cu responsabilitate, nu cu poveşti, ci cu măsuri concrete. Iar asta înseamnă, într-adevăr, să schimbi modul de a face politica. Vreau să spun un termen dintr-o carte „trebuie reinventată politica după această perioadă de criză”.

Claudiu Pândaru: Vorbim în acest moment despre o recesiune în Europa, despre o nouă recesiune în Europa, în 2012.
Emil Boc: Bun, există un risc major de revenire pe recesiune a Uniunii Europene.
Claudiu Pândaru: Principalele ţări unde exportă România în acest moment, exportul fiind o componentă importantă în bugetul de stat, au economii pe scădere, au prognoze pe scădere. Cât de realistă e atunci o estimare pe bugetul României de creştere cu 1,8%-1,9%?
Emil Boc: Vreau să ştiţi că şi creşterea economică a României a fost revizuită în jos. Vă amintiţi că vorbeam în primăvară, pe baza prognozelor Fondului Monetar, a Comisiei Europene, de o creştere între 3,5%-4%. Nu mai vorbim de o asemenea creştere nici noi şi suntem realişti, motiv pentru care construim bugetul pentru 2012 pe un deficit de 1,9% şi pe o creştere economică de 2,1%. Rămân motoare ale creşterii economice, în principal, investiţiile. Şi acest lucru putem să-l demonstrăm pentru faptul că, uitaţi, chiar Eurostat-ul confirmă că în 2010 România a avut cea mai mare pondere din produsul intern brut alocată investiţiilor din Uniunea Europeană şi acest lucru se menţine şi pentru anul următor, pentru că avem 500 de milioane de euro în plus faţă de 2011 cheltuieli pentru investiţii, care înseamnă mai multe locuri de muncă şi o şansă de dezvoltare.

Cristian Hostiuc: Domnule premier, pentru anul viitor, vă bazaţi pe această creştere economică de 1,8%-1,9% pe investiţii, fonduri europene şi, într-adevăr, şi pe exporturi, dar ponderea exporturilor se va reduce.
Claudiu Pândaru: Şi construcţii am mai văzut.
Cristian Hostiuc: Cum am putea noi să credem…
Emil Boc: Când spun economie şi investiţii, evident, construcţiile intră acolo.
Cristian Hostiuc: Cum am putea noi să credem că veţi putea să atrageţi într-un an extrem de dificil mai multe fonduri europene faţă de anii anteriori, în condiţiile în care plăţile sunt blocate în acest moment? Prima întrebare.
Emil Boc: Temporar.
Cristian Hostiuc: Iar la nivel de investiţii şi cum spune Uniunea Europeană, într-adevăr, dumneavoastră aţi alocat o sumă foarte mare, ca procent din PIB, dar o parte din această sumă se duce pentru plata arieratelor. Deci anul ăsta nu aţi făcut nimic.

Emil Boc: Bun.
Cristian Hostiuc: Suma reală investită, recunoscută de Uniunea Europeană este de, dacă îmi aduc bine aminte, 1,6%, ceea ce aţi făcut în acest an, că restul s-au dus plăţi ale anilor anteriori.
Emil Boc: O economie este în permanentă mişcare. O economie nu se opreşte când se încheie mandatului unui guvern şi începe celălalt. Ce ar fi însemnat ca noi să nu fi plătit arieratele pe care le-a lăsat guvernul Tăriceanu, multe dintre ele iresponsabile, e adevărat, că a deschis 4.000 de şantiere de şcoli fără să aibă o susţinere reală? Ce ar fi însemnat să omorâm firme care n-au avut nicio vină pentru că politicieni iresponsabili au dat drumul la pungă în 2008? Mă întorc la fonduri europene. România acum are şansa să atragă în mod real bani în 2012 pentru că 90% dintre proiecte, aproximativ, sunt deja semnate şi în implementare. Deci, noi am depăşit faza de depunere de proiecte, de aprobare, de licitaţie. Acum, banii, în proporţie de, repet, aproape 90%, sunt în faza în care culegem roadele, vin facturile. De aceea ne bazăm, în buget, pe o atragere de minimum şase miliarde de euro fonduri europene în 2012 care, într-adevăr ne vor ajuta să suplinim creşterea economică, în contextul menţinerii unui climat destul de pesimist în Uniunea Europeană. În jur de 2,5 pe agricultură, 3,5 pe fondurile de coeziune. Deci, spun asta pentru că acum, 2012, 2013, 2014 vor fi anii în care, practic, nu mai stăm să ne pierdem timpul, aşa cum s-a pierdut până acum, în depunere, evaluare, licitaţii şi în faze de culegere. Uitaţi-vă la autostrăzi! Practic tot Coridorul IV este, în momentul de faţă, în lucru, sunt 434 de kilometri de autostradă în lucru.

Claudiu Pândaru: Câţi kilometri de autostradă au fost făcuţi, domnule premier anul ăsta?
Emil Boc: Eu vreau direct să …
Claudiu Pândaru: Daţi în exploatare.
Emil Boc: Uitaţi: 52 km la Autostrada Transilvania, de la Câmpia Turzii la Gilău. Se circulă, se pot vedea. Uitaţi-vă la cei 17 kilometri de la Sibiu, care fac parte din Coridorul IV din autostrada Nădlac-Arad, pe care se circulă, pot să-i vadă toţi de acolo. Uitaţi-vă la cei 21 de kilometri de autostradă de la mare care s-au dat în folosinţă şi se circulă pe ei. Sunt deja 90 de kilometri.
Claudiu Pândaru: Staţi două secunde, că nu sunt terminaţi ăia.
Emil Boc: Ba da.
Claudiu Pândaru: Nu. Nu s-a făcut recepţia pe acea lucrare. Vă contrazic.
Emil Boc: Staţi un pic. Este dat în exploatare şi pe care se circulă, despre asta am discutat, da? Orice român să ne contrazică dacă nu este adevărat. Deci, sunt 90 de kilometri pe care se circulă. Comparaţi cu cei 5 kilometri de autostradă făcuţi în perioada 2004 – 2008 de un guvern care a avut şansa de a avea România în Uniunea Europeană maxim de investiţii, maxim de creştere economică. Doar pentru comparaţie. Acum, urmează în decembrie, dacă se extinde…
Claudiu Pândaru: Dar spuneţi-mi domnule premier, care este …
Emil Boc: Să închei răspunsul la întrebarea dumneavoastră.
Claudiu Pândaru: O singură secundă.

