Arta combinării condimentelor

Arta combinării condimentelor

Arta combinării condimentelor

Cu toţii ştim că secretul succesului unei reţete nu stă doar în urmarea pas cu pas a instrucţiunilor, dar şi în creativitatea de care suntem în stare. Cel mai uşor mod de a experimenta cu gătitul în fiecare zi, este a combina cât mai bine condimentele pe care le adaugi în mâncare. Astfel, vă voi da câteva sfaturi despre folosirea acestor ingrediente-cheie pentru ca meniul dumneavoastră zilnic să fie mereu un succes.

Sfaturi pentru folosirea condimentelor:

Dacă adaugi condimentele în mâncare prea devreme, e posibil să lase o aromă prea puternică. Pentru mâncăruri care necesită mai mult timp de preparare, precum supele sau tocanele, încearcă să adaugi condimentele cu o oră sau chiar mai puţin înainte să serveşti felul de mâncare. Pentru rezultate şi mai bune, încearcă să sfărâmi condimentele în mână înainte să le adaugi în mâncare.

Pătrunjelul sau verdeaţa ornamentală la o supă sau ciorbă trebuie puse după ce ai oprit focul sau înainte de servire.

Pentru felurile de mâncare care se gătesc repede, încearcă să adaugi condimentele uscate mai devreme, în vreme ce condimentele proaspete trebuie adăugate atunci când mâncarea e aproape gata.

Nu folosi mai mult de trei tipuri de condimente într-o reţetă, decât dacă acest lucru e specificat clar în indicaţiile reţetei. Spre exemplu, anumite mâncăruri indiene fac excepţie de la această regulă, având în vedere că unele reţete conţin până la 10 tipuri de condimente diferite.
Experimentează şi încearcă să înlocuieşti condimentele specificate în reţetă cu altele: spre exemplu, pune maghiran în loc de oregano, coriandru în loc de pătrunjel, seminţe de anason în loc de fenicul.

Şi, pentru cei ce nu stăpânesc încă arta condimentelor, iată o listă a celor mai potrivite condimente pentru fiecare tip de mâncare:

Pentru carnea de vită sunt ideale busuioc, dafin, coriandru, chimen, mărar, gălbenele, maghiran, mentă, salvie, tarhon, cimbru (fără rozmarin).

Pentru carnea de porc sunt indicate anason, busuioc, hasmatuchi, coriandru, chimen, mărar, fenicul, lemongras, mentă, maghiran, rozmarin, salvie, tarhon şi cimbru.

Carnea de miel trebuie asezonată cu mentă, busuioc, dafin, coriandru, chimen, mărar, lemongras, maghiran, rozmarin, salvie sau cimbru.

Carne de pasăre: Pentru pui, busuioc sau dafin, coriandru, chimen, mărar, lemongras, gălbenele, maghiran, mentă, rozmarin, tarhon, salvie. La curcan puteţi adăuga şi cimbru, la gâscă, salvie, iar la raţă, mărar, mentă, rozmarin, salvie, tarhon.

Peştele şi fructele de mare trebuiesc asezonate cu anason, busuioc, coriandru, mărar, fenicul, lemongras, gălbenele, maghiran, mentă, pătrunjel, rozmarin, salvie, tarhon, cimbru.

Pentru pâine şi prăjituri puteţi folosi coriandru, chimen, mărar, gălbenele, maghiran, anason, fenicul, leuştean, rozmarin.

Ouălor le puteţi adăuga mărar, anason, busuioc, hasmatuchi, coriandru, chimen, lemongras, leuştean, maghiran, mentă, pătrunjel, rozmarin, salvie, tarhon sau cimbru.

Pentru ficat e indicat să adăugaţi coriandru, salvie sau tarhon.

Salatelor le pot fi adăugate următoarele: anason, busuioc, iarba-matei, hasmatuchi, tătăneasă, coriandru, chimen, păpădie, mărar, soc,  lemongras, gălbenele, mentă, pătrunjel, tarhon şi cimbru.

Pentru supe, puteţi folosi anason, chimen, mărar, fenicul, lemongras, leuştean, gălbenele, maghiran, mentă, urzici, tarhon, cimbru.

Urmând aceste sfaturi, vei putea crea reţete unice al căror secret îl vei şti doar tu şi care vor fi apreciate de toată lumea.