Browse By

Care sunt cele mai periculoase E-uri din alimente? E 330, e cel mai cancerigen

Care sunt cele mai periculoase E-uri din alimente? E 330, e cel mai cancerigen

Care sunt cele mai periculoase E-uri din alimente? E 330, e cel mai cancerigen

Aditivii alimentari reprezinta orice substanta care in mod normal nu este consumata ca aliment in sine si care nu este utilizata ca ingredient alimentar caracteristic.
Lista poate fi consultata si pe site-ul Comisiei Europene.
In Romania, producatorii de alimente se ghideaza dupa doua liste: aditivi interzisi si aditivi permisi, dar in cantitati limitate. Unii insa nu respecta intru totul gramajele.
In plus, un studiu recent arata ca atunci cand cumpara un produs alimentar, putini se uita pe eticheta ca sa vada ce contine. Practic, 80% dintre romani nu stiu ce presupune o alimentatie sanatoasa.
70% dintre romanii din mediul urban cu varsta cuprinsa intre 15 si 60 de ani mentioneaza ca pentru a prepara alimentele intr-un mod sanatos, trebuie sa ai timp. De asemenea, 55% din totalul celor intervievati sunt intru totul de acord ca alimentele sanatoase sunt mai gustoase iar 65% considera ca pentru a manca sanatos trebuie sa scoti mai multi bani din buzunar, scrie protv.ro.
De asemenea, alimentatia sanatoasa este asociata cu situatii deosebite: 75% sunt de acord ca alimentatia sanatoasa este recomandata de medic pentru oamenii cu diverse boli iar 68% considera ca cei care vor sa slabeasca mananca sanatos.
Studiul “Atitudini si perceptii fata de alimentatia sanatoasa” a fost realizat de EXACT pe un esantion de 553 de persoane cu varsta cuprinsa intre 15 si 60 de ani din mediul urban.

E-100 nepericulos E-170 nepericulos E-240 tulburari
E-101 nepericulos E-174 nepericulos E-241 tulburari
E-102 periculos E-175 nepericulos E-250 periculos
E-103 nepericulos E-180 nepericulos E-251 periculos
E-104 nepericulos E-181 nepericulos E-252 periculos
E-105 nepericulos E-200 nepericulos E260panaE268 nepericulos
E-110 nepericulos E-201 nepericulos E-300 nepericulos
E-111 nepericulos E-202 nepericulos E301panaE309 nepericulos
E-120 periculos E-203 nepericulos E-311 periculos
E-121 nepericulos E-210 cancerigen E-312 periculos
E-122 nepericulos E-211 cancerigen E-320 colesterol
E-123 foarte cancerigen E-212 cancerigen E-321 colesterol
E-124 periculos E-213 cancerigen E-322 nepericulos
E-125 nepericulos E-214 cancerigen E325E327 nepericulos
E-126 nepericulos E-215 cancerigen E-330 cel mai cancerigen
E-127 nepericulos E-216 cancerigen E331E337 nepericulos
E-130 nepericulos E-217 cancerigen E338E341 modificari gastrice
E-131 cancerigen E-220 distruge B12 E400E404 nepericulos
E-132 nepericulos E-221 modificari gastrice E-406 nepericulos
E-140 nepericulos E-222 modificari gastrice E-407 modificari gastrice
E-141 nepericulos E-223 modificari gastrice E-408 nepericulos
E-142 cancerigen E-224 modificari gastrice E-410 nepericulos
E-150 nepericulos E-226 modificari gastrice E-411 nepericulos
E-151 nepericulos E-230 periculos E-413 nepericulos
E-152 nepericulos E-232 periculos E-414 nepericulos
E-153 modificari gastrice E-233 periculos E-420 nepericulos
E-160 nepericulos E-236 nepericulos E-421 nepericulos
E-161 nepericulos E-237 nepericulos E-422 nepericulos
E-162 nepericulos E-238 nepericulos E-440 nepericulos
E-163 nepericulos E-239 cancerigen E-450 modificari gastrice

Unde gasim aditivii periculosi pentru sanatate

COD DENUMIRE RISC UNDE IL GASIM
E110
Sunset yellow – colorant galben
Cancerigen
Dulciuri, prajituri, budinci sucuri
E123
Amarant – colorant rosu
Cancerigen, interzis in SUA si Rusia
Dulciuri, jeleuri, branza topita
E124
Ponceau 4R – colorant rosu
Toxic interzis in SUA
Mezeluri
E127
Eritrozina – colorant rosu
Provoaca cancer al tiroidei la animale, posibil si la om
Alcool, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare
E128
Rosu 2 G – colorant
Mutagen si toxic. Interzis in SUA si Australia
Carne de hamburgeri
E211
Acidul benzoic si derivatii sai
posibil cancerigen, interzis in SUA, dar permis la noi
Unele bauturi racoritoare
E220/E228
Sulfiti – conservanti
Provoaca alergii
Carne de hamburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin
E230
Bifenil – conservant
Toxic, interzis in Australia , (permis la noi?)
Citrice
E231
Ortofenilfenol – conservant
Toxic, posibil cancerigen. Interzis in SUA si Australia.
Cirtice
E233
Tiabendazol – conservanti
Toxic. Interzis in Australia
Citrice
E249/E252
Nitrati si nitriti – conservanti
Posibil cancerigen
Mezeluri si alimente conservate prin sarare, branza
E320
Butil-hidroxi-anisol BHA-conservant
Posibil cancerigen
Conservant, cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat
E425
Glucomanan – agent de textura
Toxic respirator
Jeleuri
E621
Glutamat monosodic MSG
Provoaca efecte neurotoxice
Condimente, supe concentrate
E95
Acetsulfam K – indulcitor
Posibil cancerigen, interzis in SUA
Guma de mestecat, produse zaharoase, bauturi racoritoare
E954
Zaharina – indulcitor
Posibil cancerigen
Guma de mestecat, produse dulci, bauturi racoritoare