Emil Boc: Să închei cu autostrada, că nu mai revin la acest subiect.
Claudiu Pândaru: Vă rog.
Emil Boc: În decembrie, 32 de kilometri de la Arad la Timişoara vor fi gata, iar în aprilie alţi 62 de kilometri de la Bucureşti la Ploieşti. Vorbesc de lucruri care sunt gata, ca să nu mai vorbim de centuri ocolitoare, cum sunt cele de la Cluj sau centurile ocolitoare de la Ploieşti sau o parte din centurile ocolitoare de la Timişoara care, repet, sunt gata.
Realizator: Bine, nu le puteţi numi în regim de autostradă.
Emil Boc: Nu am spus autostrăzi. Am spus centuri ocolitoare care sunt diferite, iar dacă la acestea sau centura de la Constanţa, o parte deja finalizată, la Iaşi, la Suceava sau se încep lucrările la centura Bacăului acum, lucrare extrem de importantă.
Claudiu Pândaru: Domnule prim-ministru, credeţi că românii sunt mulţumiţi de aceşti 50 plus 20 plus 12?
Emil Boc: Nu. Sunt 90 plus 30, hai să spunem 122 km făcuţi în aceşti ani, plus 434 km care se află în lucru.

Claudiu Pândaru: Revin la întrebare. Credeţi că românii sunt mulţumiţi?
Emil Boc: Întotdeauna este loc de mai bine. V-aş ruga să comparaţi ce am făcut noi cu ce au făcut alţii.
Claudiu Pândaru: Dar vi se pare că aceşti 100 şi puţin se pot califica la “bine”?
Emil Boc: Eu spun că, acest guvern, orientând banii spre investiţii şi modificând felul economic de a gândi în această ţară, adică de la o economie bazată pe împrumut şi consum, cum era sub Tăriceanu, la o economie bazată pe investiţii, locuri de muncă, productivitate şi exporturi…
Cristian Hostiuc: Domnule prim-ministru, dar aţi fost la guvernare doi ani cu PNL.
Emil Boc: Dar anul 2008 dacă era şters din istoria economică a României, românii nu trebuiau să sufere ce au suferit în 2009, în 2010 şi acum, datorită iresponsabilităţii politice, economice din 2008.
Cristian Hostiuc: Şi dumneavoastră aţi votat cu amândouă mâinile majorările de salarii.
Emil Boc: Pârghiile deciziei le au cei care semnează actele normative prin care s-au majorat beneficii sociale fără acoperire în economie. Cum este posibil, pe o creştere economică de peste 8% să laşi un deficit de peste 5% în an de o asemenea maximă creştere economică.
Realizator: Domnule prim-ministru, îmi cer scuze. Asta este o discuţie veche pe care am mai avut-o, inclusiv în acest platou.

Emil Boc: Nu este veche, dar trebuie să învăţăm din această lecţie.
Realizator: În regulă. Tocmai, spre viitor.
Emil Boc: A iresponsabilităţii economice şi tot aceia sunt astăzi marii profeţi ai guvernării economice a României.
Realizator: În regulă.
Claudiu Pândaru: Domnule prim-ministru, România va împrumuta, pentru a-şi achita sau rostogoli datoria în 2012, 57 de miliarde de lei şi 2,4 miliarde de euro. De unde veţi lua aceşti bani?
Emil Boc: Din surse interne şi externe. De ce credeţi dumneavoastră că nu ne-am avântat, într-un elan populist şi electoral, în bugetul pe 2012 să mergem imediat pe un deficit de 3% pe care ni l-ar fi permis UE sau FMI, şi am mers pe un deficit de 1,9%? De ce? Pentru că am preferat arma prudenţei sau calea cumpătării şi responsabilităţii pentru a nu îndatora ţara, iar pe de altă parte să fim siguri că ne putem finanţa deficitul în condiţiile în care, vedeţi, cât de greu se obţin bani pentru finanţarea deficitelor.

Realizator: Văd. Tocmai de asta Germania, spre exemplu, săptămâna trecută ați văzut ce s-a întâmplat.
Emil Boc: A ieşit pentru şase miliarde de euro şi a durat 3,5 miliarde de euro.
Claudiu Pândaru: Şi credeţi că România va fi în stare să-şi finanţeze şi să-şi rostogolească..?
Emil Boc: România are în acest moment câteva avantaje din acest punct de vedere. În primul rând doar trei ţări din UE au o datorie mai mică decât România. Este un lucru cunoscut şi care ne ajută.
Cristian Hostiuc: De acord, dar ce vă faceţi dacă băncile nu vă mai finanțează? Aţi spus aşa: Luăm de pe piaţa internă. Băncile deja au risc maxim pe România.
Emil Boc: O expunere aproape de maxim. Nu risc maxim. Şi soluţia rămâne încă pe piaţa internă, nu este epuizată. Pe piaţa externă România este credibilă. Uitaţi-vă la cum este privită în UE. Şi în al treilea rând….
Cristian Hostiuc: Aţi încercat să vindeţi pe piaţa americană obligaţiuni.
Emil Boc: Încă nu este încheiat. Dar să nu uităm un lucru: România este în acord cu Comisia Europeană şi FMI.

Cristian Hostiuc: Deci aia este „plaja” de siguranţă.
Emil Boc: Când preşedintele României vorbea încă din 2009, 2010, de această „centură de siguranţă”, în ultimă instanţă, sperăm să nu fie nevoie. Dar în ultimă instanţă România, dacă se înrăutăţesc condiţiile în UE în aşa măsură încât să se pună în dificultate finanţarea deficitului, poate apăsa butonul acordului…
Claudiu Pândaru: Nu excludeţi ca anul viitor să apelaţi la acea linie de credit?
Emil Boc: Nu avem în intenţie accesarea acestei linii, dar este un element de siguranţă în plus că România nu va avea derapaje în 2012 dacă, repet, stăm în această politică prudentă, responsabilă, nepopulistă şi fără componentă electorală.

Claudiu Pândaru: Perfect. Până acum….
Emil Boc: De asta vreau să înţeleagă în sfârşit românii că efortul pe care l-au plătit, şi le mulţumesc încă o dată, pentru că fără efortul românilor România nu ar fi ajuns la aceasta stabilitate .Acum începem să culegem roadele.
Claudiu Pândaru: În repetate rânduri aţi făcut diverse promisiuni. Pe unele dintre ele nu le-aţi onorat. Ce vă face să credeţi că acum veţi fi în stare să faceţi rost de aceşti bani pentru a fi finanţat deficitul? Noi nu credem lucrul acesta.
Emil Boc: Ce ne poate ajuta să fim foarte convingători şi fermi că România nu va intra în derapaje în 2012, repet, sunt următoarele argumente: unu, un buget care nu are tentă electorală şi populistă; un buget cu un deficit de 1,9% şi cu o proiecţie pentru 2013 de deficit zero; un proiect de buget care pune accent pe investiţii şi locuri de muncă, ceea ce aduce dezvoltare și, în al patrulea rând, un buget care are în spate şi acordul cu Comisia Europeană şi FMI, ca un element de garanţie, de siguranţă şi de certitudine că dacă lucrurile merg rău avem un buton pe care să apăsăm şi să nu fim nevoiţi să mai tăiem din salarii, pensii sau alte obligaţii sociale avem.

Claudiu Pândaru: Dacă dumneavoastră nu veţi reuşi să faceţi anul viitor aceste cifre pe care vi le propuneţi, respectiv venituri la bugetul de stat în creştere – nu ştiu de unde le scoateţi – finanţarea deficitului, vă daţi demisia?
Emil Boc: Evident că demisia întotdeauna este pe masă în momentul în care aceste lucruri nu se respectă.
Claudiu Pândaru: Păi nu, la şase luni, anul viitor? Deci în primele şase luni ale anului, dacă nu vă ţineţi de aceste ţinte, vă daţi demisia?
Emil Boc: Vă asigur două lucruri: că nu voi permite nicio evoluţie populistă şi electorală a bugetului şi că tot ce va ţine de mine, cu preţul demisiei, va fi să menţinem România pe linia stabilităţii și a responsabilităţii
Claudiu Pândaru: Şi care este deadline-ul pe care vi-l daţi?

Emil Boc:. Deadline-ul este în fiecare zi, pentru că în fiecare zi îţi măsori politicile prin performanţă, şi performanţa aşteaptă politici care să fie atrăgătoare.
Claudiu Pândaru: Sunteţi dispus să facem aici, în această emisiune o înţelegere? După şase luni ale anului viitor să vă faceţi dumneavoastră o analiză, că veţi avea vizitele FMI şi aşa mai departe, prognozele pe venitul trimestrial. După şase luni să vă faceţi o analiză şi să ne comunicaţi decizia, şi românilor, desigur.
Emil Boc: Eu cred că aceste analize nu trebuie făcute o dată la şase luni, ele trebuie făcute periodic, pentru că numai aşa poţi să te asiguri că rămâi în graficul stabilit.
Claudiu Pândaru: Bun, perfect. Haideţi să angajăm ca termen de responsabilitate guvernamentală trei luni, şase luni, cât doriţi dumneavoastră.

Emil Boc: Bun, şase luni este elementul la care ne-am referit şi noi în acordurile cu Comisia Europeană, FMI, de a face evaluările să vedem cum merg lucrurile în Europa. Eu vreau să vă asigur de un lucru…
Claudiu Pândaru: Deci dacă nu ies aceste cifre în şase luni, ca să fim foarte concreţi, domnule prim-ministru, în şase luni, după primele şase luni ale anului, dacă nu vă ies cifrele, dacă nu reuşiţi să faceţi ceea ce promiteţi dumneavoastră, vă daţi demisia?
Emil Boc: Repet, demisia nu trebuie făcută o dată la şase luni. Un guvern lucrează responsabil în fiecare zi, nu o dată la şase luni.
Claudiu Pândaru: Nu puteţi să v-o daţi în fiecare zi.

Emil Boc: Dar vreau să ştiţi că îmi asum inclusiv cu preţul demisiei menţinerea stabilităţii macroeconomice a ţării. Asta vreau să spun. Iar, de ce am acest argument? În aceşti doi ani de zile în special, atât eu şi mai ales preşedintele României, am fost oameni politici care nu am guvernat cu ochii la sondaje. Am guvernat cu ochii la interesul naţional şi la stabilitatea economică a acestei ţări. Acum nu o să sacrificăm ţara doar de dragul unei iluzii model PSD sau PNL pentru a-i readuce pe români la suferinţe pentru că au plătit iresponsabilitățile Guvernului Tăriceanu din punct de vedere economic. De aceea, le spun şi colegilor din PDL, că şansa noastră ca partid este să ieşim din starea de timorare şi să explicăm acum ce am făcut din punct de vedere economic pentru România şi să nu aşteptăm ca peste ani de zile să vină alţii şi să spună: vedeţi, dacă nu era preşedintele Traian Băsescu, guvernul, PDL-ul, România s-ar fi scufundat în acea perioadă dificilă. Acum trebuie ca aceste lucruri să le explicăm mai ales în contextul în care avem un ajutor din această perspectivă cu ce se întâmplă în Europa. Adică oamenii acum pot să înţeleagă că măsurile pe care le-am luat nu au fost produsul unor mofturi, ci a unor necesităţi să salvăm ţara.

Realizator: Aşa este. Nu sunt sigur că telespectatorii noştri înţeleg pe deplin legătura dintre situaţia din Europa şi România, dar poate vom continua să încercăm să explicăm aceste lucruri.
Realizator: “După 20 de ani” – o discuţie în direct în această dimineaţă cu domnul prim-ministru al României. Înainte de pauză am discutat şi situaţia din Europa, am discutat câteva cifre şi din bugetul pe 2012, avem un buget. Spuneţi-le telespectatorilor noştri cum va fi 2012 faţă de 2011.
Emil Boc: Va fi un an care va consolida ceea ce am făcut în 2011. De aceea, proiectul de buget nu se aruncă în promisiuni electorale, ci vine să consolideze ce am câştigat în 2011 şi uitaţi ca am câştigat: iată, avem patru trimestre consecutive de creştere economică.
Realizator: Asta va urma şi în 2012?
Emil Boc: Din moment ce vorbim de o creştere economică în jur de 2,1%, este firesc că urmează să continuăm direcţia ascendentă de creştere economică.
Cristian Hostiuc: Deci vă aşteptaţi ca în trimestrul întâi 2012 să fie pe plus.