Iata cateva compozitii de produse care sunt pline de E-urinocive

Bautura racoritoare fara zahar

Ingrediente: dioxid de carbon, caramel, aspartam, acid citric si acid fosforic alimentar, benzoat de sodiu, cafeina, aroma de cola.

E211 (benzoatul de sodiu) este folosit ca antiseptic, conservant alimentar si pentru a masca gustul unor alimente de calitate slaba; bauturile racoritoare cu aroma de citrice contin o cantitate mare de benzoat de sodiu (pana la 25 mg/250 ml); se cunoaste ca provoaca urticarie si agraveaza astmul. Asociatia consumatorilor din Piata Comuna Europeana, impreuna cu Institutul de Oncologie din Germania, il considera cancerigen, insa in Romania este permis; interzis in SUA.
E330(acid citric) – produce afectiuni ale cavitatii bucale (afte) si are actiune cancerigena. Se gaseste in cele mai multe sucuri care se afla in comert, in mustar (sub forma de arome), in conservele de ciuperci.
E 338 (acid fosforic) – produce tulburari digestive (indigestie, voma, colici abdominale s.a.); folosit si in preparatele din branza

E 951 (aspartam) este un indulcitor artificial des folosit si poate fi sursa a peste 70 de tipuri de boli; cancerigen. Intalnit in guma de mestecat, in produsele zaharoase, in bauturile racoritoare; interzis in SUA.
Folosirea aspartamului are si alte efecte nocive asupra sanatatii: cefalee, insomnie, tulburari de vedere, auz si memorie, oboseala, palpitatii si predispune la ingrasare. In acelasi timp, E 951 joaca un rol important in declansarea tumorilor cerebrale, a sclerozei multiple, malformatiilor si diabetului.
Cafeina – un alcaloid care in cantitati mari provoaca palpitatii, cresterea presiunii sangvine, voma, convulsii, diaree, mictiuni frecvente, insomnie, crampe stomacale, tremuraturi ale mainilor, spasme musculare, scaderea calcemiei.
Bautura racoritoare „Naturala”

Ingrediente: apa, concentrat natural de portocale, aspartam, acesulfam K, acidifiant – acid citric, conservant –benzoat de sodiu, sorbat de potasiu (E 202), colorant – beta caroten, antioxidant – acid ascorbic. E 951 (aspartam), E 950 (acetsulfam K), E 330 (acid citric), E 211 (benzoat de sodiu) – cancerigene Acidul benzoic (E 210) si derivatii lui sunt cancerigeni (E 213 benzoat de calciu – E 218)
Prafuri pentru creme sau budinci

Ingrediente: zahar pudra, amidon modificat din porumb, aroma de vanilie, gelifiant, carboximetilceluloza, coloranti alimentari galben de quinoleina si sunset yellow E 110 (sunset yellow) – intra in componenta sucurilor, dropsurilor, inghetatei, snacks-urilor; in unele bauturi, medicamente, conserve de peste, prafuri de budinca colorandu-le in galben „apus de soare“; cancerigen (tumori renale); alte efecte: congestie nazala, alergii, hiperactivitate, dureri abdominale, voma, indigestie; interzis in Norvegia.
E 466 (carboximetilceluloza) – produce tulburari digestive (indigestie, voma, colici abdominale s.a.)
E 104 (Quinoline Yellow) – folosit in rujuri, produse pentru par, parfumuri, o larga gama de medicamente; colorant galben pentru inghetate, dropsuri, prafuri de budinca; provoaca dermatite; interzis in Australia, USA si Norvegia.

Inghetate

Ingrediente: lapte degresat rehidratat, zahar, grasimi vegetale, pulpa de capsuni, emulgatori E 471, stabilizatori E 407, E 410, E 412, arome, acid citric E330; coloranti E 122, E 104, E 140. E 122 (azorubina) este un colorant rosu, obtinut din gudron; se adauga la dulciuri, martipan, cristale pentru jeleuri, peltea. Poate produce reactii adverse la persoanele astmatice si la cele alergice la aspirina. Este interzis in Japonia, Suedia, SUA, Austria si Norvegia.
E104 (Quinoline Yellow) – provoaca dermatite E 330 (acid citric) E 412 (guma guar)

Sursa: agentia.org