Emil Boc: Ne aşteptăm ca anul 2012 să se încheie cu o creştere economică în jur de 2,1%. Spun asta pentru că s-a ridicat ştacheta, ştiţi bine, în trimestrul trei, cu o creştere de 4,5 raportată la trimestrul trei din 2010 şi sperăm să continuăm acest trend ascendent şi în trimestrul patru…
Claudiu Pândaru: Aţi avut… a fost agricultura care v-a adus…
Emil Boc: Aşa este, de aceea trebuie privit acest aspect sezonier…
Claudiu Pândaru: Domnule premier, anul viitor am văzut că în buget v-aţi trecut – dl Ialomiţianu povestea la guvern după ce aţi aprobat bugetul – mizaţi pe creşterea construcţiilor. Nu vi se pare uşor utopic?
Emil Boc: Nu, din două motive: pentru că şi acum, în 2011, inclusiv în trimestrul trei, construcţiile au început să câştige pondere, iar dacă ne uităm la banii pe care-i acordăm pentru investiţii şi garanţiile de stat pentru susţinerea mediului de afaceri, care sunt în plus, ne dă o certitudine, atât cât poate fi dată, că sectorul construcţiilor va merge pe direcţie pozitivă.

Realizator: Mai faceţi o precizare, vă rog, de stat sau private?
Claudiu Pândaru: O secundă, Cristian. Dumneavoastră vi se pare că aţi făcut tot ce trebuie pentru mediul privat?
Emil Boc: Eu spun doar că am făcut tot ce se putea în condiţiile acestea grele pe care le-am avut. Faptul că am reuşit să păstrăm cota unică de impozitare de 16% este un lucru cert benefic.
Claudiu Pândaru: Faptul că aţi crescut TVA este un lucru care a falimentat multe…
Emil Boc: V-aş ruga să vă uitaţi la ce a fost nevoită să facă Ungaria, care începând cu 1 ianuarie ajunge la un TVA de 27%, cu două procente peste limita maximă din UE. Deci când judecăm trebuie să ne uităm şi în context şi să vedem ce se întâmplă în Europa şi în lume. Noi am încercat să minimizăm acest efect.
Claudiu Pândaru: Adică ce spuneţi mediului de afaceri: “Staţi liniştiţi, că am fi putut să vă ardem de nu vă vedeaţi”.
Emil Boc: Nu, am spus ceea ce am făcut. Ne-am dus în Parlament cu măsuri temporare de diminuare a salariilor şi pensiilor pentru a salva cota unică şi TVA-ul.

Claudiu Pândaru: Câţi angajaţi de la stat daţi anul viitor afară?
Emil Boc: După decizia Curţii Constituționale, daţi-mi voie, am fost nevoiţi să apelăm la acea majorare a TVA şi este cunoscut acest lucru. Dar ne-am bătut şi-l apărăm în continuare – mă refer la mediul de afaceri – prin ceea ce înseamnă investiţii, garanţii, ajutoare de stat, scheme de minimis pentru a susţine locurile de muncă.
Cristian Hostiuc: Domnule premier, de ce mediul de afaceri are impresia că /se/ trăiesc în lumi paralele, că dumneavoastră sunteţi sus, acolo şi ei se zbat aici? Spre exemplu, dumneavoastră, bugetul de stat strânge într-un an, vă propuneţi la anul să strângeţi 195 de miliarde de lei. Adică oamenii plătesc impozit pe salariu, pe profit, CAS, accize, TVA şi dumneavoastră luaţi aceşti bani şi sunteţi responsabili de ei. De ce permiteţi, spre exemplu, să avem în continuare întreprinderi de stat cu pierderi?

Emil Boc: Întrebarea aceasta trebuia pusă mai devreme. Noi suntem singurul guvern care însă am luat taurul de coarne şi aici şi am decis: privatizare, management privat…
Cristian Hostiuc: Dar nu aţi făcut nimic din aceste lucruri, domnule premier.
Emil Boc: Eu cred că dumneavoastră nu aveţi toate informaţiile. Uitaţi-vă la ce se întâmplă în bugetul pe 2012 cu sectorul de stat, mă refer la companii de stat.
Claudiu Pândaru: Dar de când sunteţi dumneavoastră prim-ministru?
Emil Boc: Ştiţi foarte bine acest lucru. Dar de când în România se vorbeşte de management privat? Şi pentru prima dată acum se face.
Claudiu Pândaru: Se vorbeşte, domnul premier.
Emil Boc: De când? Dintotdeauna.
Claudiu Pândaru: Nu, dar se vorbeşte.
Emil Boc: Nu, nu, dar se face.
Claudiu Pândaru: În continuare, se vorbeşte.
Emil Boc: Acum, atenţie, sunt etapele finale ale procedurilor legale pentru impunerea managementului privat.

Claudiu Pândaru: Ce pierderi au companiile şi regiile de stat pe an?
Emil Boc: Este o pierdere apreciată între 0,3% – 0,4% din PIB şi vom vedea, de aceea ne-am lăsat şi marja…
Claudiu Pândaru: În miliarde de euro.
Emil Boc: Ne-am lăsat şi marja în bugetul pentru 2012, numai cert este că pentru prima dată acum ele sunt diminuate şi trecute spre performanţă, pentru că am spus foarte clar…
Claudiu Pândaru: Domnul Boc, dar până acum au fost…
Emil Boc: …orice companie de stat pe pierdere înseamnă o pierdere din buzunarul românului.
Claudiu Pândaru: Perfect, dar până acum în companiile de stat au fost oamenii puşi de către partide, inclusiv de partidul dumneavoastră.
Emil Boc: Şi suntem singurii care suntem dispuşi – şi am arătat-o pragmatic – să renunţăm la numiri politice şi să trecem la management privat.
Cristian Hostiuc: Domnule premier, astea /ies/ după trei ani de zile.
Claudiu Pândaru: Doar două secunde Cristian, dacă îmi permiţi. Sunteţi dispuşi să renunţaţi…
Emil Boc: Nu suntem dispuşi, facem acest lucru.

Claudiu Pândaru: În urmă cu trei săptămâni am scris în ziarul “Gândul” cum la Turceni şi Rovinari atât de dispuşi sunteţi să renunţaţi, încât pe lângă directorii politici actuali de acolo s-au mai negociat aici, la minister, la ministerul condus de domnul Ariton, crearea a două noi posturi de directori, director de dezvoltare şi nu mai ştiu ce director, în care au fost puşi oameni de la UNPR, că nu aveau şi ei o funcţie locală. Aţi făcut ceva în sensul ăsta?
Emil Boc: Da, am decis înfiinţarea celor două complexe mari, am deschis calea spre privatizare, acolo unde este posibil, spre vânzare de acţiuni minoritare ale statului, acolo unde se cunoaşte, şi să ducem până la capăt procesul de privatizare a managementului…
Claudiu Pândaru: Câţi bani…
Emil Boc: Uitaţi-vă cu Fondul Proprietatea. Numai un pic. Fondul Proprietatea a fost primul exemplu în România de management privat, pe care l-am făcut, da?
Cristian Hostiuc: Şi acţiunile au scăzut, domnule premier.
Emil Boc: Acum, atenţie… Nu, dar nu se poate vorbi de modul de manageriere a Fondului Proprietatea, când e mai bun acum decât a fost în trecut.

Cristian Hostiuc: Ştiţi ce e interesant la Fondul Proprietatea, că a fost instituţie, a ieşit pentru prima dată acum o lună jumate şi a expus contractele de la Hidroelectrica cu băieţii deştepţi, ceea ce dumneavoastră, respectiv Ministerul Economiei şi implicit guvernul, că sunteţi responsabili, nu aţi făcut. A arătat cine sunt băieţii deştepţi, câţi au luat şi câţi bani s-au pierdut: 300 de milioane de euro. Dumneavoastră, că sunteţi responsabil de buget…
Emil Boc: Aceste contracte, vreau să ne înţelegeţi că nu au fost încheiate nici de Emil Boc, ci aceste contracte, la fel cum am moştenit o privatizare a Petromului, un profund dezavantaj pentru statul român, că vedeţi cu ce greutăţi ne izbim la preţul benzinei, la redevenţe, care nu pot fi majorate până în 2014…
Claudiu Pândaru: Dar nu le-ați încheiat dumneavoastră?
Emil Boc: Aceste lucruri le-am găsit, contractul cu Petromul nu poate fi atacat.
Claudiu Pândaru: Le puteţi tăia pe cele din energie?

Emil Boc: Timp de 10 ani de zile, ştiţi bine, până în 2014, nu ne putem atinge de contractul cu Petromul.
Cristian Hostiuc: De acord, dumneavoastră eraţi în opoziţie…
Emil Boc: La fel şi aceste contracte care au fost încheiate de alţi băieţi deştepţi, care astăzi ne dau lecţii de economie. Noi suntem însă aceia care acum venim…
Cristian Hostiuc: Dar domnul Videanu nu era al dumneavoastră?
Emil Boc: Suntem aceia care acum venim şi mergem pe ceea ce înseamnă “sănătate” şi în acest domeniu, “sănătate” în ghilimele, din punct de vedere instituţional, adică management privat, vânzare de acţiuni minoritare unde este posibil sau privatizări majoritare, în concordanţă cu deciziile CSAT.
Cristian Hostiuc: Domnule premier, de acord, dar la Hidroelectrica aceste contracte au fost prelungite pe vremea dumneavoastră. Au fost prelungite sub mandatul domnului Videanu.

Emil Boc: Explicaţiile domnului Videanu cred că le cunoaşteţi şi le-a dat public, încercând să minimizeze – aşa a explicat public domnul Videanu – pierderile în baza unor contracte făcute, din nefericire, anterior de către băieţii deştepţi pentru băieţi deştepţi.
Cristian Hostiuc: Vă simţiţi responsabil de situaţia de la Hidroelectrica?
Emil Boc: Eu spun doar că încercăm şi am făcut tot ce ne-a stat în putinţă să aducem de partea statului cât mai mult din cât se poate în condiţiile acestor contracte făcute de deştepţi pentru băieţi deștepţi.
Claudiu Pândaru: Câţi angajaţi daţi de la stat afară anul viitor?
Emil Boc: Astăzi, România are 1.206.000 de bugetari, adică….
Claudiu Pândaru: Dacă se poate o cifră, ca să nu stăm să facem aritmetică acum.
Emil Boc: Dacă-mi daţi voie să vă răspund la întrebare, cu mare plăcere. Asta înseamnă că în anii aceştia au plecat din sectorul bugetar 192.000 de persoane. Aceasta este realitatea pe care o avem în sectorul bugetar şi asta poate explică şi de ce nu suntem atât de populari cum ar trebui să fie un guvern care ar trebui să ofere numai lapte şi miere, aşa cum a încercat Tăriceanu în 2008 pe spinarea românilor şi cu cadouri otrăvite. Pentru anul 2012 politica pe care guvernul o are în sectorul bugetar este următoarea: se continuă politica de a ocupa un singur loc din şapte care se eliberează şi va continua finalizarea proceselor de restructurare la anumite ministere, restructurări care sunt în derulare. Fac precizarea că în 2011, chiar în condiţiile în care au plecat din sistem atâţia bugetari despre care am vorbit, deci pe toţi cei trei ani, 192.000, vreau să ştiţi că în 2011 pe total economie avem cu 200.000 de salariaţi mai mult. Repet, date oficiale. Asta înseamnă şi arată corectitudinea politicii pe care am făcut-o.
Cristian Hostiuc: /…/.

Claudiu Pândaru: Este discutabil.
Emil Boc: Mai mulţi bani pentru investiţii şi locuri de muncă, mai puţini bani cu întreţinerea statului. Aceasta este o politică sănătoasă şi cred că trebuie să fie cunoscută. Iar pentru 2012, chiar în condiţiile în care se va reduce în continuare numărul de bugetari…
Claudiu Pândaru: Câţi oameni?
Emil Boc: …pe final ne aşteptăm să avem, per economie, cu 30.000 de salariaţi mai mult decât în 2011.
Cristian Hostiuc: Menţionaţi foarte mult investiţiile. Vă bazaţi pe….
Emil Boc: Le menţionez pentru că sunt realităţi şi le putem observa cu toţii.
Cristian Hostiuc: Dar, spre exemplu, la investiţiile străine este un dezastru. Este un dezastru.
Emil Boc: Păi tocmai acesta a fost şi motivul pentru care…
Cristian Hostiuc: Au scăzut cu aproape 50% faţă de anul anterior, care an anterior scăzuseră cu încă 50% faţă de 2009. Şi noi… aveţi în bugetul de stat, oameni pe care-i plătiţi de la Ministerele Economiei şi al Afacerilor Externe să fie în străinătate, ataşaţi comerciali, ambasadori, şi investiţiile scad. Pentru ce-i plătim?

Emil Boc: Criza aceasta evident că a afectat şi investiţiile străine. Acesta a fost şi motivul pentru care am decis încă din 2009 să alocăm mai mulţi bani publici de la bugetul de stat pentru investiţii decât până acum. Şi acest lucru este recunoscut pentru că avem cel mai mare procent din buget alocat investiţiilor din UE, tocmai pentru a suplini această lipsă temporară de resurse financiare care să vină inclusiv din investiţii străine pentru dezvoltarea economică a ţării.
Claudiu Pândaru: Ce investiţii aţi adus din Qatar?
Cristian Hostiuc: Sau din Israel?
Emil Boc: Urmează să se dezvolte aceste relaţii. Nu înseamnă că după o vizită, a doua zi vin imediat investitorii. Se pun bazele colaborării. De exemplu, pentru Israel, două câştiguri importante pe termen foarte scurt: salariaţi sau muncitori români care vor putea să meargă să lucreze în sectorul de construcţii din Israel, începând chiar cu luna decembrie sau posibilitatea de recunoaştere în Israel a diplomelor de medicină făcute în această ţară.
Claudiu Pândaru: Bani concreţi, investiţii, afaceri care să vină în România?
Emil Boc: Aceste afaceri se duc în parteneriatele public-privat pe care le avem în acest moment în analiză şi în derulare.

Claudiu Pândaru: Deci nu exista ceva concret?
Emil Boc: Există proiecte. Dumneavoastră cred că sunteţi suficient de bine informaţi să ştiţi că a trecut vremea încredinţărilor directe în UE. Dumneavoastră ştiţi… Numai un pic, daţi-mi voie să vă întreb ceva.
Claudiu Pândaru: Nu, nu, eu nu vorbesc de afaceri cu statul.
Emil Boc: Numai un pic să vă întreb ceva.
Claudiu Pândaru: Ştiu perfect. Eu nu vorbesc de afaceri cu statul.
Emil Boc: Atunci staţi să lămurim acest aspect pentru că dumneavoastră lăsaţi în opinia publică o imagine că te-ai dus acolo şi nu ai venit cu un contract. România este parte a UE…
Claudiu Pândaru: Dar nu de afaceri cu statul vorbesc.
Emil Boc: …şi nu poate da contracte cu dedicaţie, aşa cum, poate, se putea înainte de 2004, înainte de 2007, dar acum trebuie să vii la o licitaţie.
Claudiu Pândaru: Nokia la Cluj a venit pe un contract cu dedicaţie? Nu. A venit ca investitor într-o zonă unde i s-au oferit nişte facilităţi.

Emil Boc: Păi atunci, dacă vorbim în acest sens, uitaţi-vă la Slatina…
Claudiu Pândaru: Şi a plecat la fel de frumos.
Emil Boc: …la Pirelli pe care am deschis-o, uitaţi-vă la Ford care îşi continuă activitatea la Craiova. Uitaţi-vă la investiţiile….
Cristian Hostiuc: Ford era de pe vremea lui Tăriceanu.
Emil Boc: Uitaţi-vă la investiţiile de la Iaşi pe care le-am dat acum cu Delphi. Uitaţi-vă!?
Claudiu Pândaru: Mă uit, spre exemplu, la Mercedes care nu a venit în România, a venit în Ungaria. Vorbeaţi mai devreme de comparaţii. Mercedes s-a dus în Ungaria, pentru că aici nu a avut o amărâtă de stradă până la fabrică şi curent electric.
Emil Boc: Bun. Aici trebuie privit şi în raport cu autorităţile locale care şi ele trebuie să fie partenere ale investitorilor străini. Ce pot să vă spun, însă că în acest moment sunt foarte multe investiţii care sunt pe cale să se deruleze în România şi concerne mari şi importante.
Claudiu Pândaru: Cel mai mare exemplu?
Emil Boc: Din motive de confidenţialitate nu pot să vi-l dau dumneavoastră public, pentru că aşa este înţelegerea pe care o avem. Pentru că un om…
Realizator: Domeniul măcar?
Emil Boc: IT, de exemplu, foarte important, de ordinul sutelor de milioane de euro.
Claudiu Pândaru: Și valoarea?

Realizator: Ne presează timpul.
Emil Boc: Dar cea ce vreau să spun, să înţelegeţi, pentru că un mare concern când îşi face un plan de afaceri se bazează pe o relaţie de confidenţialitate până la momentul startului unei afaceri în ţara respectivă.
Realizator: Continuăm discuţia noastră cu domnul Emil Boc, prim-ministru al României. Vreau să revin la o întrebare la care nu aţi dat un răspuns foarte clar şi o să vă cer un răspuns scurt şi concentrat: câţi bugetari vor părăsi aparatul de stat în 2012?
Emil Boc: Aşa cum v-am spus, politica 1 din 7 şi finalizarea proceselor de restructurare. La sfârşitul anului 2012 vom putea spune exact câţi bugetari vom avea, aşa cum astăzi vă pot spune că avem 1.206.000.
Realizator: Un ordin de mărime măcar daţi-ne.
Emil Boc: Repet, nu pornim de la o idee preconcepută şi preşedintele a explicat într-o emisiune că, nu este vorba de ceea ce încearcă unii să spună, neapărat vor pleca 120.000 de bugetari expres. Vom continua politica 1 din 7 şi vom finaliza procesele de restructurare, potrivit standardelor de personal si de cost.
Cristian Hostiuc: Domnule premier, săptămâna asta am avut cazul de la RA-APPS, demiterea secretarului general al Guvernului, doamna Daniela Andreescu. Asta este istorie. Câţi oameni credeţi că se află, ar fi un caz Andreescu în aparatul de stat? În fiecare zi vedem….
Emil Boc: Aici, autorităţile statului trebuie să-şi facă datoria şi să stabilească aceste lucruri.
Cristian Hostiuc: Vedem stenograme, deci apar stenograme. Era în cazul Apostu era o stenogramă, erau doi oameni de afaceri vorbeau “Păi, eu nu mă scol din pat fără 50.000 de euro sau 100.000 de euro”. Credeţi că se întâmplă acest lucru de sus până jos?

Emil Boc: Repet, într-un stat de drept, fiecare autoritate competentă trebuie să-şi facă datoria pe componenta ei.
Cristian Hostiuc: Sigur.
Emil Boc: Nu poţi avea, ca prim-ministru, date să ştii ce se întâmplă din punct de vedere infracţional sau penal într-o structura sau alta. Este treaba altor autorităţi ale statului care au aceste sarcini.
Cristian Hostiuc: Am înţeles. Într-un an de zile statul cheltuieşte pe achiziţia de bunuri şi servicii, da, este cel mai mare cumpărător de bunuri şi servicii, între 10 şi 12 miliarde de euro. În fiecare zi vedem sau auzim despre preţuri umflate. La această sumă, cam cât credeţi dumneavoastră că sunt preţurile umflate?
Emil Boc: Nu pot să am aceste date pentru că, ceea ce trebuie să asigurăm este un cadru transparent în care să se organizeze licitaţiile. În rest, cei care verifică aceste proceduri trebuie să vă dea răspunsuri.
Cristian Hostiuc: Atunci cum puteţi explica faptul că în guvern a venit doamna Boagiu şi care a spus, ca o victorie, faptul că a reuşit să scadă preţul pe un anumit tronson de autostradă?
Emil Boc: Nu. A venit în guvern cu renegocierea contractului Bechtel care într-adevăr înseamnă o economie la bugetul de stat, am apreciat acest lucru.
Cristian Hostiuc: Şi ăia nu erau bani în plus până atunci?
Emil Boc: Dar cine a încheiat contractul Bechtel? Dumneavoastră ştiţi în ce condiţii s-a încheiat acest contract.

Cristian Hostiuc: Aveţi posibilitatea să-l renegociaţi din 2009.
Emil Boc: Nu l-am încheiat noi şi l-am renegociat şi l-am pus în linie dreaptă, iar marele avantaj este acum că, inclusiv din fonduri europene vom putea continua lucrările la Autostrada Transilvania.
Realizator: Aşa este. Haideţi să revenim la chestiunile zilei, la chestiunea acestei săptămâni.
Emil Boc: Asta este realitatea pe care o avem.
Claudiu Pândaru: Domnule prim-ministru, Ziarul Financiar, Mediafax, Gândul, Ştirile ProTv în primul rând v-au prezentat cazul doamnei Daniela Andreescu, celebra poveste cu afinii, soţul, fiica. Dumneavoastră nu ştiaţi lucrurile astea?
Emil Boc: Nu sunt şeful RA-APPS-ului.
Claudiu Pândaru: Dar sunteţi şeful doamnei Andreescu.
Emil Boc: Doamna Andreescu este şeful Secretariatului General al Guvernului. Existenţa sau inexistenţa unui conflict de interese trebuie să fie precizat de către ANI şi acest lucru este în măsură să-l stabilească. Eu am luat o decizie administrativă, am comunicat-o şi ca atare urmează ca cei doi…
Claudiu Pândaru: Domnule premier, haideţi că, deja… Dar de ce aţi făcut după o săptămână?
Emil Boc: …ca cele două entităţi, doamna Andreescu şi ANI, să facă precizările necesare.
Claudiu Pândaru: Nu vă supăraţi, domnule premier, de ce aţi luat decizia abia după o săptămână, timp în care aţi dat două declaraţii în care…

Emil Boc: Declaraţii pe care le menţin, adică într-un stat de drept, în ultimă instanţă, din punct de vedere juridic existenţa sau inexistenţa unui conflict de interese trebuie să fie apreciat de către ANI.
Claudiu Pândaru: Sigur, dar acum nu aţi dat-o afară din punct de vedere juridic.
Emil Boc: Din punct de vedere administrativ, am luat o decizie pe care am comunicat-o.
Cristian Hostiuc: Dar sunteţi de acord că RA-APPS a fost devalizat, ca să spunem aşa, prin acest lucru?
Emil Boc: Eu spun că menţinerea RA-APPS, în ultimii 20 de ani, a fost o mare greşeală, motiv şi pentru care am luat decizia de a merge în cea mai transparentă modalitate cu putinţă pentru a scoate la vânzare patrimoniul RA-APPS, printr-o licitaţie transparentă cu strigare, fiecare să ştie preţul de pornire, bazat pe o evaluare independentă şi cine dă mai mult transparent să poată câştiga.
Realizator: Aşa este.
Claudiu Pândaru: O curiozitate.
Emil Boc: Asta urmează să se întâmple şi să încheiem toată această discuţie din ultimii 20 de ani. Eu nici măcar nu stau în case RA-APPS, ca să fiu bineînţeles.
Claudiu Pândaru: Perfect, dar stau foarte mulţi dintre demnitarii statului.
Emil Boc: Deci, nu am legătură cu domeniul şi nu îl cunosc.
Claudiu Pândaru: O curiozitate. Este o întrebare care prefaţează următoarea întrebare: aţi vorbit cu preşedintele Traian Băsescu despre cazul Andreescu? Domnia sa v-a recomandat să o daţi afară?
Emil Boc: Nu.

Claudiu Pândaru: Despre cazul Apostu aţi discutat cu preşedintele Traian Băsescu?
Emil Boc: Exact ceea ce v-am prezentat şi public, faptul că un prim-ministru are acces la informaţii cu caracter general, nu la informaţii cu caracter particular, care să vizeze situaţia juridică a unei persoane, că ar avea calitatea de făptuitor, învinuit sau inculpat. Aceste situaţii personale, repet, nu le poate avea la cunoştinţă primul-ministru, ci doar autorităţile care sunt în domeniu.
Claudiu Pândaru: Care mai este relaţia dumneavoastră cu preşedintele Băsescu? Ştiţi foarte bine discuţiile din presă, aţi fi portavocea preşedintelui ş.a.m.d. De multe ori, preşedintele însuşi le alimentează, ieşind şi făcând anunţuri care ţin de Executiv.
Emil Boc: Imaginaţi-vă ce ar fi însemnat în aceşti ani ca, pe lângă actuala situaţie economică, internă şi internaţională, să mai fi suprapus o criză de genul unui conflict între preşedinte şi premier. Uitaţi-vă şi în Franţa, este preşedintele Sarkozy şi primul-ministru Fillon. Există acelaşi sistem și în România: preşedintele României, Traian Băsescu şi prim-ministru. Prin forţa lucrurilor, dacă vrei să meargă bine lucrurile în ţară, cei doi trebuie să colaboreze.
Claudiu Pândaru: Deci, care este relaţia?
Emil Boc: Avem o relaţie corectă, bună, eficientă, în interes naţional.
Claudiu Pândaru: Preşedintele mai este jucător, aşa cum se autodeclara? Se bagă peste treaba Executivului?
Emil Boc: Eu nu spun că se bagă. Eu spun că face ceea ce trebuie în parteneriat cu guvernul. România nu ar fi rezistat în aceşti ani de criză dacă nu era parteneriatul cu preşedintele României. Poate şi cheia reuşitei României stă în faptul că preşedintele României şi-a asumat, alături de guvern, aceste măsuri. Gândiţi-vă…
Claudiu Pândaru: Deci, mai este domnul Traian Băsescu jucător sau nu?
Emil Boc: El este prin structură şi a declarat-o de la început, un om al faptelor, un om al raţiunii şi al responsabilităţii. Lucrurile acestea le cunoaşteţi, dar gândiţi-vă….

Cristian Hostiuc: Dar v-a trădat vreodată preşedintele? Aţi simţit o trădare din partea lui în anumite…
Emil Boc: Nu, dimpotrivă, o susţinere în interesul ţării, o susţinere a guvernului să nu intrăm în colaps. Gândiţi-vă dacă aveam la Cotroceni în preşedinte care ar fi mers pe măsuri populiste, ţara aceasta era într-o situaţie mult mai gravă, era în colaps economic demult. Prin faptul că am vorbit aceeaşi limbă şi vorbim aceeaşi limbă, a responsabilităţii, cu preţul politic pe care l-am plătit, de imagine…
Claudiu Pândaru: Domnule premier…
Emil Boc: Şi pentru partidele din coaliţie ne-am asumat acest lucru.
Claudiu Pândaru: Domnule premier, vă mai doriţi un mandat de prim-ministru la anul?
Emil Boc: /…/mă refeream, mă refeream la PD-L, că trebuie să fie curajoşi şi mai activi, să-şi asume acest lucru pe care l-am făcut.
Claudiu Pândaru: Vă mai doriţi un mandat premier anul viitor?
Emil Boc: Nu am în vedere acest lucru.
Realizator: Foarte scurt vreau un răspuns de la dumneavoastră…
Claudiu Pândaru: Deci se va încheia acum…?
Realizator: Claudiu, te rog, timpul se scurge. Să mai avem o speranţă în privinţa funcţionării registrului donatorilor de celule stem în România?

Emil Boc: Evident. Eu spun că lucrurile sunt sub control în acest moment, au intrat în linie dreaptă şi la începutul anului viitor va fi funcţional.
Realizator: Un termen?
Emil Boc: Ianuarie, februarie.
Realizator: În regulă. Vreau să vă invit, pentru final, să ne uităm la câteva păreri ale celor care trăiesc în această ţară şi care au curajul şi mândria să spună de ce iubesc România. /…/
Realizator: Primii doi tineri, domnule prim-ministru, erau medici care îşi căutau slujbe în străinătate, la un centru de recrutare special conceput pentru medici care se pregăteau să plece în afară. Aţi văzut tonul şi celorlalţi doi interlocutori, mai degrabă amar, dar totuşi cu dragoste în suflet pentru ţară. Ce le promiteţi, ce le spuneţi, cum îi susţineţi pe aceşti oameni, să le daţi într-adevăr motive să spună că îşi iubesc ţara?
Emil Boc: Că România a plecat pe direcţia corectă în Uniunea Europeană şi că e pe drumul să devină o ţară care să aibă acasă prosperitate şi să nu fie nevoie să o căutăm în altă parte. Asta nu se rezolvă de pe o zi pe alta, din nefericire, dar direcţia pe care am plecat este una care duce la acest drum.
Realizator: Vă cred românii, credeţi?
Emil Boc: Timpul ne va demonstra acest lucru.
Realizator: Cât va trebui să aşteptăm?
Emil Boc: Comparaţi ce facem noi cu ce au făcut alţii.
Realizator: Cât?
Emil Boc: Lucrurile nu se pot schimba peste noapte.
Realizator: Aşa este.
Emil Boc: Dar direcţia în care am plecat, aceasta a modernizării ţării…
Realizator: Şase luni, opt luni?
Emil Boc: …este o direcţie corectă.

Realizator: Domnule prim-ministru, un an?
Emil Boc: Repet, nu putem discuta în termeni de luni sau ore.
Realizator: Până la sfârşitul mandatului dumneavoastră?
Emil Boc: E vorba de o direcţie pe care ţara a plecat şi şansa tuturor politicienilor, inclusiv a mea, este să nu mai facă niciun fel de pas înapoi de la drumul pe care a pornit acum România.
Realizator: O să ţinem minte promisiunea dumneavoastră, o să urmărim cifrele şi la şase luni în anul viitor o să ne întâlnim, poate, să analizăm situaţia. Deocamdată, vă mulţumesc foarte mult că aţi fost alături de noi în această dimineaţă!
Emil Boc: Şi eu vă mulţumesc pentru invitaţie.
Realizator: Mulţumesc pentru discuţie!

Sursa: Guvernul României